Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ

Το θετικό αποτέλεσμα των stress tests και την αναβάθμιση από την DBRS καλείται να αποτιμήσει η αγορά, τη στιγμή που η υπόθεση της Folli λειτουργεί σαν «βαρίδι». Οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης από την Παρασκευή και πού στήνονται τα «χαρακώματα» στο ταμπλό.

«Πόλεμος» για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ

Με τη Wall Street να μην έχει κάνει -ακόμη- το χατίρι το short και στα καθ' ημάς τις εξελίξεις να «τρέχουν», ξεκινά αύριο άλλος ένας ενδιαφέρων κύκλος 5 συνεδριάσεων.

Ενθαρρυντικό για τους long, το ανοδικό "γύρισμα" στην Νέα Υόρκη, με το 1,28% στις 2.663,42 μονάδες του S&P 500 να δίνει χρόνο και πόντους (από τις επίμαχες 2.610 μον.) στους αγοραστές.

Εχοντας για πλάτη την συγκεκριμένη εικόνα της Wall Street, συνακόλουθα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων η προσοχή μας εστιάζεται στα ζητήματα που μας αφορούν: αποτελέσματα stress tests και η...επόμενη ημέρα, αναβάθμιση από την DBRS και σε πιο επί μέρους, στον μαύρο "τζόκερ", που έκαψε το χρηματιστήριο (για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του Θανάση Σταυρόπουλου).

Στις 823,89 μονάδες ο ΓΔ- με εβδομαδιαίες απώλειες 2,99% αλλά κέρδη 2,84% σε μηνιαία μέτρηση, στις 961,19 ο ΔΤΡ με μείον 4,86% στην εβδομάδα αλλά με 13,78% στο μήνα και με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα (καθότι αφορά κατ΄ αρχήν στην αξιοπιστία ενός εκ των πυλώνων του) δοκιμάζοντας τις αντοχές ενός ευρύτερου μέρους του συστήματος (χρηματιστηριακών, αμοιβαίων, εταιρικό ομόλογο, τράπεζες που έχουν δάνεια κ.λ.π, κ.λ.π ).

Συνεπώς από αύριο κιόλας στο ΧΑ εκ των πραγμάτων αναμένεται αναμέτρηση τραπεζών/DBRS vs FF Group, με την χρηματιστηριακή κοινότητα σοβαρά προβληματισμένη, κατ΄ αρχήν, για την βραχυπρόθεσμη τάση. Ενδιαφέρον έχει το πώς θα ενεργήσουν από αύριο κιόλας τα "ισχυρά χέρια" σε τράπεζες και FF Group/blue chips, με το αμερικανικό fund να προαναγγέλλει... δεύτερο γύρο με νέα έκθεση για την εταιρία και τον επικεφαλής της εισηγμένης Τζ. Κουτσολιούτσο να περνά στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας σειρά κινήσεων

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο- λόγω του τραπεζοβαρούς της αγοράς μας- στην πλούσια θεματογραφία του Euro2day.gr γίνεται εκτενέστατη παρουσίαση τόσο των αποτελεσμάτων των stress tests, όσο των εκτιμήσεων των αναλυτών, των τάσεων για την επόμενη ημέρα. Το σίγουρο είναι, πως η αγορά, λίγο ως πολύ, προεξόφλησε τα όσα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου με την υπεραντίδραση του κλάδου, αρχικά από τον "διπλό πυθμένα" των 761,12 στις 23/3 και 768,98 στις 3/4 και σε τελική εξέλιξη από τα επίπεδα των 811,14 στις 12/4 με κορύφωση της κίνησης στις 1.042 της 30/4 και τις 1.039 της 2/5. Αυτός είναι ο τελευταίος ανοδικός κύκλος για τον τραπεζικό κλάδο, που επανέφερε τον δείκτη προς τα επίπεδα της τρίτης αμκ και την τιμή των Alpha Bank (αρχικά) της Εθνικής (στη συνέχεια) και τέλος της Eurobank πάνω από τα επίπεδα της σχετικής διαδικασίας, του 2015.

Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν (τις 30/4-2/5) ο ΔΤΡ διόρθωσε έως τις 947,70 για να κλείσει στις 961,19 με την Alpha Bank να κρατά την τιμή της τρίτης αμκ αλλά με την Eurobank προς τα 0,972 ευρώ.

Στο ερώτημα του...ενός εκατομμυρίου, για το ποια στάση θα τηρήσουν τα ξένα σπίτια, από αύριο κιόλας, η απάντηση θα δοθεί στο ταμπλώ αλλά προσωπικά εκτιμώ πως η διαδικασία θα είναι σταδιακή με πρώτο ορόσημο την προσεχή Δευτέρα (14/5) όταν η επικεφαλής του SSM θα έρθει η Αθήνα (ημέρα, που κατά πως φαίνεται επιστρέφουν οι δανειστές για τα της τέταρτης αξιολόγησης). Συν τω χρόνω οι εισηγμένες θα ανακοινώνουν μεγέθη πρώτου τριμήνου 2018, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους κινούνται επιλεκτικά ακολουθώντας το stock picking.

Βάσει της μέχρι τώρα εικόνας και ενημέρωσης που έχουμε για την κατ΄ αρχήν αντίδραση των ξένων, τα μηνύματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά με ορισμένους εξ΄αυτών πολύ πιθανόν να βγουν αγοραστές στον κλάδο. Το πιθανότερο είναι, πως θα κινηθούν δοκιμαστικά/διερευνητικά και σίγουρα κατά περίπτωση λόγω της διαφοροποιούμενης εικόνας μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων.

Πως πέρασαν τον πήχη των capital controls οι τράπεζες, σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος και θα εστιάσω στο συμπέρασμα πως Alpha Bank,ETE και Eurobank περνούν χωρίς capital plans και με την Πειραιώς να υλοποιεί ήδη πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στην ποιότητα των κεφαλαίων της Alpha Bank, στο αβαντάζ της Εθνικής, στο "μαξιλάρι" της Eurobank και στο πρόγραμμα περικοπής στα κόστη και περαιτέρω απομόχλευσης της Πειραιώς εστιάζει ο Χρήστος και αυτά λαμβάνουμε ως γνώμονα για (από ) αύριο.

Τεχνικά, παρακολουθώντας τον ΔΤΡ (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) βλέπουμε πως για τον κλαδικό δείκτη η κατάσταση είναι οριακή έως τις 940 το πολύ 920 μονάδες με άνω σημείο αναφοράς προς τις 980 μονάδες. Σε συσχέτιση με τον ΔΤΡ ο FTSE25 που οριακά συντηρήθηκε το long σήμα, με την (σχεδόν) βεβαιότητα πως θα δοκιμασθεί άμεσα. Μένει να φανεί- και ενδείξεις θα δώσει η αγορά από αύριο κιόλας- για το αν ο ΔΤΡ θα δοκιμασθεί χαμηλότερα ή θα επιχειρηθεί να κινήσει υψηλότερα.

Το τεχνικό διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Και σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται η αξιολόγηση της DBRS, αναμενόμενη και προεξοφλημένη αλλά με μία ειδοποιό διαφορά. Ο καναδικός οίκος, που ενίοτε λειτουργεί σαν...ανιχνευτής των Big 3 αφήνει (ρητά) ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει επί το θετικότερον, κάτι που θα εξαρτηθεί από την διαδικασία για την τέταρτη αξιολόγηση, τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και ζητήματα που διαμορφώνουν τη μεγάλη εικόνα της διαδικασίας προς την έξοδο.

Η επάνοδος του 10ετούς, και μάλιστα επιθετικά, πάνω από το όριο του 4% στα 4,161% αλλά και το GREK στα χαμηλότερα στα 10,28$ δεν είναι ενδείξεις υπέρ των long, για αυτό και θα χρειαστεί προσοχή. Σημειωτέον, πως με τα στοιχεία της Παρασκευής με το ποσοστό που επιβαρύνθηκε το 10ετές, υποχώρησε το GREK δείχνοντας μία σχετική αντιστοιχία αυτών των 2...δεικτών.

Συνεπώς κλειδί ο ούτως ή άλλως βαρύς τραπεζικός δείκτης (με την συνολική αποτίμηση να υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα του ορίου των 10 δισ. ευρώ) και ζητούμενο η συμπεριφορά των ισχυρών χεριών στα blue chips με αφορμή την περίπτωση FF Group.

Στην σχετική αρθρογραφία των Πένυς Κούτρα- Χρήστου Κίτσιου και Φώτη Κόλλια δίνονται αναλυτικά οι πτυχές όχι μόνο της "επίθεσης" του QCM αλλά η...ξεχασμένη υπόθεση της Globo όπως επίσης ρεπορτάζ για το ξεσκόνισμα των συναλλαγών στη μετοχή του FF Group από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα για την επίμαχη μετοχή, οδηγός για τους traders είναι οι συναλλαγές των 1.140.855 τεμαχίων (αξία 12.801.876 ευρώ), με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης για άλλα 1.120.316 τεμάχια (με βάση τα τελικά στοιχεία από το σύστημα, με το κλείσιμο της Παρασκευής), συνεκτιμώντας πως ο συνολικός αριθμός εισηγμένων μετοχών στο ΧΑ είναι 66.948.210. Πρακτικά ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό "πέρασε" μέσω της αγοράς στην συνεδρίαση της Παρασκευής σε τιμές από τα 14,52 έως τα 10,74 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος χαμηλότερα των 12,50 ευρώ. Εκτίμηση μου, πως το παιχνίδι για τη μετοχή, ενδεχομένως και για τη μελλοντική μορφή/μετοχική σύνθεση της εισηγμένης θα κριθεί την Δευτέρα, από τις προ συνεδριακές κιόλας διεργασίες που αναπόφευκτα θα "ζυμώνονται" μέσα στο Σ.Κ.

Δεδομένου ότι το FF Group όπως σημειώνει ο Κώστας Φέγγος (στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου) είναι ένα από τα αγαπημένα χαρτιά των θεσμικών, και εκ των πραγμάτων εγείρει μείζονα θέματα που σχετίζονται με την αξιοπιστία που δεν περιορίζονται στην συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα σε μία αγορά "ρηχή", όπως το ΧΑ.

Για τα blue chips η πρώτη κρησάρα, της Παρασκευής, κατέδειξε τις αντοχές και την διαφοροποίηση εισηγμένων όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Grivalia, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, ο Sarantis, η Lamda Development και δευτερευόντως άλλων 2-4 που είχαν απώλειες μικρότερες της αγοράς.

Το ερώτημα με αφορμή την περίπτωση του FF Group είναι κατά πόσον και σε τι βαθμό οι εξελίξεις στην εισηγμένη επηρεάζουν συστημικά ένα μέρος της αγοράς (χρηματιστηριακές, αμοιβαία, θυγατρικές τραπεζών, εταιρικό ομόλογο του FF Group) και εάν ναι σε βάθος πως θα γίνει η διαχείριση του. Από αύριο θα έχει η αγορά τις δεύτερες ουσιαστικές ενδείξεις συνεκτιμώντας την βεβαιότητα της εξόδου της μετοχής και από τους διεθνείς δείκτες MSCI.

Στα υπόλοιπα της αγοράς, σημαντικά και αυτά καθώς αφορούν στην Attica Bank, στο εταιρικό ομόλογο της Coral (MOH), την ώρα που- σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή- Μητσοτάκης- Γεννηματά ανεβάζουν την πίεση για εκλογές και ο εξ΄ ανατολών γείτων οδεύει προς εκλογές δεν περνά μέρα που να μην προχωρήσει σε μία επιθετική ενέργεια.

Τουλάχιστον για την αρχή της εβδομάδος οι traders έχουν καλυμμένη την "πλάτη" τους από τις ξένες αγορές, την Νέα Υόρκη.

Το τεχνικό διάγραμμα του FT 25

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v