Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο Λουξεμβούργο

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ που επαναπροσεγγίζει τις 770 μονάδες. Σε αναμονή των αποφάσεων για την Ελλάδα οι επενδυτές. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του stock picking των τελευταίων ημερών. Τα περιθώρια κίνησης των δεικτών.

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο Λουξεμβούργο

Ίσως οι σημαντικότερες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας εδώ και πολύ καιρό, καθώς σήμερα-αύριο θα φανεί εάν στο ΧΑ υπάρχουν αντανακλαστικά και ενδείξεις χρηματιστηριακής ζωής. 

Από τη μέχρι τώρα εικόνα των τελευταίων ημερών και δη από Δευτέρα μέχρι και χθες, οι απαισιόδοξοι είναι περισσότεροι θεωρώντας πως οι αγορές γνωρίζουν το πακέτο της «συνολικής λύσης» (όπως το προανήγγειλε η Αγκελα Μέρκελ) και ότι στα επίπεδα πέριξ των 770 μονάδων έχει προεξοφληθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του. 

Θα δείξει σήμερα-αύριο, μου έλεγε παλιός χρηματιστής και γνώστης, εάν στο ΧΑ μπορούμε να περιμένουμε κάτι παραπάνω από την κουραστική συσσώρευση διαρκείας και το αναπόφευκτο stock picking σε μία αγορά που έχασε πολλές ευκαιρίες/αφορμές τις καλές ημέρες των ξένων αγορών και πλέον θα ταλαιπωρηθεί (και θα ταλαιπωρήσει) χαμηλότερα. Τουλάχιστον να φανεί εάν η αγορά μπορεί -σε επίπεδο γενικού δείκτη- να κινηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, είτε υψηλότερα των 790 είτε χαμηλότερα των 750 μονάδων, οδηγώντας σε λύση έναν ψυχοφθόρο σχηματισμό. 

Συναλλαγές και τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης, με 27,6 εκατ. μετοχές και 44 εκατ. ευρώ, δεν παραπέμπουν σε σημαντικές κινήσεις προεξόφλησης ενόψει του σημερινού Eurogroup. Σήμερα κληρώνει στο Λουξεμβούργο και σήμερα -κυρίως αύριο- θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις traders και επενδυτών.

Οι μεν πρώτοι περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις (ενδεικτικά Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ στη μεγάλη κατηγορία), οι δε δεύτεροι μάλλον μειώνουν σταδιακά (με βραδείς ρυθμούς) θέσεις τους, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν πως η «διανομή μετοχών» έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου και τα επίπεδα των 850-860 μονάδων, διαδικασία που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αρκετά χαμηλότερα προς τις περιοχές των 700 μονάδων. 

Τεχνικά οι ξένες αγορές είναι μοιρασμένες, ο S&P 500 παραμένει σταθερά πάνω από τις 2.727 μονάδες, την ίδια ώρα που ο DAX προβληματίζει όσο μένει χαμηλότερα των 12.700 μονάδων. 

Η χθεσινή εικόνα της συνεδρίασης, με το υψηλό των 774,78 μον. στην αρχή της και το χαμηλό των 765,89 προς το κλείσιμο, με «πονηρές» κινήσεις στη διάρκεια των δημοπρασιών μπέρδεψε αρκετό κόσμο, αφενός δίνοντας τη δυνατότητα κατοχύρωσης θέσεων στην αρχή, αφετέρου δίνοντας την εντύπωση πως στο τέλος οι short ήθελαν να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα.

Θα ξεκαθαρίσει σήμερα-αύριο εάν οι traders θα αρκεστούν σε 1-2... αναλαμπές προς τις 790, άντε έως τις 805 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, ή εάν ακόμη και αυτές θα είναι ανίσχυρες για να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον τους.

Οι κινήσεις τους σε μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔEH αλλά και ΑΔΜΗΕ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Autohellas κ.α. θα φανεί εάν ήταν συγκυριακές και οφείλονταν σε λόγους που δεν σχετίζονται με την έκβαση του Eurogroup ή κάτι συνολικότερο. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την υπέρβαση των (τουλάχιστον) 900 μονάδων εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάτι καλύτερο για τους long και μετοχή-σηματωρός, κατά την εκτίμησή μας, ο ΟΤΕ. Ειδικά το κλείσιμο της μετοχής στα 10,20 με χαμηλό ημέρας στα 10,16 ευρώ και με μία εντολή για 100.000 στο τέλος να στέκεται αφορμή για «πονηρές» σκέψεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v