Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια 800 εκατ. ευρώ

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων βγάζει προς πώληση η τράπεζα. Μικρά ξενοδοχεία, κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, η πλειονότητα των εξασφαλίσεων. Ποια είναι η ανακτήσιμη αξία του χαρτοφυλακίου. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.

Alpha Bank: Πουλάει «κόκκινα» δάνεια 800 εκατ. ευρώ

Χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν στο σύνολό τους εξασφαλίσεις κυρίως επί ακινήτων, βγάζει προς πώληση η Alpha Bank, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς.

Με βάση το περιληπτικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο εστάλη από τη Citigroup σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο διαγωνισμός, με την κωδική ονομασία Jupiter, αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας. Θα τρέξει, δε, εντός καλοκαιριού, με στόχο, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής υποκατηγορίες: α) «κόκκινα» δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων και β) ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.

Η αξία των 1.700 ακινήτων που αποτελούν τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου δανείων υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η σύνθεση της αξίας των εξασφαλίσεων, ανά κατηγορία ακινήτων, είναι η εξής: το 36% προέρχεται από ξενοδοχειακά καταλύματα, το 25% από κατοικίες, το 23% από εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο 16% από άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το 28% των ενεχυριασμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αττική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα προς πώληση ακίνητα, που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας, ανέρχεται σε 70%.

Η ανακτήσιμη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 504 εκατ. ευρώ (450 εκατ. η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων συν 54 εκατ. η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας).

Πρόκειται για υψηλή ανακτήσιμη αξία σε σχέση με την ονομαστική αξία των δανείων. Από την άλλη, είναι εμφανές ότι η μέση αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από αυτή του project Amoeba.

Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η Citigroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v