Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 825 μονάδες

Νέες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Folli Follie στο -29%. Πτώση σημειώνουν Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Αlpha, ΑΔΜΗΕ. Κέρδη για Coca Cola, Motor Oil, OΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 825 μονάδες

Συνεδρίαση, με...σοκ για το FF Group, που σταδιακά εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο θέμα, καθώς μετά τις 11:30 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε περισσότερα blue chips. Αποτέλεσμα, η αρχικά ψύχραιμη διαχείριση της περίπτωσης FF Group και του limit down της συγκεκριμένης μετοχής να δώσει τη θέση της σε πιο επιθετικές κινήσεις σε περισσότερες από 10 μετοχές του δείκτη.

Το μείον 0,35% για τον ΓΔ στις 11:30 μετατράπηκε μέσα σε 15' σε μείον 1,40%, ενόσω η μετοχή του FF Group παρέμενε «κολλημένη» στο limit down, με σωρηδόν πωλήσεις και ουσιαστική αδυναμία αντίδρασης. 

Το ζήτημα με το FF Group, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα, αναμφίβολα επηρέασε τη στάση αρκετών traders, οι οποίοι μέχρι να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβαινε, βρίσκονταν με την αγορά σε κλίση. 

Το ανησυχητικό είναι πως αν και στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι αγοραστές υπερίσχυαν σε κλάδους όπως λ.χ. ο τραπεζικός ή σε δεικτοβαρείς μετοχές, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική όσο κυλούσε ο χρόνος. 

Ενδεικτικά ο ΔΤΡ από το αρχικό υψηλό των 983 μονάδων στις 11:48 είχε γυρίσει πτωτικά προς τις 950 μονάδες, επιτείνοντας το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα που βάραινε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι μέχρι και πριν λίγο περίμεναν την επίσημη θέση του FF Group ή κάποια κίνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παραδέχονταν  πως αναμφίβολα το θέμα FF Group αφήνει τη... σκιά του στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που ενδεχομένως να επηρεάσει τις κινήσεις ορισμένων έστω βραχυπρόθεσμων traders που έχουν θέσεις σε άλλα blue chips.

Η δημιουργία αρνητικής/πτωτικής μόχλευσης ενέχει το ενδεχόμενο αύξησης των short θέσεων όχι μόνο σε συγκεκριμένη/ες μετοχή/ές αλλά και σε ΣΜΕ του δείκτη, εάν θεωρηθεί πως με αφορμή την υπόθεση FF Group το ΧΑ, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θα ταλαιπωρηθεί χαμηλότερα. 

Προσώρας οι short έχουν άνετο προβάδισμα, με τον ΓΔ έως τις 826 μονάδες, τον FTSE25 έως τις 2.130 και τον ΔΤΡ έως τις 950 μονάδες. 

Αυξημένες και οι short θέσεις στα παράγωγα, ενώ λίγο πριν τις 12:00, σε τζίρο 16 εκατ. ευρώ τα 7,6 εκατ. είχαν γίνει στη μετοχή το FF Group. Σταθερά «κολλημένη» στο μείον 29,99% και στα 10,74 ευρώ.   

Από τα άλλα blue chips, μικρά κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Motor Oil, OΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέτριος ο τζίρος στα 20 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v