Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει «ουδέτερη» η JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές

Εξοδος από το πρόγραμμα με προληπτική πιστωτική γραμμή το βασικό σενάριο. Τα ρίσκα που βλέπει στην εγχώρια αγορά. Γιατί περιλαμβάνει μόνο τον ΟΤΕ στα top picks.

Επιμένει «ουδέτερη» η JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές

«Βρώμικη» έξοδο από το πρόγραμμα προβλέπουν οι αναλυτές της JP Morgan, καθώς επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι θα υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε έκθεσή της καταγράφει μια σειρά εξελίξεων: τα ελληνικά διετή ομόλογα έχουν απόδοση 1,4% (353 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2017 και 119 μονάδες βάσης κάτω από τους αντίστοιχους αμερικανικούς οίκους). Οι τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 4,7 δισ. ευρώ στα 95,7 δισ. το τέταρτο τρίμηνο έναντι στόχου για 95,9 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός το πρώτο τετράμηνο καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει, το ελληνικό αφήγημα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια: εξελίσσεται γύρω από την ολοκλήρωση/καθυστέρηση στις αξιολογήσεις, αυξομειώσεις στην επιχειρηματική/καταναλωτική εμπιστοσύνη, αύξηση/μείωση του ΑΕΠ και ράλι/διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο επόμενος καταλύτης θα είναι μια πιθανή ανακοίνωση για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τα μέσα Αυγούστου. Με βάση αυτό το βασικό σενάριο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων ύψους 30 δισ. ευρώ τον μήνα μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι τράπεζες παραμένουν ο πιο φθηνός τομέας, με δείκτη τιμής/λογιστικής αξίας (P/BV) 0,3x, με βάση τα στοιχεία τετάρτου τριμήνου, ενώ τα stress tests έδειξαν ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέα χρηματοδότησή τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο οίκος δηλώνει ευχαριστημένος με την «ουδέτερη» στάση του απέναντι στο ΧΑ, δεδομένου του προφίλ υψηλού ρίσκου και του μικρού μεγέθους της αγοράς. Ένα βασικός κίνδυνος για το καλό σενάριο θα μπορούσε να είναι η πρόωρη διακοπή του QE, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, ο ΟΤΕ αποτελεί το μόνο top pick του οίκου. Η εταιρεία επιστρέφει σε ανάκαμψη το 2018, μετά από σχεδόν μία δεκαετία υποχώρησης. Οι αναλυτές της περιμένουν μεσοπρόθεσμα ισχυρή βελτίωση του cash flow και των επιστροφών στους μετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v