Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετριάζεται ο αρχικός ενθουσιασμός στο ΧΑ

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην αγορά μετά την προσέγγιση των 790 μονάδων, ενώ συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα. Στις τράπεζες τα μεγαλύτερα πονταρίσματα, ξεχωρίζουν Alpha και ΟΤΕ, σε ρόλο «φρένου» η Coca Cola.

Μετριάζεται ο αρχικός ενθουσιασμός στο ΧΑ

Μαζεύονται προς τις 780 μονάδες τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη, που είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη έως τις 792,37 μονάδες.

«Ανακούφιση» για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, ήταν ο τίτλος του τελευταίου σχολίου μας, όπου εστιάζαμε στο ότι η κίνηση «... έως τις 792,37 κάλυπτε τον αρχικό στόχο, που βραχυπρόθεσμα είχε τεθεί από την πλευρά των long, που πρακτικά σημαίνει πως σε επίπεδα υψηλότερα των 790 μον. δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις μερικής κατοχύρωσης, συνεκτιμώντας το γεγονός της ανοδικής διόρθωσης του ΓΔ από τις 759 μον. τοπικό χαμηλό στη χθεσινή συνεδρίαση».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να χάνει 20 μονάδες βάσης στο 4,1% από 4,31% χθες. 

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το αρχικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης, με ανοδικό χάσμα, επίσης by the book η συνέχεια και ειδικότερα στη στάση των traders στην περιοχή του πρώτου στόχου, των 790 μον.

Ακολούθησε μετά τις 11:50 μία λελογισμένη διαχείριση της βραχυπρόθεσμης κίνησης, με την Coca Cola να λειτουργεί σαν... φρένο στην υπεραπόδοση τραπεζικών και δεικτοβαρών blue chips, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διολισθήσει προς τις 780 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η πρώτη αποτίμηση ήταν ενθαρρυντική καθώς «έβγαλε» την αγορά από το πτωτικό κανάλι, επαναφέροντας με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο προς την κατεύθυνση για υπέρβαση της περιοχής των 800 μονάδων, που είναι ο επόμενος στόχος. Για τη συνέχεια, αρκετά θα εξαρτηθούν κατ' αρχάς από το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και βεβαίως από την υποδοχή των ξένων στα αποτελέσματα του Eurogroup. Οι πρώτες προσεγγίσεις από τα ξένα σπίτια είναι ενθαρρυντικές, με ενδεικτική την Goldman Sachs που βρίσκει κατ' αρχάς θετική τη συμφωνία για την Ελλάδα, με τη συνέχεια να εξαρτάται από το αν σε δεύτερο χρόνο θα ενεργοποιηθούν ουσιαστικές εντολές αγοράς από την πλευρά των ξένων.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα χθες και σήμερα κινήθηκε πολύ «βραχυπρόθεσμο χρήμα», κάτι που αποτυπώνεται στον μέχρι τώρα τζίρο που στις 14:45 κάλυπτε τον συνολικό της χθεσινής συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, κάτι που ήταν εξαρχής γνωστό στους traders της αγοράς μετοχών και ομολόγων, που τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζουν επίσης αυξημένη κινητικότητα και αποδόσεις.

Long με «κλείσιμο» πάνω από τις 919 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, σημειώναμε από νωρίς στον Εκηβόλο, με τον ΔΤΡ να κυμαίνεται στο εύρος των 914,22 έως 948,19, για να διολισθήσει νωρίτερα στις 932 μονάδες.

Στις τράπεζες επικεντρώνεται το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα προεξόφλησης, κάτι που αποτυπώνεται στο 43% του συνολικού τζίρου, δηλαδή σε περίπου 23 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 9,9 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Alpha Bank.

Σε φάση ανοδικής διόρθωσης ο τραπεζικός κλάδος, σε τροχιά αποκλιμάκωσης όλες οι χρονικές σειρές των κρατικών ομολόγων, με το 10ετές στα 4,156%, με χαμηλό νωρίτερα στα 4,095%.

Από τα blue chips σταθερά σε ρόλο... φρένου η Coca Cola, χαμηλότερα κατά 1,39% στα 29 ευρώ, και με πωλητές σε τίτλους των ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Στις 59/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς το τελευταίο δίωρο έχουν πληθύνει οι μετοχές που έχουν «γυρίσει» σε αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v