Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαραίνει το κλίμα στο χρηματιστήριο

Ρευστοποιήσεις στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 760 μονάδες. Απώλειες άνω του 4% για Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Με θετικό πρόσημο η Coca Cola. Στο επίκεντρο το θέμα της Folli Follie.

Βαραίνει το κλίμα στο χρηματιστήριο

Προσπάθειες των long σε βαρύ κλίμα να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο ΧΑ. Στην περιοχή των 770 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, έως το απόγευμα, πτώση στις 760 στη συνέχεια. 

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με επιφυλακτικούς τους traders και κουμπωμένους τους fund managers, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να κυμαίνεται πέριξ των 2.030 μονάδων, ο δε Δείκτης Τραπεζών γύρω από τις 835 μονάδες. Το 46% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και επικεντρώνεται το όποιο trading γίνεται από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σημαντικό μέρος συναλλαγών/τζίρου γίνεται και σε μετοχές των OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo, Coca Cola αλλά και Intralot, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot, MIG, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α.

Ωστόσο το θέμα της συνεδρίασης ακόμη και σήμερα, που... απουσιάζει η μετοχή, είναι η υπόθεση Folli Follie, που αδιαμφισβήτητα βαραίνει όχι μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά ευρύτερα την αγορά. Αρχικό σοκ στο ΧΑ, με αφορμή την αιφνίδια αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας (η επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε σχεδόν μισή ώρα αργότερα), που πυροδότησε ρευστοποιήσεις/πιέσεις με τον ΓΔ έως τις 765,48 μονάδες, με τον FTSE25 έως τις 2.019,65 και με τον ΔΤΡ έως τις 831,94 μονάδες.

Ακολούθησε προσπάθεια ανασύνταξης με ικανοποιητικά αποτελέσματα ενώ στη συνέχεια η υπόθεση Folli Follie επιφύλασσε διαδοχικά επεισόδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «...η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις της», γεγονός που από μόνο του δεν βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αγοράς, απεναντίας θα έλεγα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγείται η επιφυλακτική στάση που δείχνουν οι ξένοι στην πλειονότητά τους, με συνέπεια για το ΧΑ να χάνεται άλλη μία ευκαιρία/αφορμή για ανοδική διόρθωση. Αυτό γιατί το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν, μέχρι νωρίτερα, θετικό για τους long, με ενδεικτικό το έως 1,15% του DAX προς τις 13.002 μονάδες. Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις και από την αγορά των futures στη Wall Street. Συνεπώς, την ώρα που στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη έχει αναστραφεί και πάλι η τάση σε ανοδική, στο ΧΑ το κλίμα βαραίνει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, μετρώντας πλέον εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις με τον ΓΔ χαμηλότερα του ορίου των 800 μονάδων.

Ενδεικτική η εκτίμηση έμπειρου χρηματιστή, πως «...σε μία τόσο ευαίσθητη συγκυρία για την αξιοπιστία της οικονομίας, του επιχειρείν, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πληθώρα των αναπάντητων ερωτημάτων για την υπόθεση της Folli Follie είναι το τελευταίο που χρειαζόταν...».

H αδυναμία των long να κινηθούν πάνω από τις 770 μονάδες σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν αρκετούς traders σε νέο γύρο πωλήσεων/πιέσεων, με συνέπεια μετά τις 14:50 να... γείρει χαμηλότερα από τις 765 μονάδες.

Στο μείον 1,40% o ΓΔ (στις 16:20), με τον ΔΤΡ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Απώλειες 6% για τη μετοχή της Πειραιώς, στο μείον 4,5% της Alpha Bank, χαμηλότερα 4,6% η Eurobank, ενώ κατά 4,4% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips, με τη δεικτοβαρή Coca Cola με 1,98% στα 30,35 ευρώ και τον ΟΤΕ στα 10,79 ευρώ και με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΔΕΗ αλλά και Jumbo, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ.

Σε Fourlis, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πλαίσιο, το όποιο ενδιαφέρον των long στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στις 15:05 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 33/66 μετοχές. Στα 25,8 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v