Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί χτύπησε το ΧΑ το κύμα… πωλήσεων

Κάτω από τις 840 μονάδες επέστρεψε ο ΓΔ, ενώ ο τραπεζικός έγραψε απώλειες 3,45%. Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο με επιρροές από Wall Street. Τα νέα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση για δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Γιατί χτύπησε το ΧΑ το κύμα… πωλήσεων

Οι προβληματισμοί έδειξαν να επιστρέφουν στις Διεθνείς Αγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων από την διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ 1,2% και 1,75% στη συνεδρίαση του Μαϊου, αλλά έστειλε σήμα ότι παραμένει σε τροχιά για μια αύξηση τον Ιούνιο. Επιπλέον η Fed επανέλαβε ότι η Οικονομία χρειάζεται σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

"Με τις Παγκόσμιες Αγορές να μην ξεμένουν ποτέ από θέματα, το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα έχει και πάλι ισχύ το χρηματιστηριακό ρητό 'Sell in May and go away', που συνιστά στους Επενδυτές να αυξάνουν το ποσό των διαθεσίμων τους, καθώς η εποχικότητα του διαστήματος Μαϊου - Οκτωβρίου θεωρείται αρνητική. Με την τιμή του Πετρελαίου σε υψηλά αρκετών ετών και λόγω των γεωπολιτικών ρίσκων στη Μέση Ανατολή, με την ΕΚΤ να μοιάζει μπερδεμένη, αναφορικά με τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και με τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι όλο 'εκπλήξεις', ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η δεκαετής, σχεδόν, 'bull market' της Νέας Υόρκης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Απαιτητική, φυσικά, η συγκυρία και για όσους (λίγους αν κρίνουμε από τους όγκους συναλλαγών) τοποθετούνται ακόμη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα επηρεάσει σημαντικά και τα εντός των τειχών τεκταινόμενα", τόνιζε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, ο στενός συνεργάτης της στήλης Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Χωρίς καμία δυσκολία, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (μαζί με εννέα τίτλους του FTSE25), ή πολύ κοντά σε αυτό, ενώ περισσότερο από την "κόκκινη διαδρομή" των βασικών δεικτών, προβλημάτισε η νέα, μικρή, συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Και αν, λόγω υπεραπόδοσης, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο είναι λίγο - πολύ δικαιολογημένες, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "επιεικώς απαράδεκτη" αν συνυπολογιστεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται με θετικό πρόσημο (!).

Μετά τα παραπάνω, η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη (!)

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ρόλο στην δημιουργία αρνητικού κλίματος και διαθέσεων, έπαιξε και η έκθεση της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, "κόφτη" στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2018 και το 2019 βάζει η Κομισιόν με τις Εαρινές της προβλέψεις, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη διετία, με εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων αλλά και των αντίμετρων ώστε να υπάρχει ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση.

Ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης τοποθετείται πλέον στο 1,9% για φέτος και στο 2,3% για το 2019 (από 2,5% ανά έτος στις προηγούμενες προβλέψεις), μετά την επιβράδυνση (1,4%) στο τέλος της χρονιάς, πέρυσι.

"Αποτελέσματα 1ου τριμήνου αναμένεται να ανακοινώσει η Μυτιληναίος, προσφέροντας ενδεχομένως ένα θετικό καταλύτη. Η περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα απαιτήσει συναλλακτική βελτίωση, που δύσκολα θα υπάρξει στη σημερινή συνεδρίαση, με δεδομένη και την υποχώρηση στη Wall Street" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σε περίοδο που πυκνώνουν οι αποκοπές μερισμάτων και αυτό είναι θετικό (9 αποκοπές έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα για τον Μάιο). Παρά ταύτα, η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται, όπως υποδηλώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Markti PMI σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η Εγχώρια Αγορά αναμένουμε να κινηθεί για τον τρέχοντα μήνα κάτω από το όριο των 920 - 900 μονάδων, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο θα οριστεί από τις Διεθνείς Αγορές" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

"Δύο χρόνια 'φαγούρα' στις Τράπεζες, μιας και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο, κινούμενες μέσα στα όρια των 650 - 1100 μονάδων, όσον αφορά τον κλαδικό τους δείκτη. Είναι ο κλάδος που όλοι τον θυμούνται όταν τρέχει και περιμένουν να μηδενίσει όταν πέφτει. Τουλάχιστον έτσι μας συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Στα λίγα θετικά τα funds που έχουν 'σορτάρει', μιας και είναι αυτά που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε περίπτωση που έρθουν θετικά νέα, όχι τόσο σε σχέση με τα 'τεστ' όσο σε σχέση με την Οικονομία της Χώρας και πρωτίστως σε σχέση με το χρέος" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η πτώση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες (κάτω από 4% στο δεκαετές, κάτω από 3,5% στο επταετές), αλλά και η δραστική αποκλιμάκωση κατά τη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων, ανατροφοδότησε πληροφορίες περί άμεσης νέας έκδοσης. Δεν είναι αυτό το κλίμα που επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τηρείται στάση αναμονής, 'σκανάρονται' καθημερινά οι αγορές και αναμένονται καλά νέα, προκειμένου να υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα. Καμία απόφαση επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά, με ενδιάμεσους κομβικούς σταθμούς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των 'stress tests' των Ελληνικών Τραπεζών στις 5 Μαΐου, την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης στις 14 Μαΐου και τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του μήνα".

Μένοντας στα ομόλογα, μικτά ήταν τα σημερινά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,97% η απόδοση του 10ετους) και νέα υποχώρηση στα Αμερικανικά (στο 2,94% η απόδοση στον 10ετη τίτλο).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή εικόνα μάλλον αιφνιδίασε αρνητικά τους εγχώριους αναλυτές, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης, έστω και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Επίσης, απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η χθεσινή μετακύλιση κεφαλαίων και ενδιαφέροντος από τις Τραπεζικές μετοχές, σε μη Τραπεζικά blue chips.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 968,95 μονάδες (-3,65%). Στις 17.00 είχε "μαζευτεί" στις 975,44 (-3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 971 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,45%.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε προειδοποιήσει για την επικείμενη διόρθωση. Αν ο εν λόγω δείκτης επιβεβαιώσει την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 972 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της ζώνης στήριξης 927 - 920.

Για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, το μέγιστο περιθώριο επιτρεπόμενης διόρθωσης είναι τα 2,05 - 2,00 ευρώ για την Alpha Bank (-4,11% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), τα 0,318 - 0,30 ευρώ για την Εθνική (-3,21%), τα 0,93 - 0,89 ευρώ για την Eurobank (-3,88%) και τα 3,12 ευρώ για την Πειραιώς (-1,43%).

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,57%) και αμετάβλητη η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (!)

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (-3,92% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν επιμείνουν οι πωλητές, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος πλησιάζει το ημερήσιο "stop long" στα 11,46 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η ζώνη αντίστασης στα 12,00 - 12,05 ευρώ.

Συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" με κλεισίματα μεταξύ των 9,40 και 9,11 ευρώ, ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,81% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Σε περίπτωση "γλιστρήματος", η πρώτη στήριξη στα 9,10 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 9,05 ευρώ. Παραμένουν οι αντιστάσεις στα 9,55 και 10,10 ευρώ.

Κατεβαίνοντας τα "σκαλοπάτια" των κεφαλαιοποιήσεων, επέστρεψαν οι αγοραστές στον Ικτίνο (+1,84%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Mermeren (+1,10%), ο Fourlis (+0,34%) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράνε" οι Έλαστρον (+1,73%), Profile (+7,87%) και ΑΝΕΚ (+2,25%, αλλά χωρίς "πειστικό" "bid").

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Μοτοδυναμική (+7,43% και λόγω της επικείμενης επιστροφής κεφαλαίου) και Περσέας (+1,21%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά με λίγες συναλλαγές, καταγράφουν οι ΒΙΣ (+10%) και Ελγέκα (+5,71%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Medicon (+9,37%), διατηρεί την επαφή με τα πρόσφατα πολυετή υψηλά η Space (+3,85%), εμφάνιση πωλητή στην Εβροφάρμα (-1,96%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Figoglass (-3,51%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,34%), ενώ δύο πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις, αθροίζουν οι Κορδέλου (-0,99%) και Μουζάκης (-0,53%).

Η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο δικαίωσε τους επιφυλακτικούς, αλλά επεφύλαξε και αξιοπρόσεκτη επιδείνωση στις τεχνικές ενδείξεις των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν οι αγοραστές επιστρέψουν στην πλαγιοανοδική κατεύθυνση, η επόμενη, εξαιρετικά ισχυρή, αντίσταση εντοπίζεται στις 868 - 870 μονάδες. Σε περίπτωση που παραταθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, - διόρθωσης και αφού χάθηκε η πρώτη ζώνη στήριξης στις 850 - 846, το επόμενο "οχυρό" των αγοραστών εντοπίζεται στις 831 μονάδες. Σε περίπτωση ακρότητας, που η διόρθωση θα επεκταθεί χαμηλότερα των 797 μονάδων, απαιτούνται άμεσες κινήσεις "stop long", ακόμα και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,33%), από το χθεσινό σχόλιο η στήλη τόνιζε ότι "δείχνει δύσκολη η υπέρβαση, με την πρώτη και χωρίς να έχει μεσολαβήσει διόρθωση, της ζώνης 2214 - 2217. Πιθανό 'pull back' μέχρι τις 2190 - 2165 μονάδες, δεν θα προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των 'buyers'. Όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 2132 μονάδων, μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το ανοδικό momentum", οπότε και με δεδομένο ότι χάθηκε και το κάτω άκρο της στήριξης στις 2165 μονάδες, πάρα πολλά θα κριθούν στο "οχυρό" των 2132 μονάδων. Από εκεί και χαμηλότερα θα σημειωθεί μπαράζ από κινήσεις "stop loss", από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη με οδηγό τις Τράπεζες, που κορυφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου δεν είχε συνέχεια στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου, καθώς η συναλλακτική βελτίωση απέτυχε να φτάσει τα τριψήφια επίπεδα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η κατοχύρωση κάποιων κερδών και η διαμόρφωση αυξημένων ρευστών διαθεσίμων, καθοδήγησε τις κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που επέλεξαν τις επιλεκτικές πωλήσεις, Τραπεζικών μετοχών κυρίως, διακόπτοντας το "ράλι ανακούφισης" που είχε ξεκινήσει μετά την διαμόρφωση της πεποίθησης ότι τα "stress tests" δεν θα οδηγήσουν σε νέες ανακεφαλαιοποίησεις, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται από τον SSM στις 5/5.

Η συναλλακτική κόπωση σχετίζεται και με την ένδεια νέων ειδήσεων από το πεδίο της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων από την Ελληνική Κυβέρνηση, του ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους και του μεταμνημονιακού οδικού χάρτη.

Θετικά, ωστόσο, καταγράφονται τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2017, με την αύξηση των κερδών μ.φ. να εκτοξεύεται στο +43% και το ύψος των μερισμάτων να αγγίζει το +9%, αποδεικνύοντας ότι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης πολλών διοικήσεων είχαν θετική έκβαση, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των εταιρειών με "turn-around stories". Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, σε αυξημένο αριθμό επενδυτικών επιλογών. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία εισαγωγής εταιρικών ομολόγων με την εταιρεία Coral (θυγατρική της Motor Oil,που αφορά το δίκτυο πωλήσεων με το σήμα της Shell), να αποτελεί μια επενδυτική επιλογή με εξαιρετικά υψηλό δείκτη φερεγγυότητας.

Συνεχίζεται επομένως η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης (830 - 850 μονάδων) με την Αγορά να αναμένει νέους καταλύτες ικανούς να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αγοραστών.

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, καθώς σε διάφορα πεδία τα δεδομένα προκαλούν εύλογη ανησυχία: οι συζητήσεις που αναμένονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με στόχο τη μείωση των εμπορικών ανισορροπιών, δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν εύκολα σε συμφωνία. Η οικονομική μεγέθυνση στις ΗΠΑ σημειώνει κόπωση το 1ο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα, ωστόσο, του 1ου τριμήνου να είναι αισθητά βελτιωμένα ελέω της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Από την άλλη πλευρά, η ανατίμηση του Δολαρίου σε σχέση με το Ευρώ, ανακουφίζει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες, οι πωλήσεις των οποίων πλήττονταν από το ισχυρό Ευρώ.

Ανοικτά λοιπόν όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές, με την "νότια κατεύθυνση" να έχει μικρό προβάδισμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κινήσεις των αποδόσεων των Αμερικανικών 10ετων ομολόγων που, έστω και πρόσκαιρα, ξεπέρασαν το 3%. "Κάποιοι άλλωστε υιοθετούν τη ρήση 'sell in May and go away', διαμορφώνοντας στρατηγική αυξημένων ρευστοποιήσεων την περίοδο αυτή, τακτική που τη δικαιολογεί και η αυξημένη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει, πλέον, τη φυσιογνωμία των Αγορών" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία την Ιαπωνία). Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,79%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,34%).

Σε σημαντικές εξελίσσονται οι απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αναπάντεχη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι, ότι ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 1,2% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα είναι αμετάβλητος στο 1,3% του Μαρτίου.

Ο δομικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα επίσης από τις προσδοκίες, στο 1,1% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Μάρτιο και ενώ περίμεναν 1,2%. Σε μηνιαία βάση, επίσης υποχώρησε στο 0,7%, από 1% τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι ο δομικός είναι η μέτρηση που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου απομακρύνθηκε τον Απρίλιο, από το χαμηλό 20 μηνών του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Ο ΡΜΙ στις Υπηρεσίες αυξήθηκε στις 52,8 μονάδες τον Απρίλιο, από 51,7 έναν μήνα νωρίτερα, αλλά ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 53,5, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το MarketWatch.

"Ουσιαστική πρόοδο στην αύξηση του πληθωρισμού έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η δουλειά της δεν έχει ακόμη τελειώσει και χρειάζεται υπομονή από τους Υπεύθυνους χάραξης πολιτικής", σύμφωνα με τον Πίτερ Πράετ, ανώτατο οικονομολόγο της ΕΚΤ.

"Η πρόσφατη επιβράδυνση της Ευρωζώνης έχει έρθει νωρίτερα από ότι αναμενόταν και οι παράγοντες που κρατούν χαμηλότερα την ανάπτυξη μπορεί να επιμείνουν βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η επέκταση του Μπλοκ παραμένει ευρεία και ισχυρή", σημείωσε από το Παρίσι.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε κατά 15,2%, στα $49 δισ., τον Μάρτιο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο.

Η πτώση του εμπορικού ελλείμματος το Μάρτιο έβαλε τέλος σε ένα σερί έξι διαδοχικών μηνιαίων αυξήσεων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα $50 δισ. το Μάρτιο.

Το πολιτικά ευαίσθητο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα υποχώρησε 11,6%, στα $25,9 δισ. Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών ενισχύθηκαν 2% στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των $208,5 δισ.

Η παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο της παραγωγικότητας κατά 0,9%. Μεγάλη άνοδο σημείωσε το κόστος εργασίας. Συγκεκριμένα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας πραγματοποίησε άλμα 2,7%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 2000 την εβδομάδα που έληξε στις 28 Απριλίου, στους 211.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγάλη άνοδο των νέων αιτήσεων στις 225.000, από 209.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,6% τον Μάρτιο, σημειώνοντας την έβδομη άνοδο τους τελευταίους οκτώ μήνες. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 1,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 2,4 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η Euroxx σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 8%, 11% και 22% αντίστοιχα, προβλέποντας αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 43% φέτος, στα 0,13 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 842,04 μονάδες (-1,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,84 (-1,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 839,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,18%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 55,7 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΚΡΙ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ).

ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 91 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.162 συμβόλαια).

Στα 8.677 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.719 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.331, 2.169 για τον Μάιο και 162 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.163,25) κινήθηκε μεταξύ 2.151,5 και 2.192 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.368), Εθνική (44.827), MIG (4.775), Alpha Bank (5.707), Πειραιώς (5.369), ΔΕΗ (626), Μυτιληναίο (295), ΟΤΕ (797), Intralot (316), Ιντρακόμ (176), Ελλάκτωρα (418), Ελ. Πετρέλαια (105), ΑΔΜΗΕ (116), ΓΕΚ (173), Τιτάνα (133), Τέρνα Ενεργειακή (114), Viohalco (502).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 94.036, Eurobank 25.457, Εθνική 129.522, Alpha Bank 22.624, Πειραιώς 17.253, ΔΕΗ 11.512, Intralot 10.566, Ελλάκτωρα 11.846, Τρ. Αττικής 11.243.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                 NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.183.352 τεμ., (από 13.183.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 97.851.361 τεμ. (97.851.361), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.379.484 τεμ. (5.379.484), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v