Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθρωση κάτω από τις 840 μονάδες για το ΓΔ

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Πτώση υψηλότερη του 2% για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Σαράντη. Στο κόκκινο Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική. Κέρδη για Folli Follie και Αegean. H προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Διόρθρωση κάτω από τις 840 μονάδες για το ΓΔ

Συνεδρίαση λήξης μηνός Απριλίου, στα Παράγωγα, σήμερα. Αναμενόμενο το πτωτικό ξεκίνημα της αγοράς, με τους short να πιέζουν τον FTSE25 χαμηλότερα των 2.160 μονάδων, όπου και το discount για τα ΣΜΕ του δείκτη.

Μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί, οι πωλητές ξεκινούν με πλεονέκτημα έναντι των αγοραστών, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 840 μονάδων, όπου και η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Με μικρές απώλειες νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά, με σταδιακά διευρυνόμενες στο ΧΑ, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο και τον τραπεζικό κλάδο να «μετρά» απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλότερα του μέσου εβδομαδιαίου όρου, ανάλογος ο τζίρος (έναντι μ.ο. 72 εκατ. ευρώ), με το 26% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι ο τζίρος σε συγκεκριμένα blue chips.

Από νωρίς αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, FF Group (πρώτες τρεις στη σχετική κατάταξη), ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης. Επίσης πιεστικές οι πωλήσεις σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ.

Ενισχυμένες οι θέσεις short σε πλειάδα μετοχών του 25άρη, καθώς τα ΣΜΕ του δείκτη «βλέπουν» χαμηλότερα. Σχετικά για την ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης είχε προειδοποιήσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης καθώς το 6 Χ 6 διαμόρφωνε προϋποθέσεις για profit talking.

Στην περιοχή των 950 μονάδων ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης, επιβεβαιώνοντας κατ' αρχάς- την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης (εβδομαδιαία/μηνιαία). Στο 13,07% η εβδομαδιαία απόδοση του ΔΤΡ και 17,21% η μηνιαία, δικαιολογώντας τη σημερινή διόρθωση.

Πέριξ των 2.160 μονάδων ο FTSE25, καθώς μόλις 2 από τις μετοχές του δείκτη κινούνται κόντρα στο ρεύμα (Αεροπορία Αιγαίου, FF Group) ενώ για 6 μετοχές το ποσοστό διόρθωσης είναι μεγαλύτερο του 2%.

Στα 2,082 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank, στα 10,28 του Μυτιληναίου, στα 14,30 του Σαράντη, στα 16,40 του ΟΛΠ κ.α.

Ωστόσο, το γεγονός πως στη διόρθωση του δείκτη προς τις 2.157 μονάδες ενεργοποιήθηκαν αγορές δείχνει πως η διόρθωση είναι εντός σχεδίου και «κουμπώνει» σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα που διαμορφώνεται στα Παράγωγα ενόψει της... δημοπρασίας, μετά τις 14:00.

Περιορισμένα μεν τα Συμβόλαια στον δείκτη (485 στην τρέχουσα σειρά, 476 στην επόμενη... στις 11:20), με disconut και σημείο αναφοράς τις 2.166 μονάδες. Η εν λόγω περιοχή έχει -τεχνικά- τη σημασία της και πιθανότατα θα μας απασχολήσει μετά τις 14:30.

Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς, και μικρότερες για τίτλους που είχαν υστερήσει.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν ΥΓΕΙΑ, MIG, Intralot, έχοντας πραγματοποιήσει τζίρους υψηλότερους έναντι των άλλων του FTMid Cap.

Στις 23/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με το 1/2 σε αντίθεση με το 2/1 των προηγούμενων συνεδριάσεων.  Το όριο των 10 εκατ. ευρώ πέρασε η αγορά λίγο πριν από τις 11:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v