Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Folli Follie και η μάχη να μαζευτεί η «χασούρα»

Ξεκόλλησε από το limit down ο τίτλος της Folli Follie, ενώ επιχειρείται να περιοριστούν οι αρχικά σημαντικές απώλειες του Γενικού Δείκτη. Ισχυρές οι πιέσεις και για τη μετοχή της ΔΕΗ (-8%), ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι τράπεζες.

ΧΑ: Η Folli Follie και η μάχη να μαζευτεί η «χασούρα»

Προσπάθειες περιορισμού της short κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ, καταβάλλονται συντονισμένα από επενδυτικούς κύκλους και επιχειρηματίες, προκειμένου να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο σωστή διαχείριση των επιπτώσεων από την «υπόθεση FF Group»

Το πρώτο ημίωρο μπορεί να ήταν... περίπατος για τους short traders, καθώς δεν συνάντησαν και μεγάλη αντίσταση, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να δοκιμασθούν χαμηλότερα και των οριακών στηρίξεών τους.

Ούτως ή άλλως, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής και για τους τρεις κύριους δείκτες η τεχνική εικόνα ήταν οριακή, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την πίεση και δοκιμασία τους χαμηλότερα από την αρχή της συνεδρίασης.

Σε αυτό συνέβαλαν το νέο limit down στη μετοχή του FF Group, με σημαντική... ουρά πωλήσεων στα 7,52 ευρώ, η σχεδόν άμεση ενεργοποίηση εκ νέου πωλήσεων ανοιχτών θέσεων στη μετοχή της ΔΕΗ (πιθανότατα από το Landowne), δημιουργώντας λείο έδαφος για υποτιμητική κερδοσκοπία, καθώς στα πρώτα 30' το... χτύπημα των short είχε επιφέρει πλήγματα με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Εύκολα η διόρθωση για τον FTSE25 έως τις 2.089 μονάδες και για τον ΔΤΡ έως τις 943 μονάδες, δηλαδή λίγο πίσω/χαμηλότερα από σημαντικές γραμμές άμυνας. 

Λίγο μετά τις 11:10 επιχειρήθηκε ανασύνταξη δυνάμεων από παράγοντες της αγοράς, χρηματιστές, βασικούς μετόχους και ορισμένα «γρήγορα funds» που ποντάρουν στην αυξημένη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα έως τις 11:30 να έχουν επιτευχθεί: 

- Το... ξεκλείδωμα της μετοχής του FF Group από τα 7,52 προς τα 8,4 ευρώ, πρακτικά δίνοντας «αέρα» σχεδόν ενός ευρώ ανά μετοχή στους traders. Σε τέτοιες περιπτώσεις το «ξεκλείδωμα» και η δυνατότητα intraday κινήσεων συνήθως λειτουργεί εκτονωτικά. 

- Το συμμάζεμα αρκετών λογαριασμών, που λόγω έκθεσής τους και υψηλών margins εμφανιζόταν να έχουν προβλήματα. 

-Η στήριξη που παρείχαν ορισμένοι βασικοί μέτοχοι/επιχειρηματίες και φίλιες δυνάμεις στην προσπάθεια να θωρακιστούν οι δικές τους μετοχές/εισηγμένες. Δεν είναι τυχαίο πως σε εισηγμένες σηματωρούς όπως είναι ο Μυτιληναίος, ο ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛΠΕ ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά του πρώτου ημιώρου, ενώ σε τίτλους άλλων της ίδιας κατηγορίας μπήκαν φράγματα πέριξ σημαντικών στηρίξεων. Ενδεικτική η περίπτωση για τη ΜΟΗ, με εντολές από τα 18,90, ή για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 5,06 ευρώ, ή για τον ΟΤΕ από τα 11,45 ευρώ. 

Ανάλογες αμυντικές κινήσεις επιχειρούνταν και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που ωστόσο λόγω της πολύ χαμηλότερης έκθεσής τους σε ξένα funds είναι λιγότερο ευάλωτες σε τέτοιες «επιθέσεις». 

Με αγοραστές σε Cenergy, Ικτίνο, ΚΛΜ, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, Fourlis. 

Στις 12:03 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 30 εκατ. από τα οποία το σχεδόν 1/3 αφορούσε στη μετοχή της FF Group. Ακολουθούσαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των σηματωρών ΟΤΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίου. 

Δεδομένου ότι η συνέχεια προοιωνίζεται αρκούντως δύσκολη, ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά των ξένων, οι οποίοι συνήθως μπαίνουν στη συνεδρίαση μετά τις 14:00-14:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v