Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη και εντός προγράμματος η διόρθωση

Μικρές απώλειες μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη. Θετικό σινιάλο η αντίδραση των blue chips από τα χαμηλά ημέρας. Ανοδικό γύρισμα για τράπεζες στις δημοπρασίες. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Ελεγχόμενη και εντός προγράμματος η διόρθωση

Οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 17,67% και να πλησιάζει απειλητικά το δύσκολο όριο των 1000 μονάδων, ήταν ισχυρότατο δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τουλάχιστον από τους επενδυτές που επέλεξαν να ακούσουν τις ειδήσεις από την Ουάσιγκτον, με μειωμένες θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι απαντήσεις στα καθοριστικά ερωτήματα αναμένεται να δοθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά από πολλές συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, για να το αποφύγει με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, καθώς οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έδωσαν αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+0,56% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,05 ευρώ (-2,26%), της Εθνικής (-0,31%) μέχρι τα 0,3088 ευρώ (-2,77%), της Eurobank (+0,82% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 0,9385 ευρώ (-3,25%) και της Πειραιώς (-1,74%) μέχρι τα 3,148 ευρώ (-2,42%).

Για όσους συνεχίσουν να ασχολούνται με τις απόλυτα βραχύβιες κινήσεις στο Τραπεζικό ταμπλό και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν οι πωλητές δείξουν ότι "δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη" στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση αν ο τίτλος της Alpha Bank υποχωρήσει χαμηλότερα των 2,05 ευρώ, της Εθνικής χαμηλότερα των 0,3088 ευρώ, της Eurobank χαμηλότερα των 0,9385 ευρώ (-3,25%) και της Πειραιώς χαμηλότερα των 3,148 ευρώ (-2,42%).

Ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα στο "κόκκινο", βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 950,59 μονάδες (-2,13%), στις 13.45 είχε αναρριχηθεί στις 960,14 (-1,14%), μετά την λήξη των συμβολαίων Απριλίου κατέγραψε νεώτερο χαμηλό στις 950,03 (-2,18%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 974,88 μονάδες (+0,38%).

Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 967,20 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 972,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Σύμφωνα με την Fast Finance, "το σημερινό χαμηλό των 950 μονάδων, είναι το πρώτο 'οχυρό' των 'buyers", ενώ κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα ίσως επιβάλλει την μερική μείωση θέσεων".

"Το κλείσιμο των συμβολαίων στα Παράγωγα προϊδεάζει για αυξημένη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να πιθανολογείται ότι θα καταγράψει αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο, ενόψει του επερχόμενου Σαββατοκύριακου που ίσως ωθήσει σε ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η περιοχή των 850 - 870 μονάδων ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη τεχνική αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, ειδικότερα χωρίς την στήριξη των Διεθνών Αγορών. Η άνοδος του Αλουμινίου, λόγω δασμών, έχει φέρει την τιμή του Μετάλλου σε επίπεδα Μάιου 2011 και επιδρά θετικά στην τιμή του Μυτιληναίου, καθώς η συσχέτισή (correlation_monthly = 0,42 [%EBITDA τομέα μεταλλουργίας σε σχέση με τα συνολικά EBITDA του Ομίλου στο 41%]) τους είναι υψηλή. Ήτοι, οι διακυμάνσεις του Αλουμινίου, θα επηρεάζουν σημαντικά την τιμή της μετοχής" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλεισίμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, "έβαλε πάγο" στα σενάρια παράτασης του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης. "Δεν γίνονται συζητήσεις για πράγματα, όπως μια παράταση του Ελληνικού προγράμματος. Οι Ελληνικές Αρχές είναι επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και στην ολοκλήρωσή του ως τον Αύγουστο" δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος μιλώντας αργότερα στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC τόνισε ότι "αν και υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι Πιστωτές, το ΔΝΤ, αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση".

'Αυτό που ζητάμε για το χρέος είναι όταν πάμε στο ΔΣ να μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι η στρατηγική. Έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα. Κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα αλλά θα πρέπει όμως να αποφασιστεί ο μηχανισμός που θα γίνει αυτό και να είναι αυτόματος αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις", τόνισε ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, έστω και αν στην πορεία υπήρξαν κάποιες λίγες μετοχές που γύρισαν στο "πράσινο", με πρώτο τον τίτλο της Folli Follie Group (+1,53%)

Η μετοχή συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, επιστρέφοντας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17.00 ευρώ. Επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 17,08 ευρώ (ημερήσιο "stop short"), αφήνουν "παράθυρο αισιοδοξίας" για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 17,90 ευρώ.

Αλλάζει τελικά πρόσημα κάθε μέρα, κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο Τιτάνας (-0,91%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο "stop long" στα 20,75 ευρώ, ενώ αν οι αγοραστές φανούν περισσότερο κινητικοί στις επόμενες συνεδριάσεις, χρειάζεται, επιβεβαιωμένη, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 21,50 ευρώ, προκειμένου να μπει σαν επόμενος στόχος τα 22,35 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,02%), ο οποίος ερχόταν από τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι. Το "stop long" στα 9,96 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 10,50 ευρώ. Αν επιστρέψουν δριμύτεροι οι αγοραστές, παραμένει ο μακρινός στόχος των 13,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η MIG (+0,48%) ανακοίνωσε, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι "στο πλαίσιο συμφωνίας εμπιστευτικότητας παρασχέθηκαν στα Επενδυτικά Κεφάλαια της 'CVC Capital Partners' οι συνήθεις, στις περιπτώσεις αυτές, πληροφορίες για το Yγεία (+1,18%). Η εταιρεία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδέκτης οποιασδήποτε δεσμευτικής προσφοράς και επαναλαμβάνει ότι θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς το Επενδυτικό Κοινό, εφόσον προκύψει οποιαδήποτε ανακοινώσιμη κατά το Νόμο πρόταση, ή συμφωνία".

Από εκεί και πέρα, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΛΧΑ (+2,06%) και Μπουτάρης (+6,45%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Κορδέλου (+1,98%) που σήμερα αύξησε τις συναλλαγές.

Πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, για τον Άβακα (+1,87%), ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Flexopack (+6,35%) όμως σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές, λόγω και των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη, πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Euromedica (+11,58%), όμως στο τέλος τραβήχτηκε το "bid" από πλευράς αγοραστών, ενώ οι τελευταίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον τίτλο της Frigoglass (+10,91%).

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 4,16%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 15,34%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,1 εκατ., ενισχυμένη κατά 19,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,28% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 10,99%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Και ξαφνικά απογειωθήκαμε! Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε πάνω από 8,5% και ο Δείκτης Τραπεζών ανέβηκε πάνω από 22% με τη μία" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Η περίοδος προ του Πάσχα είναι παραδοσιακά κακή για τα Χρηματιστήρια καθώς έρχεται μετά το "January effect", οι Επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα, υπάρχουν αρκετές αργίες και η αρχή της Άνοιξης πολλές φορές αυξάνει την επιθετικότητα των Ηγετών, όπως έγινε φέτος.

Μετά το Πάσχα τα πράγματα εξομαλύνονται και μετά ακολουθεί ο Μάιος. Το Μάιο, οι διαχειριστές αποφασίζουν αν θα εφαρμόσουν το "sell in May and go away", ή το "stay, support and hope to prosper" (δηλαδή αν θα φύγουν από μια Αγορά, ή θα μείνουν, θα στηρίξουν και θα συνεχίσουν να ελπίζουν). Όλα αυτά κρίνουν και οριοθετούν τι θα συμβεί το Καλοκαίρι.

Σήμερα ερχόμαστε από μια μεγάλη άνοδο των τιμών που είναι λογικό να διορθώσει.

Μπροστά μας έχουμε την ανακοίνωση των "stress tests" των Τραπεζών, που αναμένεται να μην προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Μετόχους.

Μετά ακολουθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπου η Κυβέρνηση αναμένεται να βοηθηθεί σε ότι βραχυπρόθεσμο επιδιώξει, όπως η μετάθεση προαπαιτούμενων για το μέλλον, αλλά όχι και στα μακροπρόθεσμα όπως η "καθαρή έξοδος", ή η "επίλυση του χρέους".

Τα Ελληνοτουρκικά παρουσιάζουν μεγάλη αβεβαιότητα, ιδιαίτερα με την προκήρυξη εκλογών στη Γείτονα Χώρα, αλλά και εκεί δύσκολα θα δούμε "θερμό επεισόδιο", αφού ξεπεράσαμε την δύσκολη περίοδο του Πάσχα.

Κατοχύρωση των τιμών που πρόσφατα κατακτήθηκαν είναι το πιθανότερο σενάριο για το άμεσο μέλλον. Αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της ανόδου μέχρι και τις 890 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Με τον Μάιο μπροστά μας, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί μπορεί να υπάρχουν πισωγυρίσματα.

"Σε κάθε περίπτωση όμως, το Καλοκαίρι προδιαγράφεται θετικό, οπότε όσοι δεν ασχολούνται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλά θα κάνουν να αναθερμάνουν τις επαφές τους" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Πάνω στη ζώνη των 834 με 840 μονάδων προσπαθεί να πατήσει ο Γενικός Δείκτης, μετά το ηχηρό 'κρεσέντο' ανόδου της τάξεως του 10,8% που έχει πραγματοποιήσει από την πρώτη μέρα του Απρίλη" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Επιτυχή μεταμόρφωση του επιπέδου των 840 μονάδων σε στήριξη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανοδικής συνέχειας προς τον πρώτο στόχο των 860 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα, η διαπερατότητα του εν λόγω σημείου θα δώσει σημαντικούς πόντους στο σενάριο επανεξέτασης των υψηλών του περασμένου Χειμώνα, πέριξ των 887 μονάδων. Αλλαγές με νόημα έχουν σημειωθεί στη κορυφή των μετοχών, που διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη με τη Eurobank να πλασάρεται μετά από χρόνια στη τρίτη θέση με 5,85% βαρύτητα πίσω από τον ΟΤΕ (9,76%) και Coca Cola HBC (9,49%) ενώ την ίδια ώρα Alpha (5,67%) και Μυτιληναίος (5,23%) συναγωνίζονται για τη τέταρτη θέση.

Στο κατώφλι των 2200 μονάδων έχει βρεθεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά το ανώδυνο πέρασμα από την αντίσταση των 2135 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι οι δυνάμεις που διαθέτει ο δείκτης, για να μπορέσει να καταστρατηγήσει ανοδικά τις 2200 μονάδες και να κινηθεί με σταθερά βήματα προς τη ζώνη των 2240 με 2274 μονάδων. Το αξιοσημείωτο στις μετοχές, που κινούν τα νήματα στο δείκτη είναι ότι η Alpha (10,82%) Πέρασε στη δεύτερη θέση της βαρύτητας υποσκελίζοντας μετά από πολύ καιρό τον ΟΤΕ (10,71%).

Το γρήγορο πέρασμα του Τραπεζικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες έχει "ανοίξει την όρεξη" των "Bulls" για τις 1000 μονάδες, αν και στο παρελθόν το επίπεδο αυτό έχει αποδειχθεί αρκετά "δύσπεπτο".

"Το "κλειδί" για την περαιτέρω πορεία το κατέχει η Alpha, όχι μόνο γιατί 'τραβάει' σχεδόν το 40% του δείκτη, αλλά και γιατί εάν αποφασίσει να περάσει το 'σκληρό' επίπεδο των 2,20 ευρώ θα 'ξυπνήσει' αρκετούς επενδυτές" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με διάχυτη την αίσθηση ότι τα 'τεστ αντοχής' των Ελληνικών Τραπεζών θα ξεπεραστούν με επιτυχία, η Ελληνική Αγορά αυτονομήθηκε θετικά επιστρέφοντας με τζίρο και με συνεχή ανοδικά κλεισίματα, προς την περιοχή των 850 μονάδων" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κίνηση της Αγοράς υποστηρίχθηκε, κυρίως, από τους Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι είδαν τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται κατά 14% (1,2 δισ. ευρώ) σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Εκτός από τα γρήγορα κέρδη, που είθισται να προσελκύουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των Εμπλεκομένων στην Ελληνική Αγορά, η προσέγγιση, ή και υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τρεις συστημικές Τράπεζες, απελευθέρωσε δυνάμεις οι οποίες ενίσχυσαν τον συναλλακτικό όγκο, προαπαιτούμενο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων ήρθε σχετικά εύκολα, δεδομένης της "ήρεμης" εικόνας που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τόσο δυνατή αγοραστική συνέχεια μέσα στο 2018.

Η εξάλειψη του ρίσκου – για φέτος τουλάχιστον - των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων των Τραπεζών, έδωσε το έναυσμα για να προσεγγίσουν οι Τραπεζικές αποτιμήσεις τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους αποτίμησης, σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση (Τ/BV 70%). Η ψαλίδα δεν θα κλείσει τελείως, ωστόσο ο βαθμός πίεσης που είχε περιέλθει ο κλάδος δικαιολογεί ακόμα ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 10%, αφού οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, που τις διαφοροποιούν σημαντικά από τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό κλάδο (Υψηλά NPEs περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, υψηλό DTA κλπ).

Κατά τα άλλα, την εβδομάδα που πέρασε οι Αποκρατικοποιήσεις έδωσαν με την σειρά τους περισσότερο ενδιαφέρον στις εμπλεκόμενες – έμμεσα, ή άμεσα - εισηγμένες, διαχέοντας την άνοδο σε περισσότερους πρωταγωνιστές.

Την ίδια στιγμή στην Washington φαίνεται να μπαίνουν οι βάσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο, ή τουλάχιστον για την έξοδο της Χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας αποκλειστικά από τα μνημόνια.

Τα μηνύματα ως τώρα είναι θετικά, καθώς Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την φημολογία οριστικής λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ για το θέμα του χρέους φαίνεται ότι υπάρχει ένα αρχικό πλάνο που θα συνδέει την ελάφρυνση με τις επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας.

Τεχνικά, τα συνεχή ανοδικά κλεισίματα, εκτός από την αντιστροφή της τάσης, έχουν φέρει την Αγορά αντιμέτωπη με το κυριότερο πεδίο αντίστασης που είναι οι 850 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης το έχει προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεται να έχει περισσότερα "καύσιμα" για μια πειστική διάσπαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση από τις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά "λευκά" σώματα (κεριά) που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής Αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο έως την λήξη της συνεδρίασης.

Μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών, ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών, φέρνοντας, πλέον, την Αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών, γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες, είτε σε πρώτο, είτε σε δεύτερο χρόνο, επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών.
Στο μέτωπο την αποτελεσμάτων η Frigoglass ανακοινώνει αποτελέσματα την προσεχή Τετάρτη 25/4, ακολουθούν στις 26/4 ΔΕΗ (πριν την έναρξη), Folli- Follie, Λούλης, ενώ στις 27/4 δημοσιεύουν Μπήτρος, Δάιος, Κλουκίνας και AS Company.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν οι τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις αρκετών εισηγμένων οι οποίες έχουν ειδικό ενδιαφέρον λόγω των μερισμάτων που διανέμονται. Συγκεκριμένα: 23/04 Πανγαια (€0,22 – έχει δοθεί €0,09 προμέρισμα), 24/04 Paperpack (€0,16), 25/04 Autohellas (€1,10), 25/04 Sunlight, 25/04 ΟΠΑΠ (€0,40 – έχει δοθεί €0,10 προμέρισμα), 25/04 Mermeren Combinat, 27/04 Σαράντης (€0,28).
"Την Πέμπτη 26 Απριλίου θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Αθήνα, με την συμμετοχή 16 εισηγμένων εταιρειών" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,47%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με ήπιες πιέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street,
Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Ευρώ, Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, "ο Κόσμος έχει την ικανότητα να απορροφήσει υψηλότερες τιμές", δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, μία μέρα αφότου το Πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Ο Khalid al-Falih, που ηγείται των περικοπών του ΟΠΕΚ, είπε ότι ενώ το Βασίλειο δεν έχει στόχο μία συγκεκριμένη τιμή, δεν φοβάται ότι τα τρέχοντα επίπεδα άνω των $70 ανά βαρέλι, θα φέρουν μείωση στην αυξανόμενη κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ, στα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, η Ινδία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ζητώντας να αποζημιωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, χαμηλότερα από τις αναμενόμενες ήταν οι τιμές με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι Παραγωγοί στη Γερμανία τον Μάρτιο, αν και η ανοδική κίνηση συνεχίζεται.

Ο δείκτης τιμών Παραγωγού για Βιομηχανικά Προϊόντα ενισχύθηκε κατά 1,9%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία και ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από το 2% που αναμενόταν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters και ελαφρώς ανεβασμένος από το 1,8% του προηγούμενου μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ξαφνικά έριξε τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, μία κίνηση που πολλοί Επενδυτές θεωρούσαν σίγουρη.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Κάρνεϊ είπε ότι "οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βγάλουν την απόφασή τους έχοντας την επίγνωση ότι υπάρχουν και άλλες συναντήσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση φέτος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 835,53 μονάδες (-1,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,91 (-0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 59,4 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ), ενώ ο τίτλος του ΟΤΕ απέσπασε το 19,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΦΦΓΚΡΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%, οι περισσότεροι με λίγες συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Υποχώρηση σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε και με την λήξη συμβολαίων Απριλίου.

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.314 συμβόλαια).

Στα 8.243 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.470 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.335, 1.858 για τον Απρίλιο, 5.330 για τον Μάιο και 147 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.176,25) κινήθηκε μεταξύ 2.148,75 και 2.187 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Μυτιληναίος, 20.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.367), Εθνική (27.788), MIG (5.464), Alpha Bank (2.715), Πειραιώς (5.015), ΔΕΗ (496), Μυτιληναίο (447), Ελλάκτωρα (151), Intralot (456), ΟΠΑΠ (170), ΑΔΜΗΕ (237), Ελ. Πετρέλαια (185), ΟΤΕ (543), Cenergy (169), ΓΕΚ (118), Ιντρακόμ (130), Viohalco (404).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 96.308, Eurobank 31.000, Εθνική 142.199, Alpha Bank 17.721, Πειραιώς 18.612, Intralot 10.621, ΔΕΗ 10.678, Ελλάκτωρα 10.763.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                        Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.607.802 τεμ., (από 14.222.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.725.968 τεμ. (101.725.968), Πειραιώς 16.783.929 τεμ. (16.783.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v