Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκτη ημέρα ανόδου με επιστροφή του rotation

Διατηρήθηκε το θετικό μομέντουμ στην εγχώρια αγορά παρά τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Στις 848 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με δεικτοβαρή blue chips να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη από τις τράπεζες.

ΧΑ: Εκτη ημέρα ανόδου με επιστροφή του rotation

Συνεδρίαση - διάλειμμα, προκειμένου να παρθούν οι απαιτούμενες αναπνοές, έδειχνε η σημερινή, ενώ ρόλο μπορεί να έπαιξαν η επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών, αλλά και η αυριανή λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων.

Κύριος εκφραστής της ήπια επιφυλακτικής κίνησης ο Τραπεζικός κλάδος, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 17,39% και έπρεπε να "χωνευτούν" οι τρέχουσες αποτιμήσεις.

'Όμως, έστω και με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, κατόρθωσε να ολοκληρώσει και την σημερινή συνεδρίαση στο "πράσινο", με οριακά κέρδη.

Από την άλλη, αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να προσθέσει στο ενεργητικό του και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (αθροιστικά κέρδη 6,18%), καθώς μέρος των κεφαλαίων μετατοπίστηκε σε επιλεκτικές τοποθετήσεις που αφορούσαν μη Τραπεζικά blue chips, δείχνοντας πιθανή επιστροφή του "rotation".

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζεται η επικράτηση των συγκρατημένα αισιόδοξων σεναρίων και αυτό διατηρεί ενεργό το "short squeeze" και εκ μέρους των γνωστών Ξένων χαρτοφυλακίων (η Marshall Wace μείωσε τις αρνητικές καθαρές θέσεις κάτω του 0,5% στην Εθνική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία), επιταχύνοντας, έτσι, την πλαγιοανοδική τάση.

Από την άλλη, όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Στα επόμενα ενδιαφέροντα θα πρέπει να προστεθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται τα μεγέθη του 2017 από τη Eurostat.

Eνα θετικό σενάριο το Καλοκαίρι, θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και την πιθανότητα να αυξηθεί αργότερα και η στάθμιση της Χώρας σε δείκτες FTSE και MSCI, με ότι συνεπάγεται αυτό για ροές κεφαλαίων προς την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη, τα αυξημένα "πακέτα" και τα κάποια "σημεία ζωής" που έδειξαν να επιστρέφουν για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ξεκινώντας από τις, αρκετές, ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, η "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου έγραψε σε οικονομικό ρεπορτάζ της, ότι "αυτή την περίοδο οι Δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο πρόγραμμα στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά, η Ελληνική Κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι. Οι Δανειστές, εξάλλου, ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το 4% - 5% των Δανειοληπτών, ήτοι 8.000 - 10.000, ανταποκρίθηκαν στα ειδοποιητήρια που απέστειλε σε 200.000 Κατόχους μη εξυπηρετούμενων δανείων η Εθνική Τράπεζα και στα οποία τους καλεί να ρυθμίσουν το δάνειό τους, πριν αυτό περάσει στον έλεγχο κάποιου Ξένου fund, καθώς τα εν λόγω δάνεια βρίσκονται στο προς πώληση πακέτο, με τον τίτλο 'Earth'. Η Τράπεζα προτείνει προς τους Δανειολήπτες 'κούρεμα' της οφειλής έως και 70% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 6 μήνες. Το συνολικό ύψος του πακέτου 'Earth' ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα σε προσαυξήσεις. Αποτελείται από καταναλωτικά δάνεια, χρέη πιστωτών καρτών και δάνεια Μικρών Επιχειρήσεων, χωρίς εξασφαλίσεις. Στο μεταξύ τρέχει η πώληση του πακέτου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δεσμευτικές προσφορές από τα ενδιαφερόμενα Ξένα funds αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη Απριλίου".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "από το ενδιαφέρον που φέρονται να έχουν Επενδυτικές Εταιρείες (funds), αλλά και από τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο Μεγαλομέτοχοι της Αττικής Οδού (Ελλάκτωρ και J&Ρ Άβαξ) θα εξαρτηθεί η τύχη του 9,88% που πωλεί η Τρ. Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού ενδέχεται να καταθέσει ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Πέραν αυτού, ισχυρό ενδιαφέρον από άλλους Κατασκευαστικούς ομίλους, Ελληνικούς, ή Ξένους που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να εκδηλώνεται, με στελέχη του κλάδου να παραπέμπουν στο δικαίωμα πρώτης άρνησης που έχουν οι Ελλάκτωρ και J&Ρ Άβαξ. Η διστακτικότητα αρκετών Υποψηφίων Αγοραστών συνδέεται και με το γεγονός ότι σε πέντε χρόνια λήγει η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Υπενθυμίζεται ότι το 9,88% είχε περάσει στην Αγροτική Τράπεζα, εξαιτίας της κατάρρευσης της ΑΤΤΙΚΑΤ και από εκεί στην Πειραιώς".

"Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μετά και την αντικατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Ολαφ Σολτς στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι θέλουν το ΔΝΤ να διατηρήσει την εμπλοκή του στις Οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ και το Ταμείο έχει ανταποκριθεί αναλόγως. Το Ταμείο εμφανίζεται διατεθειμένο να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά, δίνοντας βοήθεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα", αναφέρει η "Handelsblatt" σε δημοσίευμά της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Εγχώρια Αγορά δείχνει να διατηρεί το θετικό momentum της, παρά τις ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ η επικείμενη λήξη των συμβολαίων Απριλίου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις - ειδήσεις που θα υπάρξουν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, δεν αποκλείεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που σήμερα δεν χάρισε τις πολλές "συγκινήσεις" των προηγούμενων ημερών, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 952,13 (-1,73%) και 974,11 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 961,75 (-0,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών και τις σημαντικές βοήθειές τους, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 971,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,24%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, που απευθύνονται σε παίκτες συντηρητικότερου επενδυτικού προφίλ και με πιο αργά αντανακλαστικά, το τελευταίο "προπύργιο" των "sellers" είναι οι 971 μονάδες, οι οποίες δοκιμάστηκαν σήμερα. Ανοδική διαφυγή, δημιουργεί τις τεχνικές παρακαταθήκες ο εν λόγω δείκτης να "γράψει" τετραψήφια νούμερα (!)

Σε περίπτωση διόρθωσης, αυτή θα ήταν θετικό να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 947 μονάδων, σε κλείσιμο.

Για την περίπτωση του τίτλου της Εθνικής (+0,57%), σε περίπτωση διόρθωσης δεν θα πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,30 ευρώ. Αντίθετα αν επιμείνουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,32 και 0,338 ευρώ (gap).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι "όλα τα λεφτά" συνεχίζει να είναι ο τίτλος της Μυτιληναίος (+3,33%), όχι μόνο λόγω της αξιοπρόσεκτης ημερήσιας απόδοσης, ή γιατί ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά διότι η μετοχή κινείται προς νέα υψηλά 123 μηνών (!)

Ασφαλώς και η αναρρίχηση του Αλουμινίου, συνεχίζει να "τραβάει" ψηλότερα τον τίτλο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλο και περισσότερων traders. Επόμενος, τεχνικός, στόχος τα 10,76 - 10,90 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 10,00 και 9,88 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 8,49 ευρώ.

Αύξηση 10,6% στα καθαρά κέρδη και 10,9% στις καθαρές πωλήσεις αναμένει για το 2018 η διοίκηση της Σαράντης (+3,52%), ενώ τα EBITDA προβλέπεται πως θα είναι αυξημένα κατά 12,6%, όπως αναφέρθηκε στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών. Η διοίκηση προβλέπει πως το τρέχον έτος καθαρά κέρδη ύψους 31,66 εκατ. ευρώ, καθαρές πωλήσεις 380,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 44,66 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους προβλέπονται στα 32,01 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 5,5 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω δηλώσεις, σε συνδυασμό με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, είχαν σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και πολύ κοντά στα υψηλά τρέχοντος έτους. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο "long" με "stop" στα 13,90 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση, απόλυτα θεωρητική, εντοπίζεται στα 15,20 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Motor Oil (+1,31%), βοηθούμενος και από την έκθεση της UBS (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 18,20 ευρώ, ενώ αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 19,00 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 19,40 - 19,70 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", προσπάθεια αντίδρασης μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, για την Σελόντα (+0,27%) και μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές για τον Παπουτσάνη (+2,79%), εμφάνιση πωλητή στην Audiovisual (-2,19%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Κρητών Άρτος (-4,55%).

Συνεχίζει ανοδικά με "ανοιχτές" εντολές αγορών η Euromedica (+17,28%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Παϊρη (+9,23%) με ελάχιστες συναλλαγές, σταδιακά αυξάνει συναλλαγές ο Μουζάκης (+6,99%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Profile (+1,91%).

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, για την MIG (+3,97%) τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη για την Ελτράκ (+3,70%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε το Ιασώ (+4,51%).

Ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για την Mermeren (+1,94%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΚΤΕΡ (+9,38%), με τον τίτλο να πλησιάζει τα υψηλά 10ετιας (!)

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, από τις 853 μονάδες, διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 66,66% του πτωτικού κύματος από τις 895 στις 767 μονάδες και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αφετηρία ελεγχόμενης υποχώρησης, ιδιαίτερα αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές.

Αν το αναμενόμενο "pull back" δεν επεκταθεί χαμηλότερα των 831 μονάδων, σε κλείσιμο, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον "βατήρα" για το επόμενο ανοδικό κύμα, που θα φέρει τον Δείκτη να δοκιμάσει την ζώνη 870 - 880.

Κλείσιμο υψηλότερα των 880 μονάδων, δίνει το δικαίωμα στους αγοραστές να διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους, για κίνηση προς νέα υψηλά.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,79%), τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2180 μονάδων, δημιουργούν τις τεχνικές προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 2213 - 2217 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, αυτή δεν θα πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 2132 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η πρόσφατη ανοδική κίνηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οφείλεται κυρίως στην αποφυγή (προς το παρόν) νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις πολύπαθες Ελληνικές Τράπεζες" σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ολοκληρώθηκε η πτωτική κίνηση των προηγουμένων εβδομάδων, ή είναι μια καλή τεχνική αντίδραση;

Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, οι εγγενείς αδυναμίες που ταλαιπωρούν την Ελληνική Οικονομία παραμένουν. Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και οι διάφορες αναλύσεις – προβλέψεις από διάφορους Οίκους αξιολόγησης και το ΔΝΤ, αν και ανοίγουν κάποιες "χαραμάδες" αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν.

Η νέα εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες πλησιάζουν πλέον τα 102 δισ. €, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχαν νέες φορολογικές υποχρεώσεις, δημιουργεί σημαντικές παρενέργειες στη Ελληνική Οικονομία.

Το σημαντικότερο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αναβάλλεται για το τέλος Αυγούστου (και βλέπουμε), χωρίς ευκρινή και οριστική λύση. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν, όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, με φήμες από πλευράς των Θεσμών για παράταση του..

Νέα θέματα ανακύπτουν στον Κρατικό προϋπολογισμό, με δικαστικές αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πλεόνασμα, τις φορολογικές πολιτικές και την πολυπόθητη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δικαστική απόφαση του ΣΤΕ για τον ΕΦΚΑ, και τις περικοπές συντάξεων διαφόρων κατηγοριών. Η αφαίμαξη ότι ρευστού υπάρχει στο σύστημα, για την δημιουργία χρηματοδοτικού "μαξιλαριού" συνεχίζεται, αγνοώντας το υψηλότερο κόστος.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος ανησυχίας μας, παραμένει η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, που δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Ειδικά μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο κίνδυνος "θερμού επεισοδίου" αυξάνεται γεωμετρικά, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωσή τους (σχεδόν 2 μήνες), επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα και δημιουργώντας ανασφάλεια στην εύθραυστη Ελληνική Οικονομία, αλλά κυρίως τον τουριστικό τομέα, από τον οποίο περιμένουμε φέτος πολλά..

Η εκτόνωση της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Κορεατικής Χερσονήσου, προς το παρόν, δείχνει να βοηθά την τεχνική αντίδραση των Διεθνών Αγορών.

Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ εκτιμούμε ότι θα μας συντηρήσει στα τρέχοντα, ή λίγο υψηλότερα επίπεδα για την επόμενη εβδομάδα.

Στο Χ.Α., ο δείκτης Τραπεζών που αποτέλεσε και την "ατμομηχανή" της αντίδρασης, επαναπροσέγγισε τα προηγούμενα υψηλά και υπολείπεται 30 μονάδες από τις 1.000. Αδυναμία διακράτησης των 935 μονάδων πάνω από μία ημέρα, οριοθετεί κρίσιμα σημεία στήριξης πέριξ των 920 - 905 μονάδων.

Το μερικό κλείσιμο "short" θέσεων από Ξένα funds, επιτάχυνε την ανοδική κίνηση και μένει να δούμε αν θα μπορέσει ο δείκτης να διασπάσει πειστικά τις 1.000 μονάδες, αλλάζοντας προς το θετικότερο τις τεχνικές προοπτικές.

ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, πέρασαν, ή πλησίασαν τις πρόσφατες τιμές Α.Μ.Κ., διαφοροποιούμενες αισθητά για άλλη μια φόρα από την εικόνα της ΠΕΙΡ.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να διατμήσει τις 850 μονάδες, φλερτάρει με την επαναπροσέγγιση των 835, 820 και 813 μονάδων.

Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 788,82 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος των 25 ημερών στις 813,79 μονάδες. Επιτυχής διάσπαση των 850 μονάδων, ανοίγει το δρόμο για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών με πρώτες αντιστάσεις τις 863 και 876 μονάδες.

Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2195 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες προσέγγισης των 2142 και 2120 μονάδων. Επιβεβαιωμένη ημερήσια διάσπαση των 2195 μονάδων, δίνει στόχους εκπλήρωσης τις 2200 και 2262 μονάδες. Επισημαίνουμε ότι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 2048 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος 25 ημερών στις 2096,59 μονάδες.

Γίνεται προσπάθεια σε μεμονωμένες μετοχές να διασπάσουν πολυετή ιστορικά υψηλά (ΜΥΤΙΛ, ΚΡΙ, ΑΡΑΙΓ, ΚΟΥΕΣΤ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ), κυρίως λόγω καλών αποτελεσμάτων, ή ειδήσεων που θα βοηθήσουν. Μένει να δούμε αν το φαινόμενο θα έχει συνέχεια τόσο ως προς την ενίσχυση του momentum, όσο και στον αριθμό εισηγμένων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνουν σημάδια αναμονής, κινούμενες πλευρικά σε στενό εύρος διακύμανσης. Όσο η πρόσφατη διάσπαση κάτω από το επίπεδο του 4,10% (απόδοση) στο Ελληνικό 10ετές συντηρείται, εκλαμβάνεται ως θετικό τεχνικό μήνυμα.

Συμπερασματικά, το θετικό επενδυτικό κλίμα των τελευταίων ημερών έδωσε τις απαραίτητες "αναπνοές" κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, όμως ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, που συνεπικουρούνται από τα πολλά ανοικτά και σημαντικά θέματα στην Ελληνική πολιτική και Οικονομική σκηνή αλλά και η νέα Ελληνοτουρκική ένταση, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Είμαστε σε εγρήγορση και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν στρατηγικές "profit taking ” σε συγκεκριμένους στόχους. Η εγγραφή κερδών σε επιμέρους τεχνικά επίπεδα ενδείκνυται, όπως και η διακράτηση ποσοστού μετρητών ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ των Εμπλεκομένων.

Προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται με αυξημένη προσοχή για σταδιακές πωλήσεις με χρήση κυλιόμενων "stop loss", λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες συγκυρίες. Η αναμονή μας βοηθά να κρίνουμε αν η αντίδραση που είδαμε είναι αλλαγή τάσης, ή κάτι παραπάνω…

"Δύο παλιά χρηματιστηριακά ρητά αναφέρουν 'η τάση είναι φίλη μας' και 'πούλα και μετάνιωνε", υπενθυμίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη γισ τον δείκτη Hang Seng (+1,4%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία είχαν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες της τελευταίας χρονιάς, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο ήταν 1,2% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,5%, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2017.

"Το γεγονός πιθανώς θα μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,03%", σύμφωνα με την Αρμόδια Υπηρεσία (ONS).

Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, η κίνηση του Μαρτίου ήταν 1,1% ενισχυμένη, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο ύψους 2%.

"Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης υποχώρησε ελαφρώς τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, αλλά παρέμεινε ανεβασμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Φεβρουάριο", σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Περιοχής υποχώρησε στα 35,1 δισ. ευρώ, από το αναθεωρημένο πλεόνασμα των 39 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Δείκτης - κλειδί για την Αγορά, που αφορά τις προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς οι υψηλότερες τιμές στο Πετρέλαιο δίνουν ώθηση στο outlook.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πενταετή στοιχεία– που παρακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – δείχνουν ενίσχυση του πληθωρισμού, φτάνοντας περίπου στο 1,7%, από το χαμηλό του 1,67%, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι νέοι δασμοί και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης εμπορικής διαμάχης ρίχνουν "σκιά" στην τελευταία "Beige Book" της Fed, για την κατάσταση της Αμερικανικής Οικονομίας.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα που σχετίζονται με την ανεργία υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Μειωμένες κατά 1.000 οι αιτήσεις, έφτασαν στον αριθμό των 232.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν να φτάσουν τους 230.000 νέους αιτούντες.

Ο δείκτης Philly Fed ενισχύθηκε μία μονάδα τον Απρίλιο στις 23,2 μονάδες, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση στις 20,1 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μελλοντικές δραστηριότητας υποχώρησε στις 40,7 μονάδες τον Απρίλιο, από 47,9 μονάδες τον Μάρτιο.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης νέων παραγγελιών, στις 18,4 μονάδες από 35,7 τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Έναντι 535 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του τιμήματος από αυτό που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε προσφέρει τη Δευτέρα, ανακηρύχθηκε και επίσημα Προτιμητέος Επενδυτής για το 66% του ΔΕΣΦΑ η Κοινοπραξία των εταιρειών "Snam S.p.A.", "Enagás Internacional S.L.U." και "Fluxys S.A.".

H Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., αναφορικά με τις επικείμενες εταιρικές πράξεις της εισηγμένης "Τρ. Αττικής", κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε την παύση συναλλαγών δανεισμού και αναγκαστική άσκηση θέσεων των προϊόντων "Μηχανισμού δανεισμού τίτλων" επί των μετοχών της εν λόγω εισηγμένης, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού ΧΑ, από την 20/4/2018.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες χειρισμού της συγκεκριμένης εταιρικής πράξης, για τα Παράγωγα Προϊόντα θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

Την εποχιακή αδυναμία για τον κλάδο Διύλισης στην Ευρώπη καταγράφει η UBS σε έκθεσή της, μετά και την πτώση των περιθωρίων διύλισης το πρώτο τρίμηνο.

Ο Οίκος προβλέπει ανάκαμψη των περιθωρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ δεν προχωρά σε αλλαγές στις προβλέψεις του για τα μεγέθη των εταιρειών, καθώς οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κλάδο.

Η UBS σημειώνει ότι προτιμά τις μετοχές των Motor Oil, Saras και Turpas. Για την Ελληνική εταιρεία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τα ΕΛΠΕ και την τιμή - στόχο των 8,5 ευρώ.

"Κάτω των προσδοκιών θα κινηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη διετία", εκτιμά η Citi.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέτος και το 2019 θα κινηθεί περί το 1% - 1,5%, καθώς η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα, η αδύναμη ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ο Οίκος θεωρεί πιθανή μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και θα εκθέσει πιο άμεσα την Ελλάδα στις "ορέξεις" των Αγορών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι απίθανη μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους στα δάνεια του Επίσημου Τομέα, χωρίς να αποκλείει πάντως κάποιους περιορισμένους συμβιβασμούς.

Στις πληροφορίες ότι οι Ελληνικές Τράπεζες περνούν τα "stress tests" στέκεται η Bank of America/ML, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστές. Υπενθυμίζει προηγούμενη έκθεσή της, με την οποία επεσήμανε ότι το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων παραμένει τεράστιο, αλλά και το ότι το πακέτο εργαλείων της Κομισιόν για τη μείωσή τους ίσως καθυστερήσει τις παρεμβάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών.

Παράλληλα αναβαθμίζει τη Eurobank και την Εθνική σε "Neutral" σύσταση καθώς εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι τα συγκεντρωμένα βιβλία δανείων τους θα μπορούσαν να τις ανταμείψουν το 2018. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί σύσταση "Underperform" για την Πειραιώς και την Alpha.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 839,32 (-0,36%) και 850,02 μονάδων (+0,91%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 847,22 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 848,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 82 εκατ., από τα οποία τα 27,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΒΑΞ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΜΟΗ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισε", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΑΔΜΗΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο υψηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, ΟΛΠ, Σαράντης και Τιτάν

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ για 10 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρησαν, οριακά, οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.043 συμβόλαια).

Στα 3.397 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.543 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.341, 2.582 για τον Απρίλιο, 2.757 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.185) κινήθηκε μεταξύ 2.164,5 και 2.190,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.401), Εθνική (22.723), MIG (12.725), Alpha Bank (5.630), Πειραιώς (5.443), ΔΕΗ (738), Μυτιληναίο (2.077), Ελλάκτωρα (277), Intralot (212), ΟΠΑΠ (216), ΑΔΜΗΕ (204), Ελ. Πετρέλαια (144), ΟΤΕ (361), Τέρνα Ενεργειακή (157), Cenergy (185), ΓΕΚ (232), Ιντρακόμ (229), Folli Follie Group (101), Viohalco (719).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 96.149, Eurobank 35.397, Εθνική 146.058, Alpha Bank 17.585, Πειραιώς 19.010, Intralot 10.576, ΔΕΗ 10.339, Ελλάκτωρα 10.710.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                           Name of Issuer                 NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,79%
2018-04-11
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.322.802 τεμ., (από 14.222.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.725.968 τεμ. (101.084.968), Πειραιώς 16.783.929 τεμ. (16.283.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.586.343).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v