Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χαμηλά ημέρας οι συναλλαγές στο ΧΑ

Προς τις 820 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, υπό το βάρος πιέσεων σε τράπεζες και blue chips. Επίθεση των short traders, με αφορμή το «κλειδωμένο» limit down στη μετοχή της Folli Follie. Επιμένει ανοδικά ο ΟΠΑΠ. Πάνω από το 4% το δεκαετές.

Στα χαμηλά ημέρας οι συναλλαγές στο ΧΑ

Χωρίς περιθώριο αντίδρασης οι long από τις πρώτες κιόλας εντολές στην αρχή της συνεδρίασης, με τις εξελίξεις από το «μέτωπο του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου» να δημιουργούν κλίμα και να διαμορφώνουν τάση σε μία ημέρα που τίποτα δεν προοιωνιζόταν μία τέτοιας έκτασης διόρθωση.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ήπια ανοδική φορά, μέχρι πριν λίγο ο DAX ενισχυόταν 0,34% στις 12.735 μονάδες, το «θέμα FF Group» λειτούργησε υπέρ των short traders, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την αφορμή για να πιέσουν τον ΓΔ έως τις 821,94 μονάδες, τον ΔΤΡ έως τις 947,70 και τον FTSE25 έως τις 2.119,95 μονάδες.

Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, την πρώτη ώρα και μέχρις ότου γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ο μεν ΔΤΡ συντηρούνταν σε θετικό έδαφος, οι δε πιέσεις στα blue chips -πλην FF Group- ήταν περιορισμένης έκτασης και κυρίως ελεγχόμενες.

Το κλίμα επιδεινώθηκε σταδιακά μετά τις 11:30, όταν και ενεργοποιήθηκαν συνολικότερα εντολές πώλησης κατ' αρχάς σε τραπεζικές μετοχές και πριν περάσει πολύς χρόνος, σε blue chips και τίτλους-σηματωρούς αυτής της κατηγορίας.

Το πτωτικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, οι πωλήσεις που βγήκαν σε μετοχές του δείκτη -ενδεικτικά στη ΔΕΗ- σε συνδυασμό με τη μικρή επιβάρυνση της απόδοσης του 10ετούς (πάνω από το όριο του 4% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση) κρατούν μέχρι νωρίτερα (*) την αγορά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Οσον αφορά στην... επίμαχη μετοχή του FF Group, το «κλείδωμα» στο limit down με συναλλαγές αξίας 12,3 εκατ. ευρώ δεν έληξε ούτε όταν η διοίκηση της εταιρείας, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα του QC fund. Προφανώς όσον αφορά στον όμιλο η υπόθεση θα έχει συνέχεια, θα δείξει προς τα πού, πλην όμως, η ζημιά αφενός για την εισηγμένη έχει γίνει, αφετέρου, η αφορμή έτυχε της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης από τους short traders που πόνταραν την αγορά χαμηλότερα.

Πάνω από τα 47,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τα 12,3 εκατ. στη μετοχή του FF Group (αλλά... κλειδωμένα), με ενδεικτική μία εντολή πώλησης για 723.070 τεμάχια στο μείον 29,9%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Με τη μορφή... ντόμινο τα προβλήματα για τον όμιλο, καθώς το «κλειδωμένο» limit down εκτροχιάζει τα margins, εκτινάσσει την απόδοση του εταιρικού ομολόγου πέραν των όσων χάνουν (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) ο βασικός μέτοχος αλλά και οι Κινέζοι της Fosun. Προβλήματα που... ακουμπούν και τις τράπεζες.

Οσον αφορά στα της αγοράς, στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους θέσεων, με τον κλαδικό δείκτη σε διόρθωση, την ίδια ώρα που η απόδοση του 10ετούς «τσιμπά» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Περισσότερες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, με την Alpha Bank να ακολουθεί. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 2-3ήμερο στον κλάδο, το γεγονός πως η τιμή της μετοχής της Eurobank υποχώρησε πάλι χαμηλότερα του 1 ευρώ, δηλαδή της τιμής της τρίτης αμκ.

Από τα blue chips, παρότι αρχικά είχαν επιστρατευθεί οι long σε δεικτοβαρή όπως ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ κ.α., οι πωλητές υπερίσχυσαν σταδιακά μετά τις 12:00-12:30, με συνέπεια ο ΟΤΕ από τα 11,69 να υποχωρήσει έως τα 11,48 ευρώ, της Coca Cola από τα 28,20 έως τα 27,65 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 9,88 έως τα 9,61 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 15:35 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με αγοραστές ήταν μόλις μία, του ΟΠΑΠ.

Μάλιστα από το διάστημα αυτό εντάθηκαν περισσότερο οι πωλήσεις σε μετοχές του δείκτη, με συνέπεια την εμβάθυνση της διόρθωσης. Πάνω από 2% για τον ΓΔ, που αν χάσει και τις 821 μονάδες δημιουργεί μπελάδες στους long, που θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στη συνέχεια.

(*) στις 15:42

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v