Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρος «τζόκερ» έκαψε το χρηματιστήριο

Το limit down της Folli Follie συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips. Στην σκιά των ανακοινώσεων του stress test κινήθηκε η συνεδρίαση με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 78 εκατ. ευρώ.

Μαύρος «τζόκερ» έκαψε το χρηματιστήριο

Μπορεί οι πωλητές να έκαναν το 3Χ3 με τον Γενικό Δείκτη να γράφει αθροιστικές απώλειες 3,98% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 6,78%, όμως η γενικότερη εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνηγορεί για δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Και αν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό μπορεί να δικαιολογηθεί από την σημαντική ανοδική κίνηση που προηγήθηκε, τις επικείμενες, αυριανές, ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των "stress tests", το νέο επεισόδιο στο Αιγαίο και από τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να εκτοξεύεται στο 4,12%, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και προκαλεί την επιστροφή επιφυλακτικών σεναρίων στις τάξεις των εγχώριων αναλυτών, καθώς δεν είναι λίγα τα μη Τραπεζικά blue chips που "τρέχουν" ένα αξιοπρόσεκτο σερί αρνητικών συνεδριάσεων.

"Με το βλέμμα στις ΗΠΑ, εν όψει των στοιχείων της Αγοράς Εργασίας για τον Απρίλιο, αλλά και στο Πεκίνο ενόψει έναρξης των συνομιλιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις, θα είναι οι επενδυτές σήμερα. Ανοικτά όλα τα σενάρια για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη συμπαρέσυρε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα, καθώς η ανοδική κίνηση 'ανακούφισης' από τα 'τεστ αντοχής' τον προηγούμενο μήνα, έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείεται μια επιπλέον προσπάθεια ανόδου του Τραπεζικού δείκτη, ενδεχομένως προς την περιοχή των 1080 μονάδων, η οποία χρήζει προσοχής. Στις ΗΠΑ, εν μέσω μικτής εικόνας των μακροοικονομικών μεγεθών, συνεχίζεται η συσσώρευση, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ποσοστιαίες απώλειες που καταγράφει ο δείκτης τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες είναι σχεδόν ισόποσες με εκείνες της ισοτιμίας eur/usd" τόνιζε στο δικό της report η Merit Investment Sec.

Η στήλη, ως είθισται, ξεκινά την ημερήσια αναφορά της από το Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών "απασχολούν" περισσότερο από το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, όμως σήμερα την "παράσταση", με αρνητικές επιδόσεις, "έκλεψε" η μετοχή της Folli Follie Group (-29,99%) στον απόηχο έκθεσης - κολάφου της "Quintessential Capital Management", της οποίας η ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζει τη Folli Follie ως την "άλλη Ελληνική Parmalat". Η εταιρεία, μάλιστα, δηλώνει πως έχει "σορτάρει" τη μετοχή της Folli Follie Group.

Παρά την διάψευση της εισηγμένης, το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ στο ανώτατο όριο πτώσης, με σημαντικό ανεκτέλεστο προς πώληση (1120316 τεμ.), ενώ η μετοχή διακίνησε 1140855 τεμ. και απέσπασε το 16,38%, της συνολικής μικτής ημερήσιας αξίας συναλλαγών.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, κάθε τεχνική εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά την σημερινή συνεδρίαση η κεφαλαιοποίηση της ΦΦΓΚΡΠ συρρικνώθηκε κατά 308 εκατ. ευρώ, ενώ ο τίτλος γύρισε σε τιμές Δεκεμβρίου 2012, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επικείμενη, μέσα στον Μάιο, αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (!)

Επιστρέφοντας στην "πεπατημένη" και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ασφαλώς και η εικόνα των τελευταίων ημερών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι, άμεσα, εντυπωσιακά καλύτερο.

Παρά το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 983,36 μονάδες (+1,27%), πολύ γρήγορα υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει έως τις 947,7 (-2,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 969,29 (-0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 961,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Αξίζει υπενθύμισης ότι κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 927 - 920, απαιτεί άμεσες κινήσεις "stop long", τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, το μέγιστο περιθώριο επιτρεπόμενης διόρθωσης είναι τα 2,05 - 2,00 ευρώ για την Alpha Bank (+0,58%), τα 0,30 ευρώ για την Εθνική (-2,82%), τα 0,93 - 0,89 ευρώ για την Eurobank (-1,82%) και τα 3,12 ευρώ για την Πειραιώς (-1,45%).

Κλεισίματα χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα, θα σημαίνει ότι οι Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν απολέσει τον ανοδικό τους "βηματισμό" και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε αυστηρό πλαίσιο και υπό αυξημένη εποπτεία θα βρίσκονται εφεξής οι Τράπεζες, όσον αφορά στο δύσκολο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη των στόχων που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Μία 'γεύση' του νέου πιο αυστηρού πλαισίου, εντός του οποίου θα κληθούν να ενεργήσουν, αναμένεται να πάρουν οι διοικήσεις των Τραπεζών στα μέσα Μαΐου, όπου ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί την Αθήνα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου δεν είναι λίγοι οι "μαύροι κύκνοι" που δηλώνουν παρουσία, η ΕΕΕ (+0,25%) ανακοίνωσε την εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο 602511 μετοχών που έχουν εκδοθεί μετά την άσκηση stock options από Στελέχη της εταιρείας, στο πλαίσιο του προγράμματος για την περίοδο 30/12/2017 - 30/4/2018. Οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν συναλλαγές στο Χ.Α. στις 8 Μαϊου.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "άτυπο road show έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ για την προσέλκυση Ελλήνων Επενδυτών στον επικείμενο διαγωνισμό πώλησης των Μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. 

Ο τίτλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-4,48%), επιβεβαιώνοντας το συνεχιζόμενο "shortάρισμα" της Lansdowne Partners, συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά (!). Αν οι πωλητές συνεχίσουν με τον ίδιο "ενθουσιασμό", η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 2,50 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 2,92 ευρώ.

Από κοντά και ο ΑΔΜΗΕ (-3,16%) που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στα 1,70 ευρώ, θα "ανοίξει η καταπακτή" για κίνηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Το ημερήσιο "stop short" στα 1,89 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για τον τίτλο της Jumbo (-1,08%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο "short" με "stop" τα 15,50 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι πωλητές η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 14,30 ευρώ.

Οι συνεχείς προσφυγές Κατοίκων της Περιοχής στο ΣτΕ θέμα του Ελληνικού, δημιουργούν "αρνητικό ήχο" στο ταμπλώ του Χ.Α. με τον τίτλο της Lamda Development (0%) να αθροίζει δύο πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις.

Το κλείσιμο χαμηλότερα των 6,52 ευρώ (σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,33 ευρώ, -3,80%), θα γυρίσει την μετοχή σε ημερήσιο "short" με "stop" τα 6,72 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι πωλητές η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,20 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (-0,43% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που δείχνει να πλησιάζει επικίνδυνα το ημερήσιο "stop long" στα 11,46 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 11,69 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 164975557 μετοχές της Attica Bank (+4,64%) που προέκυψαν από το reverse split, με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,3125.

Επίσης εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 16497.557 δικαιώματα της Τράπεζας (-75,60%) συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 04/05/2018 έως και 15/05/2018, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,0500. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 04/05/2018 έως και 18/05/2018.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Frigoglass (-7,27%) και Intralot (-8,70%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Άβακα (-7,24%), εξαφανίστηκε το "bid" στον Τζιρακιάν (-8,52%), "μοιράστηκαν" κάποια "χαρτιά" στον Βαρβαρέσο (-16,6%), ενώ στην Revoil με τις δύο πρώτες κινήσεις και συνολικό όγκο 1510 τεμ. η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4720 ευρώ (-20,67%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 16,30% και συνολικές συναλλαγές 3810 τεμ. (!)

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Foodlink (+0,42%), ο Fourlis (+0,50%) "μετρά" πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, προσπαθεί για ψηλότερα με ελάχιστες συναλλαγές η Ελγέκα (+6,67%) και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Medicon (+5%), αλλά ο όγκος υποχώρησε σημαντικότατα.

Μόνο βελτιούμενη δεν δείχνει η εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χρήζει αυξημένης προσοχής το επίπεδο των 821 μονάδων, ενώ σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η απώλεια των 831 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 797 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,19%), ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη θεωρείται το κλείσιμο χαμηλότερα των 2132 μονάδων και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, τίθεται εν αμφιβόλω το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στο ΧΑ

-Κώστας Φέγγος

"Και ξαφνικά μας προέκυψε η Follie Follie να τεστάρει τις αντοχές και την ωριμότητα της Αγοράς" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Εκεί που όλοι ασχολούμαστε με την Τράπεζα Αττικής και το κατά πόσον θα κρατήσει την τιμή μετά το reverse split, ώστε να έχει ελπίδες επιτυχίας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ασχολούμασταν με το ομόλογο της Coral θυγατρικής της Motor Oil που ξεκινάει εγγραφές τη Δευτέρα, με τα "stress tests" των Τραπεζών που ανακοινώνονται επίσημα και αναμένεται να μην επηρεάσουν αρνητικά, με τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2017 που μάλιστα συνοδεύονται και από μερίσματα μετά από πολλά χρόνια και άλλα σχετικά θετικά θέματα, ήρθε η ανατροπή.

Το αγαπημένο χαρτί των Θεσμικών κατέρρευσε, λόγω μιας αναφοράς ενός fund που αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία. Αυτό συμπαρέσυρε όλη την Αγορά, σε μια σημαντική από τεχνική άποψη συνεδρίαση και ακόμη δεν έχουμε δει αντίδραση από τους Θεσμούς της Αγοράς.

Στο κάτω - κάτω, αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των στοιχείων που δημοσιεύει μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εισηγμένη. Σε μια "ρηχή" Αγορά όπως η Ελληνική, ένα χτύπημα σε μετοχή πυλώνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να ενεργοποιεί πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Αυτή την περίοδο, η Αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει τα επίπεδα που κατέκτησε πρόσφατα. Για τον Γενικό Δείκτη, σημαντικές στηρίξεις είναι τα επίπεδα των 820 και 812 μονάδων. Το γεγονός ότι η περίοδος περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μια ομολογιακή έκδοση, καλά νέα για τις Τράπεζες (ή τουλάχιστον κανένα κακό νέο για τις Τράπεζες) και καλά αποτελέσματα για πολλές εισηγμένες, προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις και στην εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών. Θετικές εξελίξεις σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποια μεγάλη πτώση το Μαίο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση της ανόδου κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

"Αν το κλίμα χαλάσει και διασαλευτεί η εμπιστοσύνη στην σταθερότητα και την Αγορά, είτε από γεωπολιτικές, είτε από πολιτικές είτε ακόμη και από θέματα όπως το παραπάνω, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Η αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας της περιοχής αντίστασης των 860 μονάδων, έφερε βίαιη καθοδική διόρθωση οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και από το σημείο ορόσημο των 840 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Άμεσο ζητούμενο για τους “Buyers” η επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην ελκτική δύναμη της ζώνης των 837 με 840 μονάδων, καθώς η συνεχόμενη καταγραφή αρνητικών κλεισιμάτων πέριξ των 825 μονάδων, θα ανοίξει τη δίοδο για το πολύ κρίσιμο επίπεδο αλλαγής τάσης των 814 μονάδων. Διαγραμματικό σημείο το οποίο για να διατηρηθεί το ανοδικό τέμπο για τις 850 με 860 μονάδες, δε θα πρέπει να διαρραγεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών.

Η διακράτηση, ή μη της ζώνης στήριξης των 2135 με 2120 μονάδων θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καθοδική τμήση με αύξηση στον όγκο των ρευστοποιήσεων θα σπρώξει τον δείκτη προς το όριο στήριξης των 2075 με 2060 μονάδων. Αντιθέτως σθεναρή στήριξη των 2120 μονάδων θα δώσει λαβές για μια ανοδική ανάσα προς τις 2160 μονάδες.

Θετική, για τον Τραπεζικό Δείκτη, είναι η μέχρι τώρα διατήρηση του άτμητου στο ανοδικό τόξο του Μαρτίου, στις 940 μονάδες περίπου. Σχηματισμός ο οποίος μπορεί να συντηρήσει το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1000 με 1040 μονάδων.

"Καθοδική καταστρατήγηση των 940 μονάδων, θα ανοίξει μέτωπο με το όριο των 900 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 'τεστ αντοχής' από την EBA, ο Μάιος αναμένεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των Εμπλεκομένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος και το Ελληνικό χρέος, διαμορφώνουν ήδη μια πλούσια οικονομική ατζέντα, η οποία έχει Αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Επιπρόσθετα οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν εκ νέου αποτελέσματα –προαιρετικά - για το πως κινείται το α’ τρίμηνο, με βασική εστίαση στις τάσεις που διαμορφώνονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Τραπεζών. Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται σε όλες τις σειρές χρέους (έντοκα και ομόλογα), αντανακλά την εκ νέου διάθεση ανάληψης Ελληνικού ρίσκου και προσδοκία ολοκλήρωσης των βασικών διαδικασιών εντός του αναμενόμενου χρόνου.

Υποστηρικτικά ήταν τα αποτελέσματα του 2017 στο σύνολο τους για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Αν και η Αγορά έχει μέσα της προσδοκία (το μέσο P/E βρίσκεται στις 17 φορές για τις Εμποροβιομηχανικές εταιρείες) υπήρξαν πολλές θετικές αναγνώσεις, οι περισσότερες ίσως από το 2009 και μετά: α) αυξημένος τζίρος, λειτουργικά και καθαρά κέρδη χωρίς την συνδρομή σημαντικών εκτάκτων, β) αυξημένα μερίσματα που διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση 2,5%, γ) βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια σε προ κρίσης επίπεδα, δ) αυξημένη ταμειακή ρευστότητα, ε) σχετικά σταθερό ύψος δανεισμού, στ) πλειοψηφικό ρεύμα κερδοφόρων εταιρειών (58:42).

Από τις πρώτες ανακοινώσεις και την εικόνα που επικοινώνησαν στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες, φαίνεται ότι οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών συνεχίζονται και στο ξεκίνημα του 2018, βελτιώνοντας πολύ την οπτική των Επενδυτών σε ότι αφορά το μίκρο επίπεδο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει την περιοχή των 850 μονάδων, αφού η προσφορά που βγαίνει πάνω από το εν λόγω επίπεδο απαιτεί συναλλαγές αισθητά αυξημένες προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ανοδική διαφυγή.

Το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης με χαρακτήρα συσσώρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις βρίσκουν πολύ πρόθυμους πωλητές, δεδομένης και της βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένης εικόνας που είχαν οι ταλαντωτές.

Η απότομη πτώση της Πέμπτης, πέρα από την επιβεβαίωση των επιπέδων αντίστασης, δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας, καθώς τεχνικά οι βασικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι. Το σημείο καμπής για την μεσοπρόθεσμη τάση βρίσκεται στις 820 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την άμεση ζώνη στήριξης του Γενικού Δείκτη.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε, σε δεύτερο χρόνο, να επιχειρηθεί η υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης, πριν την κορύφωση της τάσης προς τις 880 μονάδες.

"Αρκετές οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις και δράσεις της ερχόμενης εβδομάδας που έχουν σαν κεντρικό γεγονός την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Coral (100% θυγατρική της Motor oil). H Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την Δευτέρα 7 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου με στόχο την συγκέντρωση 90 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των τρίμηνων αποτελεσμάτων, η εστίαση της Αγοράς θα γίνει αρχικά στην ενημέρωση των πωλήσεων της Coca Cola (το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης) και εν συνεχεία στον ΟΤΕ ο οποίος ανακοινώνει το πρωί της Πέμπτης με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίασης για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στην Ιαπωνία), με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,28%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρές απώλειες για το Ευρώ, οριακά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Νιγηρία και η Κίνα κατέληξαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής Νομισμάτων αξίας $2,4 δισ., με στόχο να τονώσουν τις εμπορικές τους σχέσεις και να μειώσουν την ανάγκη χρήσης του Δολαρίου στις Διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Όπως ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, "οι κεντρικοί τραπεζίτες των δύο Χωρών υπέγραψαν στο Πεκίνο ένα τριετές swap 15 δισ. γουάν, ή 720 δισ. νάιρα. Η συναλλαγή μπορεί να ανανεωθεί αν το επιθυμούν και τα δύο Μέρη".

Η δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών της Κίνας ενισχύθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα Ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ήταν σε συμφωνία με τα επίσημα στοιχεία της Χώρας, που μεταδίδει το MarketWatch. Ο Caixin PMI στον τομέα Υπηρεσιών αυξήθηκε, φτάνοντας στις 52,9 μονάδες, από 52,3 τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εταιρεία Caixin Media και τη Markit.

Ο επίσημος ΡΜΙ της Κίνας, εξαιρουμένης της Μεταποίησης, που περιλαμβάνει τον τομέα των Κατασκευών, ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες από 54,6 τον Μάρτιο.

Μία λίστα με τις Αμερικανικές απαιτήσεις στο θέμα του Εμπορίου παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Περιλαμβάνει από την άμεση μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά $100 δισ. τον χρόνο, μέχρι το "φρένο" της Κινεζικής Κυβερνητικής υποστήριξης στις προηγμένες τεχνολογίες, σύμφωνα με έγγραφο που στάλθηκε στο Πεκίνο, πριν από τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, που ξεκίνησαν χθες.

"Οι Κινέζοι Αξιωματούχοι θεωρούν την πρόταση άδικη" σύμφωνα με πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Η πρώτη απαίτηση των Αμερικανών είναι να μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα κατά τουλάχιστον $200 δισ., μέχρι τα τέλη του 2020.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας διευρύνθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Αρμόδια Υπηρεσία.

Η Γαλλία κατέγραψε 1,3 δισ. ευρώ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο, μετά τα 0,9 δισ. του Φεβρουαρίου. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,26 δισ. ευρώ, από 5,05 δισ., καθώς η αύξηση στις εισαγωγές ξεπέρασε την αύξηση στις εξαγωγές.

Η ανάπτυξη των Επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, αλλά η εικόνα παραμένει σχετικά δυνατή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον Απρίλιο, στις 55,1 μονάδες, από 55,2 τον Μάρτιο.

Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκαν μόλις 0,1% τον Μάρτιο, σημειώνοντας 0,8% ετήσια άνοδο, σύμφωνα με το Reuters. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,9% σε ετήσια.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της απασχόλησης αυξήθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο και η ανεργία υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 17,5 ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 164.000 τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας ότι δημιουργήθηκαν 135.000 θέσεις εργασίας, αντί για 103.000. Το νούμερο αυτό είναι και πάλι το μικρότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους έξι μήνες και αρκετά χαμηλότερο από τις 324.000 νέες θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,9% τον Απρίλιο, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Δεκέμβριο του 2000.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 175.000 νέες θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας αμετάβλητο στο 4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπέβαλε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή.

Το ΔΣ αποφάσισε να αναλάβει προσωρινά χρέη διευθύνοντα συμβούλου ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής CEO κ. Παύλος Μυλωνάς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής νέου Προσώπου.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Στο 3% - 3,5% το εύρος απόδοσης του 5ετούς ομολόγου της Coral.

Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την 9η Μαΐου στις 16.00 μ.μ. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία ομολογία, ονομαστικής αξίας €1.000.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "νέο άλμα, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης, κατέγραψαν τον Μάρτιο οι απλήρωτοι φόροι προς το Δημόσιο αγγίζοντας αισίως τα 3,309 δισ. ευρώ, έναντι 2,6012 δισ. ευρώ. Αν περιληφθούν και μη φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες έμειναν απλήρωτες, τότε το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο προστέθηκε στα 'τεφτέρια' του Δημοσίου φτάνει τα 3,555 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες, ενώ αν αθροιστούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (97,888 δισ. ευρώ) έως το τέλος του περασμένου έτους και νέες οφειλές, οδηγούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές (101,641 δισ. ευρώ) που υπερβαίνουν το μισό ΑΕΠ της Χώρας".

Γυρίζοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 842,52 μονάδες (+0,38%), για να ακολουθήσει πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 820,9 (-2,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 824,11 (-1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,84%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 77,6 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΦΡΙΓΟ, ΜΟΗ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία εβδομάδα διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων, "αφαιρώντας" από τον Γενικό Δείκτη 2,99% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 4,86%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,68% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 9,7%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (70.728 συμβόλαια).
Στα 8.691 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.677 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.708, 2.512 για τον Μάιο και 196 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.120) κινήθηκε μεταξύ 2.110 και 2.166 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.305), Εθνική (34.805), MIG (9.591), Alpha Bank (5.597), Πειραιώς (5.142), ΔΕΗ (1.275), Μυτιληναίο (366), ΟΤΕ (365), Intralot (851), Ιντρακόμ (139), Ελλάκτωρα (404), Ελ. Πετρέλαια (315), ΑΔΜΗΕ (741), ΓΕΚ (267), Cenergy (240), Τέρνα Ενεργειακή (146), Viohalco (466), ΟΠΑΠ (307), ΕΧΑΕ (139), Folli Follie Group (1.832), Jumbo (100), Lamda Development (219).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 89.056, Eurobank 25.300, Εθνική 133.766, Alpha Bank 23.077, Πειραιώς 17.383, ΔΕΗ 11.412, ΑΔΜΗΕ 10.184, Ελλάκτωρα 11.634, Τρ. Αττικής 11.243.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                             Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.550.352 τεμ., (από 13.183.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 99.251.351 τεμ. (97.851.361), Πειραιώς 17.858.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.379.484 τεμ. (5.379.484), Eurobank 23.004.004 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v