Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες… τρίτωσε η ανοδική κίνηση

Με τον τζίρο να παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 778 μονάδες. Σε ρόλο απόλυτου οδηγού οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 4%. Πώς διαμορφώνονται τώρα τεχνικά δεδομένα.

ΧΑ: Με τράπεζες… τρίτωσε η ανοδική κίνηση

Το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη, το θετικό ξεκίνημα της Wall Street και η σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τα υψηλά ημέρας (στο 4,60% η απόδοση την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με ενδοσυνεδριακό υψηλό το 4,664%), έδωσαν την ευκαιρία στους αγοραστές να πετύχουν, για τον Γενικό Δείκτη, την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Πάντα με τον τζίρο στα γνωστά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με τις Τράπεζες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στην "θέση του οδηγού".

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή και η σημερινή ανοδική κίνηση, να χαρακτηριστεί καθαρά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, καθώς η όποια κινητικότητα εμφανίστηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, αυτή ξεκίνησε μετά τις 16.30.

Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι στις 16.30 και μετά από 6 ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και μετά βίας υπερέβαινε τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μη Τραπεζικών blue chips, μόνο η Viohalco κατέγραφε κέρδη που ξεπερνούσαν, οριακά, την μία ποσοστιαία μονάδα.

Τον Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της σημερινής ανοδικής κίνησης, φανερώνει και το γεγονός ότι οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Δικαιωματικά, λοιπόν και η σημερινή αναφορά πρέπει να ξεκινήσει από το Τραπεζικό ταμπλώ, επισημαίνοντας ότι οι Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής (+5,65%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε την συνεδρίαση επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 878,39 μονάδες (-0,39%), όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές εμφάνισαν μεγαλύτερη κινητικότητα και αφού ακολούθησαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων, οι "buyers" πήραν τον έλεγχο της τάσης και ο δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 917,51 μονάδες (+4,05%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 916,34 (+3,92%) μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" νεότερα υψηλά στις 918,87 (+4,20%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,06 μονάδες με ημερήσια κέρδη 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έχει πλησιάσει αισθητά το κρίσιμο επίπεδο των 919 μονάδων, καθώς από εκεί και υψηλότερα δίνει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων.

Αν και η Eurobank (+2,41%) ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 1,004 ευρώ (+3,13), το τελικό κλείσιμο και παρά την ανοδική κίνηση που έχει προηγηθεί, βρήκε το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, να συνεχίζουν χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες κατά 1,3 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, "στις 14 Ιουνίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 10,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος".

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "παρά τα όσα ακούγονται δημοσίως από διάφορους Αξιωματούχους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το χρέος και ότι βαδίζουμε προς το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, 21/6, με την Γερμανία να 'βάζει φρένο' σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Όπως αποκαλύπτει εμπιστευτικό υπόμνημα τεσσάρων σελίδων που έχει στην κατοχή του το 'Euro2day.gr' το Βερολίνο θέλει να επικρατήσει σε όλες τις αποφάσεις, να μην δώσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, να 'δέσει' τη Χώρα μας σε σφικτή επιτήρηση και να χρησιμοποιήσει το όνομα του ΔΝΤ μόνο ως... σφραγίδα, ώστε να μην μπορεί να εκδίδει από μόνο του εκθέσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους".

"Λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο, κοντά στη γραμμή τερματισμού, μετά από ένα Μαραθώνιο, ορισμένα σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επιμένοντας στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας ότι "η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι πιο 'σφιχτή' και πιο 'ενδελεχής".

"Στη μεταπρογραμματική περίοδο οι προκλήσεις παραμένουν, κυρίως από τις δυσκολίες που απορρέουν από τη μείωση των 'κόκκινων' Τραπεζικών δανείων. Ακόμα και αν τηρηθούν οι στόχοι για μείωση των NPLs στο τέλος του 2019, θα παραμένει μη εξυπηρετούμενο το 35% των δανείων, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας. Η έξοδος στις Αγορές είναι εύθραυστη, καθώς οι Επενδυτές ανησυχούν για μεταστροφή μεταρρυθμίσεων, πολλές φορές Κυβερνήσεις μετά το τέλος ενός προγράμματος μπαίνουν στον πειρασμό να 'χαλαρώσουν", είπε ο κος Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η Ελληνική Κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι την ώρα που η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, ο ESM θα είναι δίπλα της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές εστιάζουν στην επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά και στην απόλυτα επιφυλακτική εικόνα που παρουσίασε ο μη Τραπεζικός 25αρης, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετική βελτίωση της ψυχολογίας, όσο πλησιάζουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,72%), αλλά συνεχίζει να παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Το ημερήσιο "stop short", στα 2,194 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 2,04 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,25 και 2,32 ευρώ.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη και απόλυτα ισχυρή στήριξη στα 1,90 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 1,75 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 5Χ5 οι αγοραστές στον ΟΤΕ (-0,57%). Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 10,70 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 10,50 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 10,30 ευρώ και πολύ ισχυρή στα 10,16 - 10,10 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το +11,45% για τον τίτλο του Ελλάκτωρα, με την Αγορά να "ποντάρει" σε διοικητικές εξελίξεις που θα επιδράσουν επί το θετικότερον στην πορεία της εισηγμένης, χωρίς να αποκλείεται, σήμερα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στην πλευρά των αγοραστών να προστέθηκαν και βασικοί μέτοχοι (!)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελλάκτωρα, "το Σάββατο αναμένεται το Δ.Σ. για ορισμό νέου προέδρου. Χρέη προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. εκτελεί ο κ. Δημήτριος Κούτρας".

"Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των Ελάκτωρ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Reds", τονίζουν οι εταιρείες.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η εικόνα παραμένει επιεικώς απαράδεκτη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Intralot (+7,50%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική η ΕΛΧΑ (+2,88%), ενώ ο Τζιρακιάν (+11,54%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά.

Αρκετές ήταν οι μετοχές που επιχείρησαν αντίδραση, στην πίεση που είχε προηγηθεί.

Έτσι η CPI (+28,64%) "ρεφάρισε" το χθεσινό -14,21%, μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+3,17%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+3,21%) και ο Άβακας (+5,26%), ενώ από την άλλη και όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, συμπλήρωσε η Diversa (-20%).

Με 12 τεμ. "κατόρθωσε" να καταγράψει απώλειες 20,6% ο Κυριακούλης και με 20 τεμ. απώλειες 19,79% ο Βαρβαρέσος, του οποίου η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στις 631000 ευρώ.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν βελτιώσει αισθητά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει σαν πρώτος στόχος των αγοραστών, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 790 μονάδων. Στις 794 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, στις 791 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 784 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών δεν πρέπει να χαθούν οι 765 μονάδες, καθώς σε αυτή την περίπτωση δείχνει μονόδρομος η δοκιμασία της ζώνης 757 - 754.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,27%), ξεκίνησε ανοδική αντίδραση, λίγο πριν φτάσει στο τελευταίο "οχυρό" των 1989 μονάδων, ενώ θεωρείται θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 2014 μονάδων.

Αν στην πρώτη διόρθωση, επιβεβαιωθούν σαν στήριξη οι 2014 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 2055 - 2063 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί μίγμα ειδήσεων και αυξημένος τζίρος, προκειμένου να διασπαστεί το κρίσιμο επίπεδο των 2108 μονάδων.

Επιστροφή των πωλητών, που θα φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 1990 μονάδων, απαιτεί άμεσο κλείσιμο "long" θέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από τις 800 μονάδες, στα μέσα Μαΐου, έχει οδηγήσει σε μία καθήλωση της Αγοράς στα επίπεδα πέριξ των 760 - 780 μονάδων. Κύριο ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν οι αρνητικές πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία Folli- Follie, που δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα γενικότερης καχυποψίας στην Αγορά μας, η οποία τραυμάτισε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία των Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών" επισημαίνει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Από την άλλη πλευρά, η αναμονή εξελίξεων σε σχέση με την λύση που θα δοθεί στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, κρατάει την Αγορά σε κάποιο σημείο ισορροπίας. Οι πληροφορίες που κατά καιρούς διαρρέουν και αφορούν την σύγκρουση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, τροφοδοτούν με μεταβλητότητα τις τιμές των μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εισερχόμαστε, πλέον, στην τελική φάση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης και του καθορισμού της επόμενης ημέρας. Την επόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ότι θα υπάρξει ένα θετικό κλίμα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κάποια συμβιβαστική πρόταση για το χρέος που θα δώσει στο ΔΝΤ την δυνατότητα να παραμείνει με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα.

Το ζητούμενο, χρηματιστηριακά, είναι να δούμε αν όσα ανακοινωθούν θα μπορέσουν να πείσουν την Αγορά σχετικά με την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας από του Διεθνείς Οίκους και να υπάρξει αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Θετική εξέλιξη, πάντως, αποτελεί και η αναβάθμιση των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων των Τραπεζών Πειραιώς, Εθνικής και Alpha από την Fitch σε "ΒΒ-" από "Β+".

Είναι προφανές ότι αν ισχύσει το παραπάνω σενάριο και εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι απρόβλεπτοι εξωτερικοί, ή εσωτερικοί παράγοντες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδο σε θετική κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο την υπέρβαση της αντίστασης των 800 μονάδων και πορεία προς τις 900 μονάδες. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για μία άνοδο με γερές βάσεις, αποτελεί η άνοδος του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα περί τα 100 εκατομμύρια.

"Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων παραμένει η Αγορά μας, με την ελπίδα να επικρατήσει ένα θετικότερο κλίμα από την επόμενη εβδομάδα" αναφέρει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη Kospi να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (-1,84%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, σε μικτές διαθέσεις έχουν γυρίσει οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 6,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας υποχώρηση από το 7% του Απριλίου.

Ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 7% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,5%, σε επιβράδυνση από την άνοδο κατά 9,4% σε ετήσια βάση του Απριλίου και χαμηλότερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη ύψους 9,6%.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο 7%, καθώς ενισχύθηκαν κατά 6,1% στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να συγκρίνεται με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, ενισχύθηκε 0,6% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα και ήταν 2,2% υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% από τον Απρίλιο και ήταν 2,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Μετά το Σεπτέμβριο και έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά οι αγορές θα τερματιστούν.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα πως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό", τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως θα συνεχιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο του 2%.

"Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του Καλοκαιριού του 2019 και αν χρειαστεί και μετά την περίοδο αυτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς το στόχο", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε πως "το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια".

"Τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφεραν ομόφωνα στήριξη στο σχέδιο για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές Αμερικανικών προϊόντων αξίας €2,8 δισ., ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου από την Ε.Ε.", δήλωσαν στο Reuters καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τo συμβούλιο των διευθυντών του ESM που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη έδωσε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που απέμεινε από την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση "η έγκριση δόθηκε μετά από την θετική εκτίμηση των Θεσμών αναφορικά με την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελληνική Κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ορίστηκαν από το τεχνικό μνημόνιο στις 22 Μαρτίου του 2018".

Χθες υπεγράφη τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του "Εuro2day.gr", η σύμβαση μεταξύ της Folli Follie και της ελεγκτικής εταιρείας Εrnst & Young, για την έναρξη διενέργειας ελέγχου επί των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης εταιρείας και τώρα τον λόγο έχει και πάλι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Εποπτική Αρχή εξετάζει ενδελεχώς τους όρους της σύμβασης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτή πληροί όλες τις προϋποθέσεις που η ΕΚ έχει θέσει ως προς το πλήθος των στοιχείων που απαιτεί να επανεξετασθούν από την ελεγκτική εταιρεία.

Προβληματισμό προκαλούν οι επιφυλάξεις που ήδη διατυπώνουν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως προς το εάν το κείμενο σύμβασης ικανοποιήσει τους όρους και τις προδιαγραφές που εξαρχής ζήτησε η ΕΚ.

"Σε περίπτωση που ο προβληματισμός μετατραπεί σε πραγματικότητα, οι ενέργειες της Εποπτικής Αρχής θα είναι ραγδαίες και η χρονική ανοχή μηδενική", επισημαίνουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν ακριβώς στο ύψος των προβλέψεων, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαϊου, με την υστέρηση να μετατοπίζεται αποκλειστικά στις δαπάνες του ΠΔΕ.

Την ίδια ώρα τα έσοδα τόσο στον τακτικό, όσο και τον Κρατικό προϋπολογισμό, εμφανίζουν σημαντική υπέρβαση έναντι των στόχων, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.539 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε πλεόνασμα μόλις 180 εκατ. ευρώ

Στα 7,6 ευρώ θέτει η Beta Sec. την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis, με σύσταση "overweight" για τον τίτλο.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν ισχυρά και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ων αναλυτών, κυρίως λόγω του ΙΚΕΑ.

Η Beta αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εισηγμένης, εκτιμώντας ότι θα εμφανίσει κέρδη προ φόρων ύψους 19,8 εκατ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 36,5%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα, υποχωρώντας μέχρι τις 767,02 μονάδες (-0,35%), ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων και μετά σταδιακή αναρρίχηση μέχρι τις 779,66 μονάδες (+1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 779,32 (+1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 778,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο τζίρος στα 48,8 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΚΤΙΝ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ).

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης "είδαν" και τα δύο πρόσημα. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Σαράντης και Viohalco.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ νέα αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (171.037 συμβόλαια).

Στα 1.356 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.502 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.137, 4.319 για τον Ιούνιο, 3.794 για τον Ιούλιο και 24 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.054,25) κινήθηκε μεταξύ 2.013 και 2.065 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Αεροπορία Αιγαίου, 500.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.931), Εθνική (79.381), MIG (34.592), Alpha Bank (12.931), Πειραιώς (9.015), ΔΕΗ (3.210), Intralot (1.773), ΟΤΕ (1.271), Μυτιληναίο (2.178), ΟΠΑΠ (771), Viohalco (1.745), Ελλάκτωρα (4.635), ΓΕΚ (819), Ελ. Πετρέλαια (1.594), ΑΔΜΗΕ (3.018), Cenergy (994), ΕΥΔΑΠ (122), Τέρνα Ενεργειακή (1.508), Lamda Development (735), Ιντρακόμ (1.500), ΕΧΑΕ (195), Jumbo (387), Motor Oil (118), ΟΛΠ (424).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 37.417, Eurobank 12.101, Εθνική 80.292.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                             Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.395.260 τεμ., (από 15.441.908 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.864.105 τεμ. (95.864.105), Πειραιώς 15.086.709 τεμ. (15.086.709), ΔΕΗ 5.418.276 τεμ. (5.418.276), Eurobank 21.305.628 τεμ. (21.276.382), Folli Follie Group 1.727.327 τεμ. (1.727.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v