Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλώρη για τις 780 μονάδες

Ανοδικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο, μετά τα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται από το Eurogroup. Κέρδη καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Viohalco, Tιτάνας, Alpha Bank, OTE, EΛΠΕ, EXAE. Aπώλειες για Coca Cola, ΟΛΠ. Ανεβάζει ταχύτητα ο τζίρος.

ΧΑ: Πλώρη για τις 780 μονάδες

Συνεδρίαση που, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις τρεις προηγούμενες, η σημερινή. Αυξημένη μεταβλητότητα, εναλλαγές προσήμου, θέσεων, επηρεασμός από τις ξένες αγορές αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει του Eurogroup, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων όπως αυτή του Π. Μοσκοβισί.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο αυτό το «γύρισμα», ανοδικό μετά τις 13:00-13:30, που κρίνοντας από τη ροή συναλλαγών του τελευταίου ημιώρου θα φθάσει στα επίπεδα των 45+ εκατ. ευρώ.

Και αν, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αφορμή για το πτωτικό «γύρισμα» -μετά τις 12:15- ήταν η μεταβολή της εικόνας στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης, το εκ νέου «γύρισμα», ανοδικό αυτή τη φορά -μετά τις 14:45- αποδιδόταν κυρίως στις προσδοκίες για μία «συνολική λύση», που θα περιλαμβάνει και μέτρα «υβριδικού» χαρακτήρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Κλάδος-κλειδί και σηματωρός ο τραπεζικός, καθώς ήταν αυτός που πρώτος επηρεάστηκε αρνητικά -στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης-, με διόρθωση έως τις 861,10 και ο πρώτος που αντέδρασε προς τις 898,53 μονάδες.

Στα 30+ εκατ. ο τζίρος λίγο μετά τις 15:45, με τα περίπου 10-12 εκατ. ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί από την αναστροφή της αγοράς από τα χαμηλά και μετά, ένδειξη πως ορισμένοι λιγοστοί traders επιχειρούν να κινηθούν στη λογική της προεξόφλησης. Εχοντας τις 780 ως πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση και πρώτο στόχο τις 790 μονάδες, είναι προφανές πως traders επιχειρούν σε ένα εύρος 20-30 μονάδων, σε διάστημα 1-2 συνεδριάσεων, θεωρώντας ως καταληκτική την αυριανή.

Το 33% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, άλλη μία ένδειξη που συνηγορεί υπέρ της εκτίμησης πως traders επιχειρούν προεξοφλητικά επικεντρωνόμενοι στον τραπεζικό κλάδο.

Η ανοδική διόρθωση για τις 4 τραπεζικές μετοχές έχει άμεσο αντίκτυπο και στη διακύμανση των blue chips, που από το μείον έχουν επιστρέψει (στην πλειονότητά τους) στο συν.

Ενδεικτικό το ότι στις 15:50, με πωλητές ήταν μόνο σε μόλις 4 από τις 25 του δείκτη (Coca Cola, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Πειραιώς) ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 2% είχαν οι μετοχές των Viohalco, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Sarantis και ΤΙΤΑΝ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώριζαν Cenergy, Attica Bank, MIG, MLS, Intralot, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 47/49 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v