Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 760 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα πρωινά κέρδη. Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι τραπεζικές μετοχές. Πτωτικά και η ΔΕΗ. Επιμένουν ανοδικά Σαράντης, Τιτάνας, Aegean, Motor Oil.

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικό το ανοδικό βήμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα. Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με το βλέμμα στο Λουξεμβούργο η αρχή της συνεδρίασης στο ΧΑ.

Εν τάχει, κατά 0,18% υψηλότερα, με επαναφορά προς τις 12.717 μονάδες ο DAX, κατά 0,39% στις 5.393 ο CAC αλλά και σταθερά «τσιμπημένο» το ιταλικό 10ετές στα 2,565%, συνακόλουθα στο 4,362% το ελληνικό. Από τις 2.777 μονάδες το προσδοκώμενο «άνοιγμα» για τον S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Στα καθ' ημάς, εκ προοιμίου γνωστό πως σήμερα-αύριο η έκβαση του Eurogroup θα είναι αυτή που θα πείσει (ή όχι) τις αγορές για τη μετά τις 20 Αυγούστου εποχή (και) στις ελληνικές αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Με μικρό ανοδικό χάσμα οι πρώτες εντολές στο σύστημα, από την πλευρά των long, με σημείο εκκίνησης τις 767 προς τις 772 μονάδες. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ από τις 886 προς τις 894 και για τον FTSE25 από τις 2.010 προς τις 2.021 μονάδες. Και για τους 3 βασικούς δείκτες ενθαρρυντική μεν η αρχή αλλά για τα πρώτα 30' όχι πέραν των πρώτων σημαντικών βραχυπρόθεσμων τεχνικών τιμών, η υπέρβαση των οποίων θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του κλίματος, καλλιέργεια προσδοκιών για κάτι καλύτερο.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, πολύ κοντά στα ανάλογα της Τρίτης και Τετάρτης, με τον ισχνό μ.ο. τζίρου (να μην ξεπερνά καν τα 50 εκατ.) αποθαρρυντικό για μία προσπάθεια προς τις 790 μον., όπου και ο πρώτος στόχος των long traders.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με το... μυαλό στο Μεγάλο Δουκάτο, πλην όμως ήταν η ανακοίνωση της Motor Oil που έκανε αίσθηση, καθώς βάζει τον όμιλο ενεργά στη λιανική/προμήθεια ηλεκτρικής παραγωγής. Σε έναν τομέα όπου δραστηριοποιούνται ήδη κυρίως 3-4 μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και αρκετά μικρότερης εμβέλειας.

Η είσοδος του ομίλου (και) στον συγκεκριμένο τομέα έρχεται σε μία συγκυρία σημαντικών αλλαγών στο ευρύτερο κομμάτι της ενέργειας (από τα...λιγνιτικά της ΔΕΗ μέχρι τη λιανική) και με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως το λεγόμενο «χρηματιστήριο ενέργειας» έχει καθυστερήσει πολύ να λειτουργήσει.

Το 20% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με το μερίδιο του λέοντος -στην αρχή- να επικεντρώνεται στα ταξίδια-αναψυχή, λόγω ενός μεγάλου πακέτου 103.558 μετοχών του ΟΠΑΠ που άλλαξε χέρια στα 9,375 ευρώ (συν. αξία 970.856 ευρώ). Σε ΟΠΑΠ, με τζίρο πάνω από το όριο του ενός εκατ. ευρώ και αρκετά χαμηλότερα σε Coca Cola, ΟΤΕ, Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, αλλά και Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. οι σημαντικότερες συναλλαγές.

Τεχνικά, ζητούμενη για τους long η επιβεβαίωση των 765/767 μονάδων για τον ΓΔ και των 886/888 για τον ΔΤΡ, με τις 2.010 μον. για τον FTSE25 να πρέπει να λειτουργήσει σαν βάση.

Στα επιμέρους, εμφανές το πλεονέκτημα των long, η κινητικότητα και στη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία με 42 μετοχές σε άνοδο και 18 σε πτώση. Σαράντης, ΤΙΤΑΝ, ΕλβάλΧαλκόρ, Attica Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ με τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στα 10,20-10,36 ευρώ ο σηματωρός ΟΤΕ, με ενθαρρυντική μεν αρχή αλλά -προσώρας- μη πειστική εικόνα για κίνηση πάνω από τα 10,40 ευρώ.

Στις 11:00 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 3,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v