Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στο ταμπλό

Πτωτικό το κλείσιμο για την εγχώρια αγορά παρά το θετικό ξεκίνημα. Τα μηνύματα από τα ξένα χρηματιστήρια και το αμερικανικό ομόλογο. Πώς βαραίνουν οι εξελίξεις στα εγχώρια μέτωπα. Οι μετοχές που ξεχώρισαν.

ΧΑ: Γιατί επέστρεψε η επιφυλακτικότητα στο ταμπλό

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές διαθέσεων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία ξεκίνησε επιφυλακτικά, ακολούθησε σχετική κινητοποίηση των λίγων αγοραστών με αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να ακουμπά τις παρυφές των 950 μονάδων, όμως προς το τέλος οι εν δυνάμει πωλητές ήταν σαφώς καλύτεροι, ο Δείκτης δοκίμασε νεότερα χαμηλά και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, ο σαφής μείωση του τζίρου και η επιφυλακτική εικόνα στο, συντριπτικά, μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Τρεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κύριοι λόγοι επιστροφής της επιφυλακτικότητας.

Πρώτον οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κυρίως σε μετοχές που είχαν "τρέξει" σημαντικά κατά το τελευταίο διάστημα, δεύτερον το γεγονός ότι από τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον δεν προέκυψε η είδηση καταλύτης που δεν είχε προεξοφληθεί από την τελευταία κίνηση της Αγοράς και τρίτον η επιστροφή της νευρικότητας στις Αγορές ομολόγων, με εξαίρεση τα Ελληνικά ομόλογα.

Μένοντας στο τρίτο θέμα, πλάγια η σημερινή κίνηση των Ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,04%, όταν την ίδια ώρα σημειώνονται πωλήσεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά ομόλογα και σε όλες τις σειρές, με αποτέλεσμα των ευδιάκριτη αύξηση των αποδόσεων.

Το "σήμα" πωλήσεων έδωσε η επιστροφή των πιέσεων στα Αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να έχει ακουμπά το 3% και αυτή του 30ετους να έχει αναρριχηθεί στο 3,16%.

Όσον αφορά τις ειδήσεις που προέκυψαν από την "πέραν του Ατλαντικού όχθη" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων που έγιναν στη συνάντηση του 'Washington Club' ανέφεραν στο 'Euro2day.gr' ότι 'η συζήτηση δεν πήγε μακριά, γιατί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τις ενστάσεις του από την αρχή, τόσο για τα 88 προαπαιτούμενα, μέρος των οποίων καθυστερεί, όσο και για τις προτάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους'. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν όλες τις προηγούμενες χρονικές περιόδους μεγάλων αποφάσεων: Γερμανία και ΔΝΤ δεν συμφωνούν για το πώς θα γίνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος. Ένας εκ των Αξιωματούχων ανέφερε ότι 'η γενική ιδέα είναι να τελειώσουν όλα τον Αύγουστο, όμως με την άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί έστω και υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης, δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα'.

"Η αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το επίπεδο των 850 μονάδων, συνιστά την 'πρόκληση' των επομένων ημερών, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει θετικούς καταλύτες στο εσωτερικό, αισθητή βελτίωσης της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών αλλά και διεθνές περιβάλλον χωρίς αναταράξεις, με τις πιθανότητες συνεπίδρασης όλων παραπάνω, μάλλον να είναι κάτω από 50%" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το θετικό σενάριο για τον Τραπεζικό δείκτη, στην παρούσα φάση, είναι η προσέγγιση των 1080 μονάδων. Η συνέχεια της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, ειδικότερα για την κατοχύρωση των 870 μονάδων, θα απαιτήσει την συμμετοχή περισσότερων τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, εκτιμούμε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες για όλα τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα, είναι δύσκολο να διαφύγουμε πάνω από την περιοχή των 900 - 920 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη" σημείωνε το πρωινό report της Merit Investment Sec.

Όμως και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αναλυτές, προέκριναν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης, με προσπάθεια μη υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 840 μονάδων, ενώ θεωρούσαν πιθανές τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2017 που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Ξεκινώντας από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής "Ανακούφιση στην Αθήνα: Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank περνούν τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διεξάγει η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) για συνολικά 37 Ευρωπαϊκές Τράπεζες", έγραψε η Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" επικαλούμενη τρεις πηγές από Τραπεζικούς κύκλους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "για μία ακόμα χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη του στόχους του προγράμματος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, πέρυσι το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA (σ.σ. διαφέρει ελαφρά από τον αντίστοιχο του προγράμματος) διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε πέρυσι σε 7,080 δισ. ευρώ, έναντι 6,709 δισ. ευρώ το 2016, ενώ στο ίδιο διάστημα, το Δημόσιο χρέος μειώθηκε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 180,8% σε 178,6%, αλλά αυξήθηκε σε απόλυτα μεγέθη από 315,009 δισ. ευρώ, σε 317,407 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 177,335 δισ. ευρώ, έναντι 174,199 δισ. ευρώ το 2016".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Πειραιώς (+0,76%, στην λογική του ότι έχει μείνει σημαντικά πίσω), ήταν ο μοναδικός που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως έδειξε ότι θέλει λίγο καλύτερο κλίμα για να υπερκεράσει την επόμενη ζώνη αντίστασης των 3,24 - 3,28 ευρώ.

Για τις επόμενες, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, αν διατηρήσουν τον πρώτο λόγο οι αγοραστές, οι επόμενες, κοντινές, αντιστάσεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-1,59%) στα 2,13 - 2,16 ευρώ, για την Εθνική (+1,07%) στα 0,3234 - 0,33 ευρώ και για την Eurobank (-2,04%) στα 0,993 - 1,04 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 987,64 (+1,56%) και 961,83 μονάδων (-1,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 962,51 (-1,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 964,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, εύκολα, ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Επιβεβαιώθηκε η "σκληρότητα" της ζώνης αντίστασης 985 - 1000, ενώ σε περίπτωση επέκτασης της διόρθωσης θα ήταν καλό αυτή να μην γίνει αιτία να σημειωθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 950 - 947 μονάδων.

Από το σύνολο των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Motor Oil (+2,04%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και πετυχαίνοντας επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 19,00 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 20/3.

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 18,22 ευρώ, ενώ η παραμονή υψηλότερα των 19,00 ευρώ, βάζει σαν επόμενους στόχους τις αντιστάσεις στα 19,40 και 19,70 ευρώ.

Διατηρεί την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,19%), με τους αγοραστές να επιστρέφουν μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα. Για την μετοχή, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 8,60 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 7,95 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Μυτιληναίος (-3,90%), με τον τίτλο να υποχωρεί από τα πρόσφατα υψηλά 123 μηνών λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, αλλά επηρεαζόμενος και από την διόρθωση στις τιμές του Αλουμινίου (καθώς το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι επεκτείνει το χρονικό περιθώριο για την εκκαθάριση των Επιχειρήσεων του Oleg Deripaska – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις – και άφησε ενδείξεις για χαλάρωση των περιορισμών στην εταιρεία του, "Rusal", που είχαν οδηγήσει σε άνοδο τα μεταλλεύματα Παγκοσμίως. Το Υπουργείο σημείωσε ότι "αν ο Ολιγάρχης πουλούσε την Επιχείρηση, θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση από τις κυρώσεις).

Η μετοχή του ΜΥΤΙΛ επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 10,00 ευρώ, έχοντας σαν επόμενες στηρίξεις τα 9,80 και 9,40 - 9,35 ευρώ. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 8,90 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 8,49 ευρώ.

Αναζητώντας θετικούς πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΕΛΧΑ (+0,86%) και Centric (+3,16%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές οι Frigoglass (+2,73%), Intralot (+1,19%), Flexopack (+5,97%, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών και το "bid" των αγοραστών χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο) και Πλ. Θράκης (+1,99%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΝΕΚ (+7,14% και Κέκροπα (+1,27%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά ο Ελλάκτωρας (+1,45%), συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,85 - 0,90 ευρώ ο Περσέας (+0,62%), ενώ η Έλαστρον (+4,41%) έχει να "δει" αρνητικό πρόσημο από την συνεδρίαση της 11/4.

Χωρίς σημαντικές μεταβολές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 834 και σε ακρότητα υψηλότερα των 820 μονάδων, παραμένει σε ισχύ η πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,80%), ενισχύθηκαν οι επόμενες αντιστάσεις στις 2210 και 2258 μονάδες. Κύρια στήριξη στην ζώνη 2116 - 2100 και το ημερήσιο "stop long", μέχρι νεωτέρας, στις 2050 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Τραπεζικός κλάδος πέρασε σε απόδοση το σύνολο της Αγοράς από αρχές έτους, ενώ πλησιάζει και πάλι στο γνωστό επίπεδο 1000 από όπου ξεκίνησε και την διαδρομή του μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Περιμένουμε τις εξελίξεις σε σχέση με τα "stress tests", με τα δημοσιεύματα να θέλουν εύκολα να τα ξεπερνάει. Τα funds που έχουν "short" θέσεις φαίνεται να τις μειώνουν, ενώ αν η ανοδική κίνηση συνεχιστεί, θα γίνει κάποιο σοβαρό "short squeeze".

Για την συνέχεια, το ΔΝΤ είναι το κλειδί στο τι θα συμβεί με το χρέος. Από την άλλη άλλαξε της εκτίμησή του σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2023 στο 1,9%, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το ανοδικό κανάλι να συντηρείται. Η Αγορά έδωσε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα και πλέον στοχεύει και πάλι τα υψηλά έτους.

"O Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που στα δύο χρόνια ανόδου της Αγοράς, απλά κινείται ανάμεσα στις 650 και 1000 μονάδες, χωρίς να έχει αλλάξει επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές - κλάδους", τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,29%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,54%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζονται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η ανάπτυξη του τομέα Μεταποίησης στην Ιαπωνία ενισχύθηκε τον Απρίλιο, μετά τις απώλειες των δύο τελευταίων μηνών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Νikkei - Markit για τον PMI έδειξαν ότι βρέθηκε υψηλότερα, στις 53,3 μονάδες τον Απρίλιο, από 53,1 τον Φεβρουάριο.

Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της IHS Markit, Joe Hayes, υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016, λόγω του ισχυρότερου Γεν.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπουν περιθώριο να περιμένουν μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουλίου, για να ανακοινώσουν πως θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θέλουν χρόνο για να κρίνουν αν η Οικονομία ξεπερνάει την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου", σημείωσαν οι Αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Αυτό σημαίνει πως στη συνάντηση του Ιουνίου ίσως είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια απόφαση.

"Η ΕΚΤ προειδοποίησε τις Τράπεζες πως ελέγχει τα κέρδη τους του 2017, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν εκμεταλλεύτηκαν με ανάρμοστο τρόπο τον νέο κανόνα για τα λογιστικά πρότυπα (IFRS 9), προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από τις απώλειες των δανείων", σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα "il Sole 24 Ore".

Ο νέος κανόνας, που τέθηκε σε ισχύ στην αρχή του 2018, αναγκάζει τις Τράπεζες να εγγράφουν τις αναμενόμενες και όχι μόνο τις πραγματοποιηθείσες απώλειες. Υπό το προσωρινό καθεστώς, οι Τράπεζες μπορούν να "απλώνουν" σε ένα διάστημα πέντε ετών την επίπτωση της αρχικής εφαρμογής του κανόνα. Επίσης, η επίπτωση αφορά μόνον τα κεφάλαια και όχι τα κέρδη των Τραπεζών.

"Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι Τράπεζες μπορεί να καθυστέρησαν την εγγραφή των ζημιών μέχρι την αρχή του έτους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της υιοθέτησης για πρώτη φορά του κανόνα", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, αλλά ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI παρέμεινε στις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο –όσο και τον Μάρτιο- υψηλότερα από τις 54,9 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλό 14 μηνών των 56 μονάδων, από 56,6 τον Μάρτιο, λίγο χαμηλότερα του 56,1 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης PMI του τομέα Υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55 μονάδες, από 54,9 τον Μάρτιο και έναντι των 54,6 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Δημόσιο χρέος και έλλειμμα της Ευρωζώνης μειώθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς η Οικονομία του Μπλοκ ενισχύθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το χρέος στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στο 86,7% του ΑΕΠ την περσινή χρονιά, από 89% το 2016. Το έλλειμμα υποχώρησε στο 0,9% του ΑΕΠ, από 1,5% το 2016.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο το Μάρτιο. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,1% το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,6 εκατ. μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες στις 5,54 εκατ. μονάδες.

"Η ισχυρή ανάκαμψη των Επενδύσεων και του Εμπορίου έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ τα ρίσκα είναι γενικά ισορροπημένα βραχυπρόθεσμα, αν και παραμένουν πτωτικά πέραν των επόμενων τριμήνων. Οι αυξανόμενες οικονομικές ευπάθειες, εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις και το ιστορικά υψηλό Παγκόσμιο χρέος, απειλούν τις προοπτικές της Παγκόσμιας ανάπτυξης", αναφέρεται στο ανακοινωθέν της 37ης Συνεδρίασης της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πληρωμές με το σταγονόμετρο έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς Ιδιώτες. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο το "stock" των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 2,614 δισ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 30,4 εκατ. ευρώ, ενώ κατεβλήθησαν και 49,8 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Στο μέτωπο των εκκρεμών επιστροφών φόρων, το Δημόσιο χρωστά 776 εκατ. ευρώ και κατέβαλε 4,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου θα πρέπει να μηδενιστούν έως το Καλοκαίρι.

Μειωμένα κατά 33% σε ετήσια βάση, στα 74 εκατ. ευρώ, αναμένονται τα καθαρά κέρδη της Folli Follie το δ' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με πρόβλεψη της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Σύμφωνα με την IBG, η εισηγμένη αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα 406 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,5% και EBITDA ύψους 104 εκατ. ευρώ, αυξημένα 5% σε ετήσια βάση.

Η χρηματιστηριακή δεν αναμένει τη διανομή τακτικού μερίσματος, καθώς η μητρική αναμένεται να ολοκληρώσει το έτος με καθαρές ζημιές.

"Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια επιστροφή κεφαλαίου", τονίζει.

Η IBG διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 18,2 ευρώ για τη μετοχή.

Η Folli Follie ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 849,75 (+0,60%) και 837,82 μονάδων (-0,81%), στις 17.00 βρέθηκε στις 838,04 (-0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 46,9 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Σαράντης, Viohalco, Grivalia, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.996 συμβόλαια).

Στα 8.501 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.243 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.526, 1.291 για τον Μάιο και 235 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.159,5) κινήθηκε μεταξύ 2.155,75 και 2.189,5 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.449), Εθνική (15.788), MIG (2.520), Alpha Bank (2.512), Πειραιώς (2.905), ΔΕΗ (584), Μυτιληναίο (1.215), Ελλάκτωρα (1.068), Intralot (486), ΟΠΑΠ (323), ΑΔΜΗΕ (160), Ελ. Πετρέλαια (160), ΟΤΕ (237), Cenergy (208), ΓΕΚ (433), Ιντρακόμ (196), Viohalco (274), Folli Follie Group (107), Motor Oil (165).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 96.006, Eurobank 30.937, Εθνική 146.896, Alpha Bank 17.268, Πειραιώς 18.817, Intralot 10.382, ΔΕΗ 10.487, Ελλάκτωρα 11.259.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer              NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,91%
 
2018-04-10
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.572.025 τεμ., (από 14.607.802 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.652.983 τεμ. (101.725.968), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (16.783.929), ΔΕΗ 5.417.023 τεμ. (5.417.023), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v