Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Χρηματιστήριο αποτιμά τα νέα δεδομένα

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών θα βρεθούν οι συναντήσεις και οι εξελίξεις από τη σύνοδο του ΔΝΤ. Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας με ανακοίνωση πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και Eurogroup την Παρασκευή. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος.

Το Χρηματιστήριο αποτιμά τα νέα δεδομένα

Εβδομάδα κρίσεως αυτή, που ξεκινά αύριο με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το Eurogroup της Σόφιας. Εβδομάδα, που κατά γενική εκτίμηση θα κριθούν πολλά που αφορούν στην "ελληνική υπόθεση", καθώς οι όποιες αποφάσεις/μέτρα ληφθούν θα αποτελέσουν βάση για την επίπονη συνέχεια προς τα επόμενα ορόσημα, προς την 20η Αυγούστου. 

Το διεθνές περιβάλλον, λίγο ως πολύ, όπως μας συνηθίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου με τα πάνω του και τα κάτω του- την Παρασκευή ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% στις 2.661,95 μονάδες, κοντά στην σημαντική περιοχή των 2.710 και με οριακά θετική απόδοση 0,21% σε εβδομαδιαία μέτρηση και οριακά αρνητική 0,44% από την αρχή του έτους. Ανοδος 5,76% στα 16,88 για το CBOE VIX.

Σε αυτό το περιβάλλον θα επιχειρήσουν, από αύριο, πωλητές και αγοραστές να αποτιμήσουν αφ΄ενός τα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αλλά και όσων θα ανακοινωθούν, διαδραματισθούν μέχρι και την Παρασκευή. 

Οι "αγορές" ...κλειδί για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα αποκαλυπτικά ανέφερε από την Ουάσιγκτον η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με πλούσιο αποκλειστικό παρασκήνιο χρήσιμο (και) χρηματιστηριακά. 

Mε αυτά τα νεότερα (και) από την Ουάσιγκτον οι traders μπαίνουν αύριο στη μάχη, μετά από ένα ανοδικό 6άρι σερί, που ανακόπηκε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και λόγω της λήξης της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα. 

Στις 844,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία άνοδο 4,16%, στις 972,46 ο Τραπεζικός Δείκτης με 15,34% και στις 2.180,26 ο FTSE25 επίσης με άνοδο από τα επίπεδα των 2.701 μον. (της Παρασκευής 13/4).  

Στα 73,5 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, αυξημένος σημαντικά σε σχέση με των προηγούμενων 1-2 εβδομάδων (και λόγω εορτών Πάσχα) που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στην ενεργοποίηση "γρήγορου χρήματος" που κινήθηκε προεξοφλητικά με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. 

Σε γενικές γραμμές, σε εβδομαδιαία πάντα προσέγγιση, η προσέγγιση της διακεκαυμένης ζώνης των 850-860 έστω και οριακά (ενδοσυνεδριακό υψηλό Πέμπτης στις 850,02 μονάδες) ανέδειξε εκείνες τις δυνάμεις των traders που ποντάρουν θετικά στις εξελίξεις που αφορούν στην "ελληνική υπόθεση". Εφτασαν αλλά δεν συνέχισαν πέραν των 850 αφήνοντας περιθώρια στους  short να κλείσουν θέσεις και να μετακυλήσουν άλλες χωρίς μεγάλες απώλειες και με πολύ σημαντική την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Η διόρθωση της Παρασκευής, ήταν σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή εντός παιδιάς και...επιτρεπόμενη μέχρι τα όρια των 831 μονάδων. Τεχνικά υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης, για τον ΓΔ έως τις 831 μον., αλλά σύμφωνα με τη μέτρηση του Γιώργου Α. Σαββάκη (την Παρασκευή) αρκετά είναι στα σημαντικά τεχνικά σημεία ενδιάμεσα και για τους άλλους δύο κύριους δείκτες. 

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, που σε μία ομολογουμένως θεαματική αντίδραση του- ξαφνιάζοντας ακόμη και αισιόδοξους long παίκτες- έδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία. Προφανώς και τα ενθαρρυντικά νέα από την Φρανκφούρτη, για τα stress tests, ήταν αυτά που πυροδότησαν την αντίδραση ωστόσο η περιοχή της αντίστασης των 971 μονάδων στάθηκε αφετηρία για μερική ρευστοποίηση θέσεων/κλείδωμα διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αφήνοντας περιθώρια για διόρθωση της τάξεως των 40 έως 70 μονάδων (από τις 971 μον.).

Στις 972,46 την Παρασκευή, εάν επανέλθει άμεσα πάνω από τις 980 μονάδες τότε οι long θα πρέπει να ετοιμάζονται για το...1.000άρικο. Το χαμηλό της Παρασκευής στις 950 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης του αλλά η τάση θα εξαρτηθεί και από την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε, πως εάν όντως επιβεβαιωθούν πληροφορίες για ένα ποσοστό πάνω από το 4% (για 4,4% αφαιρούμενου του κοινωνικού μερίσματος στο 3,5%) τότε ο κλάδος, το ΧΑ θα μπορούσαν να δοκιμάσουν υψηλότερα αν όχι από Δευτέρα, πιθανότατα από Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα υψηλό ποσοστό δίνει...άσους στον Ευ. Τσακαλώτο εν όψει του σημαντικού  Eurogroup στην Σόφια. 

Μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθούν εκθέσεις/αναλύσεις ξένων οίκων υποστηρικτικές προς τον τραπεζικό κλάδο, με την BofA να δίνει μία...πρόγευση την αμέσως επομένη των επαφών που είχαν οι Λ. Φραγκιαδάκης και Φ. Καραβίας με τους επιτελείς του SSM. 

Με τον τραπεζικό κλάδο long σε εβδομαδιαία (15,34%) και μηνιαία (19,56%) μέτρηση θετικά νέα/εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν "καύσιμο"για τους long. Επίσης ενδεικτική η εικόνα του 10ετούς, που μεσοβδόμαδα έκανε πράξεις και στα 3,998% για να διαμορφωθεί την Παρασκευή στα 4,031 % (μείον 0,71%) * 

Στόχος των long η κατάκτηση και υπέρβαση των 850-860 μονάδων. Εγχείρημα, που για να ευοδωθεί θα χρειαστεί βοήθειες και από τα blue chips. 

Οσον αφορά στις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός πως από τα χαμηλά της Παρασκευής ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς με αποτέλεσμα το θετικό- σε εβδομαδιαίο- κλείσιμο αρκετών εξ΄αυτών. 

Σε διάστημα εβδομάδος σήμα long διαμορφώνεται για ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και FF Group. 

Στα ενθαρρυντικά η επάνοδος των δύο ζευγών, ΟΤΕ-ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ- FF Group σε εβδομαδιαίο ανοδικό momentum, η άνοδος του δείκτη με την μετοχή joker της Coca Cola στο μείον 6,73% και η συντήρηση εφεδρειών σε δυνάμεις όπως ΓΕΚ/Τέρνα- Ενεργειακή, Sarantis, Grivalia. 

Ικανοποιητική η εικόνα και στα μεσαία- χαμηλότερα στρώματα της αγοράς, με τον FTMid Cap να υπεραποδίδει έναντι της αγοράς και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Από τον Mid Cap σήμα long (εβδομαδιαίο) για τις μετοχές των Cenergy, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Ανεμος, AsCo, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, Ιντρακόμ, ΙντραΚάτ, Intralot, MIG, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ και Fourlis. 

Μεγαλύτερο ποσοστό για J&P Αβαξ (13,19%), MIG (10,35%), ΥΓΕΙΑ (8,42%) εισηγμένες όπου κυοφορούνται εξελίξεις. 

Σημειώνεται πως με την απόδοση του 10ετούς να...φλερτάρει το...3άρι, παράγοντες της αγοράς βλέπουν ως πιθανό το ενδεχόμενο εάν και εφ΄όσον διαμορφώνονταν  οι ανάλογες προϋποθέσεις η Αθήνα να επιχειρούσε μία νέα έκδοση ομολόγου. Και αυτή την φορά, εάν όντως επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, η έκπληξη θα έρθει από την χρονική διάρκεια του τίτλου που θα μπορούσε να είναι διάρκειας 10ετίας (ουσιαστικά 12ετίας). Θα δείξει, εάν και εφ΄ όσον συντρέξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις υποστήριζαν παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v