Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε Folli Follie και τράπεζες

Πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τη Folli Follie να ξεκινά στο limit down. Η αποτίμηση των stress tests και η κόντρα της Folli Follie με το QCM, στο επίκεντρο. Τα όρια κίνησης για τους δείκτες και πώς επηρεάζει η εικόνα στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα σε Folli Follie και τράπεζες

Στις τράπεζες θα γίνει η αποτίμηση των stress tests και θα αρχίσει να διαγράφεται η «επόμενη ημέρα». Στα blue chips θα γίνει σήμερα ένας δεύτερος απολογισμός στην «υπόθεση FF Group», από το αποτέλεσμα του οποίου θα φανεί εάν, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, θα έχουν προβάδισμα οι short ή οι long.

Η εβδομάδα «έκλεισε» με σημαντικές απώλειες (4%), το FF Group «στιγμάτισε» τη συνεδρίαση της Παρασκευής και, τουλάχιστον, βραχυπρόθεσμα έδωσε χώρο στους short να κάνουν παιχνίδι και σε άλλες ευάλωτες μετοχές, με ενδεικτική την περίπτωση της ΔΕΗ. 

Πλέον για τους δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες (ΓΔ και FTSE25) είναι ζήτημα λίγων μονάδων η ενεργοποίηση των stops στις θέσεις long, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. 

Το γεγονός πως ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τα stress tests αναμφίβολα είναι ενθαρρυντικό, διευκολύνει τον κεντρικό σχεδιασμό για τη σταδιακή επαναφορά προς την κανονικότητα, πλην όμως όλοι στην αγορά, στον κλάδο, ξέρουν πως ο κρίσιμος έλεγχος θα είναι τον Οκτώβριο. Ομως ξεπεράστηκε ένα εμπόδιο και για αρκετούς long αυτό θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή για επανάκτηση μέρους του χαμένου εδάφους από τα τελευταία υψηλά των 1.042-1.039 έως τα τελευταία χαμηλά των 947 μονάδων. 

Μία κίνηση επαναφοράς προς τις 980-990 μονάδες είναι εφικτή για τον ΔΤΡ, με την τάση να εξαρτάται -σε σημαντικό βαθμό- εάν λ.χ. η μετοχή της Alpha Bank, που έχει long τάση, μπορεί να δώσει αντίδραση πάνω από τα 2,10 ευρώ. Σημειωτέον πως την Παρασκευή, στη μετοχή, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 10,7 εκατ. σε άνοδο, όταν για την Εθνική, με τζίρο 8,9 εκατ., η τιμή διόρθωσε 2,82% στο 0,3014 ευρώ. Για τον κλάδο, ένα στοίχημα είναι εάν η Eurobank μπορεί να επανέλθει πάνω από το 1,01 ευρώ (υψηλό Παρασκευής). 

Σε αντίθετη περίπτωση, που δεν βγουν οι long τάσεις, ο ΔΤΡ θα δοκιμασθεί προς τις 950 μονάδες. 

Νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου εστίαζε στις «πρώτες κινήσεις των τραπεζών μετά τα stress tests», με τις εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης να ανοίγουν την... αυλαία. Παράλληλα η Alpha Bank θα προχωρήσει με ένα νέου τύπου πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που θα αφορά σε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.   

Ωστόσο το ερώτημα είναι στα blue chips, πώς θα εξελιχθεί η «υπόθεση FF Group», με σημαντικό το αν θα είναι αποτελεσματική η παρέμβαση του CEO του ομίλου. Θα πείσει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τους ξένους επενδυτές; Θα ρίξει ρευστό για υποστήριξη της μετοχής ο βασικός μέτοχος, η Fosun θα παραμείνει εντός παιδιάς;

Για να δούμε, για ποια blue chips είναι ενεργή η long τάση και πιθανόν να επιχειρηθεί να κινηθούν υποστηρικτικά από σήμερα κιόλας. Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Viohalco, Sarantis, Grivalia, Lamda Development έχουν τάση, μπορούν να ενεργοποιήσουν αγορές προς υψηλότερες τιμές. Ο ΟΠΑΠ στα 9,75, ο ΟΤΕ στα 11,47 (με συν 0,36% και με μείον 0,48% αντίστοιχα και τζίρο 3,5 και 5,6 εκατ. ευρώ), θα μπορούσαν να κινηθούν προς τις επόμενες αντιστάσεις τους. Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα, θα περιμέναμε μία κίνηση του ΟΤΕ προς τα 11,65-11,70 ευρώ. 

Η Viohalco με απώλειες 2,62% την Παρασκευή, μπορεί να επανέλθει προς τα 3,645, όπως ο Μυτιληναίος, επίσης με απώλειες, να επανέλθει πάνω από το όριο των 10 ευρώ.    

Να συνεκτιμηθούν σήμερα η αποκοπή μερίσματος 0,30 ευρώ/μετοχή του ΟΠΑΠ (καθαρό ποσό 0,255), με την τιμή της Παρασκευής στα 9,75 ευρώ, αλλά και η έναρξη της δημόσιας εγγραφής για το εταιρικό ομολογιακό της Coral (στα 19,30 η μετοχή της Motor Oil), όπως και η διαδικασία της ΑΜΚ της Attica Bank (στις 18 Μαΐου θα λήξει η περίοδος άσκησης, στις 21 θα ανακοινωθεί το ποσό που άντλησε η τράπεζα). Την Τετάρτη ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.  

Από τη μεσαία κατηγορία, ξάφνιασε αρνητικά το μείον 8,70% της Intralot με αυξημένο τζίρο, όπως και για MIG, ΥΓΕΙΑ, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy. Θα φανεί σήμερα, εάν και για ποια mid caps υπάρχουν δυνατότητες/περιθώρια αναστροφής. 

Στον κατασκευαστικό κλάδο, όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Attica Bank - ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τις εργολαβίες του Τοξότη/Καλογρίτσα για τις συμβάσεις του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος.  

Μεσοπρόθεσμα, όσο ο ΓΔ συντηρείται υψηλότερα των 797 και των 767 μον. (όπου και το τελευταίο stop για τους long), παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως αν οι εξελίξεις είναι θετικές για την οικονομία, τον τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση και χρηματιστηριακά. 

Τεχνικά για τους δείκτες: για τον FTSE25, απώλειες σχεδόν 4% την τελευταία εβδομάδα και κοντά στο ημερήσιο stop των 2.118 μονάδων. Αντίσταση στις 2.175 με κύρια στις 2.225, ενώ απώλεια των 2.118 φέρνει τον δείκτη προς τις 2.062 μονάδες. 

Για τον ΓΔ οριακά η εικόνα, «φλερτάροντας» πλέον με το ημερήσιο stop loss που σε κλείσιμο είναι στις 821 μονάδες. Απώλεια της περιοχής οδηγεί σε δοκιμασία προς τις 805-800 μονάδες. Αντίσταση στις 842, σε περίπτωση αντίδρασης. 

Προφανώς και παρακολουθούμε τον S&P 500, καθώς αντέδρασε από τις 2.600-2.610, ανεβάζοντας έτσι λίγο το stop στις 2.627 μονάδες. Στις 2.682 και 2.710 οι δύο αντιστάσεις, με φιλόδοξη την επαναφορά προς τις 2.750 μονάδες. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα διαδραματίσουν ρόλο. 

Για τον DAX, που μετά την αντίδραση της Παρασκευής ξαναγύρισε σε long η τάση, με πιθανό το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 12.890, με ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο τις 13.270 μονάδες. Στήριξη και stop για τους long στις 12.611 μονάδες.  

Θυμίζω το GREK/ETF με απώλειες στα 10,28$, το 10ετές «τσιμπημένο» στα 4.167%. 

Αντε και καλή εβδομάδα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v