Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν «καύσιμα»

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τις εξελίξεις όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και στη λύση για το χρέος καλείται να αποτιμήσει η αγορά. Οι τράπεζες και τα blue chips που έμειναν πίσω. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

ΧΑ: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν «καύσιμα»

Στην εκκίνηση για έναν... Μαραθώνιο ταχύτητας 60 ημερών, που θα κρίνει τη συμφωνία της εξόδου και το πλαίσιο για το χρέος.

Σε ανάλογη τροχιά (και) το ΧΑ, με το ΔΝΤ να κρατά το «κλειδί» της τάσης, καθώς από την ενεργή ή όχι συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα φανεί εάν στο τέλος θα κερδίσουν οι long ή οι short. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το Βερολίνο θα συναινέσει στην πρόταση του Παρισιού για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη. 

Οπως σημειώναμε και στο χθεσινό σχόλιό μας, από σήμερα αρχίζει η πρώτη φάση, με τη δημοσιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Σόφια. Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα αποσαφηνισθούν αρκετά από την πλευρά των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών. Ανάλογες θα είναι οι κινήσεις προεξόφλησης σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις, ξεκινώντας σήμερα με τον ΓΔ από τις 844,70, τον ΔΤΡ από τις 972,46, τον FTSE25 από τις 2.180,26 και από τις 1.307,27 μονάδες για τον FTMid Cap. 

Το Βερολίνο, το τελευταίο που θα ήθελε είναι μία εμπλοκή στο «ελληνικό πρόγραμμα» ή μία κίνηση της Αθήνας που θα «εκβίαζε» εκλογές, καθώς έχει το βλέμμα του στραμμένο στις πολύ σημαντικές εκλογές στη Βαυαρία, τον Οκτώβριο. Οπου και θα δοκιμασθεί, και μάλιστα σε μία πολύ σκληρή έδρα, ο Μεγάλος Συνασπισμός. Παράλληλα όμως είναι το Βερολίνο που υποσκάπτει τις προτάσεις του Παρισιού για το «γαλλικό σχέδιο» και δεν βλέπει με... καλό μάτι την ισχυροποίηση Μακρόν, και μάλιστα με τις «πλάτες» της Ουάσιγκτον. 

Μπρος γκρεμός και πίσω... για το Βερολίνο, από τη στάση του οποίου σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί η παραμονή (ή όχι) και με ποιο τρόπο του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», την ώρα που ο σχηματισμός ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου πηγαίνει ακόμη πιο πίσω και κατά πάσα βεβαιότητα για μετά τις ευρω-εκλογές του 2019. 

Τι θα κάνουν οι Γερμανοί, πώς θα συνδιαλλαγεί το Ταμείο, τι περιθώρια ελιγμών έχει η Αθήνα. Τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά, προς τον Μάιο-Ιούνιο και βλέπουμε. 

Ενθαρρυντικό το ότι οι αγορές έχουν εξοικειωθεί με τις νέες συνθήκες στη Wall Street και προσώρας τουλάχιστον ο εξωτερικός παράγων δεν δείχνει να επιφυλάσσει δυσάρεστες ανατροπές ή sell-offs. Τουλάχιστον προσώρας, θυμίζοντας πως ο S&P 500 στις 2.661,95 μον. δεν έχει χάσει το στοίχημα για τις 2.710 μον. 

Συνεπώς, η προσοχή στρέφεται σε ζητήματα που αφορούν στο «ελληνικό πρόγραμμα», στα stress tests, στο χρέος κ.λπ. 

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, σύμφωνα και με τη Handelsblatt, οι 4 συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι περνούν τα stress tests, κάτι που κατά γενική εκτίμηση έχει αποτιμηθεί με την κίνηση του ΔΤΡ από τις 768 και 811 προς τις 975 μονάδες. Χωρίς ουσιαστικά νεότερα, ο ΔΤΡ δύσκολα θα μπορούσε να υπερβεί πειστικά και πάλι τις 1.000 μονάδες. Αυτό αναιρεί ένα μέρος από τη δυναμική που έδειξαν οι long στο 6ήμερο ανοδικό σερί, εκτός εάν στη Σόφια έρθουν τα κάτω-πάνω και δοθούν συγκεκριμένα εχέγγυα για το χρέος.

Ενδεχόμενο που, με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Για την ιστορία, επάνοδος του ΔΤΡ πάνω από τις 1.000 μον. τον ξαναφέρνει στα επίπεδα της τρίτης αμκ. Ηδη Alpha Bank, Εθνική είναι πάνω από τα 2 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε απόσταση... αναπνοής από το 1 ευρώ είναι η Eurobank.  

Συνεχίζοντας με τα blue chips, που στο τελευταίο διάστημα της υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου έμειναν λίγο πίσω αλλά στην πλειονότητά τους διατήρησαν τάση long. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του FTSE25 να υπερβεί τις 2.180 μον. (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) αλλά κυρίως από την αντοχή της στήριξης στη ζώνη των 2.077-2.050 μον. (εκθ. & απλός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Η συνέχεια θα δείξει εάν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση στις 1.988, που θα πρέπει να ιδωθεί ως σημείο εκκίνησης για ένα προωθητικό κύμα προς νέα υψηλά. Ισως την Παρασκευή, πιθανότατα όμως μέχρι το επόμενο Eurogroup, θα γνωρίζει η αγορά την κατεύθυνση που θα έχει η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο, η έξοδος στις αγορές. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο επόμενος/υψηλότερος στόχος για τον δείκτη είναι οι 2.214-2.218 μον. (απ' όπου διέρχεται το ποσοστό διόρθωσης 78,6% αλλά και το καθοδικό gap της 2ας Φεβρουαρίου). Η υπέρβαση με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση είναι πολύ δύσκολη. Γι' αυτό, ενδεχόμενη προσέγγιση της ζώνης θα αποτελούσε ευκαιρία για πωλήσεις, ίσως και λήψης αντίθετης θέσης (short) από τους βραχυπρόθεσμους. 

Από τις μετοχές που παρακολουθούμε, σήμα long διαμορφώνεται για τις Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil, EXAE, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis και από τη μεσαία κατηγορία, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΡΙ ΚΡΙ, J&P Αβαξ, MIG, Ικτίνος, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακάτ. 

Για τον ΓΔ, οι 810 είναι -μέχρι νεωτέρας- ισχυρή στήριξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει τους long προς τις 860-870 μονάδες, όπου και θα κριθεί η συνέχεια. Ενδιάμεση σημαντική στήριξη για τον ΓΔ στις 834 μον. 

Και μία ματιά σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη. Στις 2.661,95 ο S&P 500, με σημαντική αντίσταση, όπως προαναφέραμε στις 2.710 και στηρίξεις στις 2.660 και 2.650, πριν τη σημαντική διόρθωση προς τις 2.600 μον. 

Στις 12.540,50 μον. ο DAX, με αντίσταση στις 12.700 και μόνο υπέρβασή της ενεργοποιεί και πάλι τη συνέχιση προς τις 12.900 μον.

Στηρίξεις στις 12.490 και 12.420 μονάδες.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v