Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστέκεται στους πωλητές το ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα περνά ο Γενικός Δείκτης, μετά και την έκθεση της BofA. Περιορισμένες οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος η Πειραιώς. Βοήθειες από Μυτιληναίο, Τιτάνα, Motor Oil. Σε ιστορικά υψηλά η Aegean.

Αντιστέκεται στους πωλητές το ΧΑ

Διά χειρός BofA και με τη συνδρομή αρκετών short που «γυρίζουν» θέσεις τους σε long, το ανοδικό «γύρισμα» στο ΧΑ. Από την αρχική αναζήτηση ισορροπιών, με μικρή διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 839,32 μονάδες στη σταδιακή επανεργοποίηση των αγοραστών και την προσθήκη νέων, που έρχονται από αλλαγή θέσεων σε παράγωγα και υποκείμενη αγορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει και το γεγονός πως αύριο, τρίτη Παρασκευή του Απριλίου, λήγει η απλή σειρά στα Συμβόλαια του δείκτη, στα Παράγωγα, δημιουργώντας προϋποθέσεις εσπευσμένης αναθεώρησης στάσης/θέσεων από short σε long.

Κλάδος αιχμής μεν ο τραπεζικός αλλά και υποστηρικτική η διαφοροποίηση στάσης σε αρκετά blue chips-σηματωρούς, με αποτέλεσμα είτε να ισχυροποιηθεί η ήδη long τάση τους είτε να ξαναγυρίσει σε τέτοια.

Από τις 952 περί τις 18 μονάδες υψηλότερα ο ΔΤΡ, τείνοντας να επιτύχει ακόμη έναν στόχο, κινούμενος προς τις 980 μονάδες. Ωστόσο μεγάλο μέρος του... παιχνιδιού μεταφέρεται προς τα μη τραπεζικά που είχαν μείνει πίσω -βραχυπρόθεσμα- από τα χαμηλά της 3ης Απριλίου και τώρα φαίνεται πως έρχεται η σειρά τους να ακολουθήσουν.

Από τις 2.163 έως τις 2.181 μονάδες ο FTSE25, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών για τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη να έχει μεταβληθεί εμφανώς υπέρ των πρώτων. Αλλαγή σκηνικού, με την ενεργοποίηση εντολών αγοράς και από... κόκκινο σε... πράσινο οι περισσότερες μετοχές αυτής της ομάδας, με ενδεικτικό το γεγονός πως νωρίτερα για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου σημειώθηκε «νέο υψηλό» 52 εβδομάδων, στα 9,40 ευρώ, που συνάμα αποτελεί «ιστορικό υψηλό» για την εισηγμένη. Αποτίμηση για την ΑΡΑΙΓ, πλέον, στα 667 εκατ. ευρώ, ένδειξη ενθαρρυντική για την παρουσία ισχυρών χεριών σε blue chips με προοπτική, όπως το συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με χρηματιστές, προς την ανοδική κατεύθυνση συνέβαλε και η θετική προσέγγιση της BofA να αναβαθμίσει τις Εθνική και Eurobank, μία μέρα μετά τις συναντήσεις που είχαν οι διοικήσεις τους (Φραγκιαδάκης/Καραβίας) με επιτελείς του SSM στη Φρανκφούρτη. Να σημειωθεί πως αυτές τις ώρες συναντώνται με την εποπτική αρχή οι επικεφαλής των Alpha Bank (Μαντζούνης) και Πειραιώς (Μεγάλου), με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να έχει περάσει και αυτός από χθες βράδυ ένα θετικό μήνυμα. Τα δύσκολα για τον κλάδο ξεκινούν από... σήμερα, δηλαδή από τις αρχές Μαΐου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests, ωστόσο ένα πολύ σημαντικό βήμα φαίνεται πως γίνεται με το pass που δίνει η ΕΚΤ προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αυτά τα ολίγα για τον κλάδο-κλειδί, σε μία στροφή της αγοράς που μέρος του χρήματος που είχε πονταρισθεί στις τράπεζες δείχνει να μεταφέρεται προς μία ομάδα blue chips. Το αν αυτή η μεταφορά γίνεται κυκλικά/εκ περιτροπής και για πόσο, θα φανεί μετά και την αυριανή λήξη στο ΧΠΑ.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη ξεχωρίζουν εκτός από την Αεροπορία Αιγαίου, οι Viohalco, Grivalia, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, TITAN, FF Group.

Από αυτές, ισχυρότερη κίνηση για τον Μυτιληναίο καθώς με επιθετική διάσπαση του υψηλού των 10,38 ενισχύεται έως τα 10,76 ευρώ, που είναι και νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Η αποτίμηση της εισηγμένης περνά και το όριο του 1,5 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Κινητικότητα και στα μεσαία, απ' όπου ξεχωρίζουν Cenergy, J&P Αβαξ, Attica Bank, MIG, Ιντρακόμ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Fourlis. Ισχυρότερη κίνηση για τη μετοχή της MIG καθώς ενισχύεται 4,34% στο 0,1682, με συναλλαγές αξίας 461.229 ευρώ (στις 13:25).

Στις 52/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει διευρυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας.
Euromedica, Κρητών Αρτος, Μερκο, Ιασώ, Περσεύς, ΕΚΤΕΡ, Profile κ.α. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής.

Στα 24,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών. Με 2 πακέτα στην Alpha Bank για 250 και 200 χιλιάδες μετοχές, στα 2,10 ευρώ αμφότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v