Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος σκόραραν οι πωλητές

Σε μια ανοδική συνεδρίαση οι δημοπρασίες εξαΰλωσαν τα κέρδη για τον ΓΔ. Αντίρροπες δυνάμεις και stock picking στο ταμπλό παραμονές του Eurogroup. ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Βιοχάλκο στους κερδισμένους, αντίρροπές δυνάμεις στις τράπεζες.

ΧΑ: Στο τέλος σκόραραν οι πωλητές

Συνεδρίαση - προσπάθεια αντίδρασης στις χθεσινές πιέσεις, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, αλλά να υποχωρούν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, ενώ η κινητικότητα που επέδειξαν οι πωλητές στο τελευταίο ημίωρο και στις τελικές δημοπρασίες, είχε σαν αποτέλεσμα το "κλείσιμο" του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κοντά στα χαμηλά ημέρας και με οριακά αρνητικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το "ζέσταμα" που επέδειξαν οι αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, οι εν δυνάμει πωλητές ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο, με τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει και 26η συνεχόμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Την σημερινή προσπάθεια των αγοραστών, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, βοήθησε και η νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 4,29% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

"Η προσδοκία της 'χαρμόσυνης είδησης' που προσδοκάται να προέλθει την Πέμπτη και να αφορά τα της διευθέτησης του χρέους, συντηρεί τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς να υπάρχει, συναλλακτικά, επίπεδο όγκου για να οδηγήσει σε παραβίαση. Χωρίς επομένως τέτοια είδηση, δεν αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση του σκηνικού, παρά την περαιτέρω επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος, που επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο για τη Wall Street" τόνιζε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, "την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα", εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι "τότε όλες οι Χώρες του Ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης".

Η "Handelsblatt" κάνει λόγο για "παζάρεμα μέχρι τέλους" και προβαίνει στην εκτίμηση ότι "η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί, τότε οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "όπως μεταφέρει κορυφαίος Αξιωματούχος της ΕΕ, με άριστη γνώση των συνομιλιών, η Μέρκελ θέλει να διώξει Πρόσφυγες που έχει δεχτεί στη Γερμανία. Και αυτό θέλει να το πετύχει με Διμερείς συμφωνίες, τις οποίες θα επιδιώξει να υπογράψει κυρίως με την Ελλάδα και την Ιταλία. Όσον αφορά τη Χώρα μας, η Καγκελάριος εμφανίζεται να συσχετίζει το θέμα με την ελάφρυνση του χρέους που καλείται να συμφωνηθεί αύριο στο Eurogroup. Αν 'διευκολυνθεί' στο θέμα των Προσφύγων, θα μπορούσε να προσφέρει 'κάτι παραπάνω' στο θέμα της ελάφρυνσης, από αυτό που φροντίζει το Βερολίνο να διαρρέει τις τελευταίες εβδομάδες".

"Τo Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Luxemburg Times".

"Την ελπίδα και την αξιολόγηση που εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ για το Ελληνικό πρόγραμμα, ότι θα οδηγηθεί τώρα σε καλό τέλος, συμμερίζεται και ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς", σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπό του Ζανέτ Σβάμπεργκερ, η οποία έκανε επιπλέον λόγο για επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψη τις επιτυχίες της Ελληνικής Οικονομίας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως οι κινήσεις των τελευταίων ημερών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι εναλλασσόμενοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, έχουν άμεση σχέση με το συνεχιζόμενο "rotation" εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης, οπότε τις πραγματικές διαθέσεις της, η Εγχώρια Αγορά, θα τις δείξει από την συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής.

Αν οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν την συνεδρίαση του Eurogroup δημιουργήσουν "θετικό ήχο" στην Αγορά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση που θα φέρει τους βασικούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα και πιθανότατα, θα συνοδευτεί από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, λόγω και κλεισίματος "short" θέσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, απλά οι αγοραστές των τελευταίων ημερών θα σπεύσουν να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση, στην "ρηχή" Αγορά του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι Εθνική και Πειραιώς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως "στις καθυστερήσεις" ήταν καλύτεροι οι πωλητές, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να ολοκληρώσει την συνεδρίαση οριακά ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας και ο τίτλος της Eurobank (-1,48%) στο χαμηλό ημέρας.

Ο ΔΤΡ αναρριχήθηκε μέχρι τις 900,21 μονάδες (+2,03%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 887,11 (+0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 884,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο το κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 859 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 900 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα έδωσε σημαντικά περισσότερες βοήθειες, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,33%), ο οποίος μετά από 8 συνεδριάσεις επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,864 ευρώ. Αν καμφθεί η ισχυρή αντίσταση των 2,156 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς τα 2,194 ευρώ (ημερήσιο "stop short").

Τριάντα εννέα συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για την ΕΥΔΑΠ (+0,17%). Μπορεί ο τίτλος να παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,58 ευρώ, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς από μεθαύριο 22/6 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Δείχνει να μην έχει διαθέσεις υποχώρησης χαμηλότερα των 6,00 ευρώ ο τίτλος της Lamda Development (+0,49%), όμως από την άλλη "αρνείται" να δώσει ανοδική διαφυγή ψηλότερα των 6,50 ευρώ (ημερήσιο "stop short"). Ενδιάμεση αντίσταση στα 6,35 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και υποχώρησης χαμηλότερα των 6,00 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,78 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η κινητικότητα σε Viohalco (+5,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και θυγατρικές - Cenergy (+5,59%), ΕΛΧΑ (+5,26%), με την δεύτερη να "μετρά" έξι ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά.

Αξίζει υπενθύμισης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., ότι η μητρική κατέχει το 81,93% στην Cenergy και το 91,44% στην ΕΛΧΑ.

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια ανεύρεσης θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Ελλάκτωρας συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η Autohellas (+2,61%) διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά, ενώ η Ιντρακόμ (+2,21%) αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την CPI (-23,08%) και τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Ιντερτέκ (-2,01%).

Ασφαλώς και λόγω του επικείμενου Eurogroup, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., όμως σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 781 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 790 - 793 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,39%), επιστροφή χαμηλότερα των 1989 μονάδων απαιτεί σημαντικό κλείσιμο "long" θέσεων. Πρώτη αντίσταση στις 2037 και αμέσως επόμενες στις 2053 και 2061 μονάδες (ημερήσιο "stop short").

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε εύρος διακύμανσης μεταξύ 760 και 780 μονάδων, στις τελευταίες συνεδριάσεις, κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., εν αναμονή και του αυριανού Eurogroup" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς οι Επενδυτές φαίνεται να μη βιάζονται να τοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά.

Η τρέχουσα τάση στο ημερήσιο γράφημα τιμών είναι πτωτική, όσο, τουλάχιστον, ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 793 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές θα πρέπει να κρατήσουν ανέπαφη τη στήριξη των 735 μονάδων (χαμηλό έτους).

Κοιτώντας την Ομολογιακή Αγορά, θετική εξέλιξη για τις αποτιμήσεις συνιστά η αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς σε χαμηλό ενός μήνα, τη στιγμή μάλιστα που τα πολιτικά ρίσκα σε Γερμανία και Ιταλία και η μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ σε θέματα "QE" θα μπορούσαν να προκαλέσουν "sell-off" στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής "Περιφέρειας".

Σε διεθνές επίπεδο παρατηρούμε "απόκλιση" μεταξύ ΗΠΑ από τη μία και Ευρώπης - Ασίας από την άλλη, σε ότι αφορά τόσο τη διαγραμματική εικόνα, όσο και τα ποσοστά μεταβλητότητας, με τους Nasdaq, Russell να παραμένουν "ψύχραιμοι" στα ιστορικά υψηλά τους, τη στιγμή που ο Πανευρωπαϊκός Eurostoxx και οι κυριότεροι Ασιατικοί δείκτες, υποχωρούν ευκολότερα στη βάση της ειδησεογραφίας που αφορά το Διεθνή Εμπορικό πόλεμο και όσα αρνητικά αυτός συνεπάγεται για την Παγκόσμια οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη.

"Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι Εμπορικοί Εταίροι των ΗΠΑ θα εφαρμόσουν 'αντίποινα' στις αποφάσεις Τραμπ, με τις Αγορές να κοιτούν, σε πρώτη φάση, τους τίτλους των ειδήσεων και σε δεύτερη το ύψος των κυρώσεων" εκτιμά ο κ. Στεριώτης Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Nikkei (+1,24%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ, λίγο ψηλότερα το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Φίλιπ Λέιν τόνισε πως "θα χρειαστεί ένα μεγάλο οικονομικό 'σοκ' για να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την απόφασή της να βάλει τέλος στις αγορές ομολόγων ως το τέλος του έτους.

"Δεν θέλουμε να το αποκλείσουμε εντελώς, αλλά τα βασικά εργαλεία προσαρμογής είναι η μελλοντική καθοδήγηση και τα επιτόκια. Η επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης", σημείωσε ο ίδιος.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2017 αυξήθηκε ο δείκτης τιμών Παραγωγού τον Μάιο στη Γερμανία.

Ο δείκτης τιμών Παραγωγού για Βιομηχανικά Προϊόντα ενισχύθηκε 2,7%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017. Το ποσοστό σημείωσε αύξηση από το 2% του Απριλίου και ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη για 2,5% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει την επιβολή δασμών ύψους 2,8 δισ. ευρώ ($3,2 δισ.) σε Αγαθά που εισάγει από τις ΗΠΑ, από την Παρασκευή", σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

"Πίσω από το 'προσωπείο αισιοδοξίας', οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν όλο και περισσότερο, πως ο διαφαινόμενος Εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μπορεί να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και να περιπλέξει τη διαδικασία εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική", δήλωσαν στο Reuters πηγές της Κεντρικής Τράπεζας.

"Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ, κατά $8 δισ., στα $124,1 δισ., ή στο 2,5% του ΑΕΠ", όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο ανέφερε πως "η φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2017, οδήγησε πολλές εταιρείες να επαναπατρίσουν κέρδη που είχαν 'παρκάρει' στο εξωτερικό".
Όπως μεταδίδει το Reuters, Αμερικανικές εταιρείες πλήρωσαν πάνω από $300 δισ. σε μερίσματα, από επαναπατρισμένα κέρδη.

Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων πραγματοποίησαν πτώση 0,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,43 εκατομμυρίων.

Είναι ο δεύτερος μήνας που καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,52 εκατομμυρίων.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τον Απρίλιο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 838 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου Αγαθών και του ισοζυγίου Πρωτογενών Εισοδημάτων", σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Τον ίδιο μήνα επίσης μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου Υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο Δευτερογενών Εισοδημάτων παρουσίασε βελτίωση.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "οι στοχευμένοι έλεγχοι σε συγκεκριμένα κονδύλια της Folli Follie πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και εφόσον ολοκληρωθούν οι υπογραφές συμβάσεων και για τις θυγατρικές του ομίλου", δήλωσε ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Οίκου 'Ernst & Young' Πάνος Παπάζογλου, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση μελέτης για τις εξαγωγές. Ο κ. Παπάζογλου εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο Καλοκαίρι, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δομές της EY, οι οποίες θα υποβοηθήσουν το έργο ελέγχου της Folli Follie. Ο ίδιος, σε δήλωσή του στο 'Euro2day.gr' ανέφερε ότι στο μεταξύ διάστημα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες, έτσι ώστε να μην σημειωθεί διαδικαστική καθυστέρηση. Τόνισε ωστόσο, ότι η οποιαδήποτε τελική έκθεση του Οίκου για τον αναλαμβανόμενο έλεγχο, δεν θα δημοσιοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθεί η δικανική - εγκληματολογική (forensic) έρευνα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 774,78 μονάδες (+1,13%), για να ακολουθήσει σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών, μέχρι τις 765,63 μονάδες (-0,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 766,7 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Ο τζίρος στα 44,1 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ η ΑΛΦΑ απέσπασε το 15,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.596 συμβόλαια).

Στα 9.644 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.398 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.219, 1.170 για τον Ιούλιο και 49 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.999,25) κινήθηκε μεταξύ 1.992 και 2.018 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (91.214 Alpha Bank, 600.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.105), Εθνική (14.175), MIG (1.532), Alpha Bank (2.085), Πειραιώς (1.631), ΔΕΗ (868), Cenergy (176), ΟΤΕ (163), Μυτιληναίο (190), Viohalco (351), Ελλάκτωρα (1.747), Ελ. Πετρέλαια (128), ΓΕΚ (108), ΟΠΑΠ (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 60.704, Eurobank 24.313, Εθνική 187.106, Alpha Bank 23.711, ΔΕΗ 12.780, Πειραιώς 17.815.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.171.729 τεμ., (από 15.167.655 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.506.521 τεμ. (15.418.521), ΔΕΗ 5.308.243 τεμ. (5.408.243), Eurobank 20.806.903 τεμ. (19.527.462), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v