Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμφωνία δεν «έβγαλε» αντίδραση στο ΧΑ

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν δείκτες και μετοχές, με τις δημοπρασίες να δίνουν το τελικό χτύπημα στους αγοραστές. Βαριές απώλειες για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, «γύρισμα» για τράπεζες. Γιατί «ξεφόρτωσαν» μετοχές στο φινάλε. Τι λέει η αγορά.

Η συμφωνία δεν «έβγαλε» αντίδραση στο ΧΑ

Τον σχεδόν απόλυτο ορισμό της αρνητικής έκπληξης, επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση για όσους επέλεξαν να ακολουθήσουν την τάση, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup και είχαν την "ατυχία" να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Αν και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, η έκπληξη των πωλητών ήλθε μέσω των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν τους εν λόγω δείκτες με αρνητικό πρόσημο και στα χαμηλά ημέρας και μαζί με αυτούς και επτά τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Το γεγονός της άτακτης υποχώρησης από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αν συνυπολογιστεί ότι αυτή συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, ασφαλώς και δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις για την συνέχεια, με τους εν δυνάμει πωλητές να δηλώνουν απόλυτα παρόντες, παρακολουθώντας τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α.΄

Από εκεί και πέρα και για τους ιδιαίτερα προσεκτικούς, οι πωλητές έδωσαν το δικό τους μήνυμα από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς ο τζίρος του πρώτου ημιώρου έφθασε στα 16,7 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ) και ο τζίρος της πρώτης ώρας στα 26,1 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ).

Δηλαδή στο πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών είχε πιάσει και προσπεράσει τον τζίρο που το Χ.Α. πραγματοποιούσε στο τρίωρο και πλέον, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και αυτό ήταν μία τρανή ένδειξη ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το "flying start" της Αγοράς, "ξεφόρτωναν χαρτιά" με χαρακτηριστική ευκολία.

Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την κρισιμότητα της επόμενης εβδομάδας, όπου η Αγορά θα κληθεί να δείξει τις διαθέσεις της, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για πιθανό "window dressing".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του Χ.Α. δεν ακολούθησε την κίνηση της Αγοράς ομολόγων, η οποία διακράτησε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών (στο 4,08% η απόδοση του 10ετους Ελληνικού Κρατικού τίτλου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Παρά τις τελευταίες εξελίξεις οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν πολύ συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας πως "μπορεί οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup να 'έδιωξαν το άγχος' της Χώρας βραχυπρόθεσμα, όμως οι υποχρεώσεις διατηρούνται στο ακέραιο.

]Σύμφωνα με τους ίδιους, "το θετικό γεγονός είναι ότι υπάρχει συμφωνία, όμως αυτή δεν λύνει το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα, ενώ προσοχή χρειάζεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τον Dow Jones να έρχεται από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και να προσπαθεί σήμερα να αντιδράσει, με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα.

"Το παρατεταμένης διάρκειας Eurogroup οδηγήθηκε σε συμφωνία που προβλέπει 10ετη επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF, καθώς και δόση που θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ, με 3,3 εξ αυτών να προορίζονται για επαναγορά δανείων του ΔΝΤ. Αναμένεται να υπάρξει θετική αντίδραση στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η συμφωνία για επιμήκυνση του χρέους (για μια 10ετία δάνεια EFSF) επικυρώθηκε και τελικά ήταν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων. Εκτιμούμε ότι η Αγορά θα λάβει θετικά το πακέτο και ενδέχεται ο Γενικός Δείκτης πιθανόν να αντιδράσει ανοδικά προς την περιοχή των 800 - 820 μονάδων σε πρώτη φάση, με την προϋπόθεση ότι τα Διεθνή Χρηματιστήρια θα κινηθούν τουλάχιστον σταθεροποιητικά. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει ως γνωστόν υψηλό και χωρίς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα συνεχίσει να αποτελεί αγκάθι για τους πρόθυμους Διεθνείς Επενδυτές. Πλέον η προσδοκία για καλύτερες μέρες στο Χ.Α. θα βασίζεται, κυρίως, στην αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό, η οποία θα επηρεάζει αναλόγως και την δυνατότητα δανεισμού από τις Αγορές, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον" τονίζει η Merit Investment Sec.

"Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM", έσπευσε να δηλώσει ο Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ "καλωσορίζει" την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα αρνητικές οικονομικές εξελίξεις.

Χαιρέτισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Κρ. Λαγκάρντ και δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα για το χρέος θα μετριάσουν τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Αμφότερα είναι καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. "Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα παρακολουθεί την πορεία της βιωσιμότητας χρέους και ότι θα πάρει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί. Αυτό θα προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση που οι αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προβλέψεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών δεν επιβεβαιωθούν. Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα με βάση το άρθρο 4, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Καθώς τελείωσε ο χρόνος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως εμπλεκόμενο στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο. Θα περιλαμβάνει επιτήρηση που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στην Πορτογαλία και την Κύπρο" τόνισε.

Ωστόσο, είναι επιφυλακτική μακροπρόθεσμα, αλλά σημείωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υποσημείωσης ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank (+2,04%), Jumbo (-1,05% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Εθνική (-2,03% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Πειραιώς (+0,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,12%) και ΕΧΑΕ (0%).

Από την στιγμή που σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας, καταγράφηκε σταθερή διάβρωση των αρχικών κερδών με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο. Το "σήμα υποχώρησης" το έδωσε η Εθνική, ο τίτλος της οποίας ήταν ο πρώτος που γύρισε, ενδοσυνεδριακά, σε αρνητικό πρόσημο, ενώ μετά από λίγο ακολούθησε η Eurobank (-1,55%) και η Πειραιώς.

Ο μόνος, Δεικτοβαρής, Τραπεζικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" ήταν αυτός της Alpha Bank, όμως και αυτός υποχώρησε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά κέρδη της τάξεως του +5,41%.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αναρριχήθηκε μέχρι τις 948,19 μονάδες (+4,44%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 921,13 (+1,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 907,61 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, με οριακές απώλειες 0,03%.

Τεχνικά, η υπέρβαση του πρώτου ζητούμενου, που ήταν η υπέρβαση των 919 μονάδων, επετεύχθη ενδοσυνεδριακά, αλλά το τελικό κλείσιμο βρήκε τον εν λόγω δείκτη σημαντικά χαμηλότερα, οπότε το εν λόγω επίπεδο παραμένει σαν πρώτος στόχος. Σε περίπτωση επικράτησης του θετικού σεναρίου, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 950 μονάδων.

Τυχόν επιστροφή των πωλητών, θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τις πρώτες στηρίξεις στις 893 και 861 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο" ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (-1,55%). Όμως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,17 ανά μετοχή).

Απίστευτη επίθεση πωλητών, από το μέσον της συνεδρίασης και μετά και με συνεχή αύξηση των πιέσεων, υπέστη ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-4,96%), ο οποίος είχε να "δει" τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών, από τις 24/1/2018 ενώ οι ενδοσυνεδριακές απώλειες έφθασαν μέχρι και το -5,40%.

Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και παραβιαστεί καθοδικά η στήριξη στα 1,68 ευρώ, δεν αποκλείεται η μετοχή να σημειώσει μέχρι και νέα ιστορικά χαμηλά. Σε περίπτωση αντίδρασης, η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 1,82 - 1,88 ευρώ.

Πολύ μεγάλο "ξύλο" και στον τίτλο της ΔΕΗ (-6,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο οποίος μετά από δύο συνεδριάσεις επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,864 ευρώ, ενώ ο σημερινός όγκος ήταν ο υψηλότερος από την συνεδρίαση της 8/5/2018.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Νηρέας (+2,14%) προσπάθησε να αντιδράσει από το χθεσινό -18,29% και το σημερινό, πρωινό, -7,14%, η Space (+4,42%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει και η Εβροφάρμα (+3,48%) με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να παρουσιάζουν αύξηση των συναλλαγών. Κλεισίματα υψηλότερα των 0,595 ευρώ, ίσως απαιτούν αυξημένη προσοχή.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και το "φίνις" της σημερινής συνεδρίασης, άφησε τις χειρότερες των εντυπώσεων.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 781 μονάδων, ενώ αν χαθεί η στήριξη στις 758 - 750 μονάδες, η εικόνα θα παραπέμψει προς νέα χαμηλά.

Σε ημερήσιο "short" με "stop" τις 2061 μονάδες, παραμένει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,42%), ενώ αν χαθεί η στήριξη στις 1990 - 1989 μονάδες, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1963 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Λίγο πριν τη λήξη της εβδομάδος και τις σημερινές τελικές δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης, με τη βοήθεια των εξελίξεων στο Eurogroup, έδειξε να το στρίβει το 'ματσάκι' παίρνοντας ανοδικά τη βραχυχρόνια αντίσταση των 775 με 780 μονάδων, αλλά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης τον βρήκε χαμηλότερα αυτής" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η υπέρβαση της εν λόγω ζώνης και σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος, θα μπορούσε να δώσει ώθηση για το επίπεδο των 805 μονάδων, καθώς υπάρχει και το κατάλληλο υπόβαθρο από τον αυξημένο τζίρο συναλλαγών. Στην περίπτωση όμως, που ο Δείκτης "γεμίσει" καθοδικά το υπάρχον πρωινό ανοδικό "χάσμα" με κλείσιμο κάτω των 775 μονάδων, κάτι που τελικά συνέβη, τότε θα προκαλέσει ένα τόνο αμφιβολίας για το σενάριο ανόδου της επόμενης εβδομάδας.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά και την επιτυχή διακράτηση της περιοχής στήριξης των 2015 με 2000 μονάδων, καλείται να δείξει τη διάθεση να δοκιμάσει τις αντοχές του πάνω στην αντίσταση των 2060 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν τμηθεί επιτυχώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το διαγραμματικό όριο των 2100 μονάδων.

Θετική η μέχρι τώρα ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής τάσης του Μαΐου στον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI).

Συνέχεια στην ανοδική έγερση δίνει ο Τραπεζικός Δείκτης, όσο λαμβάνει τιμές μέσα στο πεδίο διαγραμματικής μάχης των 900 με 940 μονάδων.

"Ανοδική 'δραπέτευση' από τις 940 μονάδες θα δώσει πόντους στο σκηνικό προσέγγισης των 985 με 1000 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Κώστας Φέγγος

"Τα μνημόνια πέθαναν!!! Ζήτω η εποπτεία!!! Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά σήμερα και μάλιστα με αυξημένο τζίρο. Τελικά όμως δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά κέρδη" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η αίσθηση που αφήνει η σημερινή συνεδρίαση, δεν συνάδει με τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων. Στην ουσία "σπρώξαμε το μπαλάκι παραπέρα".

Δόθηκε δεκαετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων (σχεδόν στο maximum των προσδοκιών), μειώθηκε λίγο το επιτόκιο και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Οικονομίας για λίγα χρόνια, εφόσον φυσικά συνεχίσουμε τη μέχρι σήμερα εξαιρετικά περιοριστική πολιτική.

Να βγούμε στις Αγορές δεν τίθεται θέμα και να μην εφαρμόσουμε μέτρα που μέχρι τώρα κρίναμε σαν επαχθή, πάλι δεν τίθεται θέμα. Φυσικά δεν παίρνουμε και νέα χρηματοδότηση.

Δόθηκε μια παράταση για να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που τώρα θυμηθήκαμε να θεσμοθετήσουμε.

Η Αγορά συνεπώς περιμένει να δει αν θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, πως θα εφαρμοστούν όσα θεσμοθετήθηκαν, αλλά και όσα είναι σε μεταβατικό στάδιο και αν πράγματι αυτά θα επαρκέσουν για να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Οι πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης θα είναι καταλυτικές. Πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως οι Αποκρατικοποιήσεις, τα "κόκκινα" δάνεια, οι Ανεξάρτητες Αρχές και άλλα τέτοια δύσκολα.

Αν αυτά προχωρήσουν, οι Ξένοι Οίκοι θα συνεχίσουν να μας αναβαθμίζουν και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Μπορεί να μην βγούμε να δανειστούμε, αλλά οι Επιχειρήσεις θα δανείζονται ευκολότερα και οι Ξένοι να επενδύουν προθυμότερα. Έστω και αν η Ελλάδα παραμένει πρωταθλητής στη φορολογία και τις εισφορές.

"Αν αυτά δεν προχωρήσουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς η προστασία που προσέφεραν τα μνημόνια, έχει μειωθεί στο καθεστώς εποπτείας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι αποφάσεις του Eurogroup έδωσαν κάποιο τόνο αισιοδοξίας πριν και μετά την συνάντηση της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όχι όμως με την ένταση που θα βοηθούσε την Αγορά να ξεκολλήσει από το εύρος διακύμανσης στο οποίο κινείται τον τελευταίο μήνα" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Επενδυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες σχετίζονται και με την πολιτική κατάσταση, καθώς η Χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικών ζυμώσεων, εν όψει των εκλογών του 2019, ειδικά μετά και τις εξελίξεις της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά των εισηγμένων εταιρειών η παρουσία τους στο πρόσφατο φόρουμ της Ν. Υόρκης που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ, δεν συνοδεύτηκε από ισχυρές εισροές παρά τα πολυάριθμα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν. Την ίδια στιγμή τα εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο ζωηρότερο τέμπο, είτε βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είτε κρίνονται περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς συμμετοχών.

Παλαιότερα "η ρευστότητα έφερνε την είδηση", με την έννοια των αυτοτροφοδοτούμενων νέων από το σταθερό έμπρακτο ενδιαφέρον της Αγοράς. Τώρα ακόμα και ειδήσεις που έχουν κάποιο "ειδικό βάρος" στην αποτίμηση των εταιρειών, εξαντλούνται εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα. Ενδεχομένως η ανάνηψη να απαιτήσει κάποιο θετικό "σοκ" που θα έχει περισσότερους Αποδέκτες και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε περιόδους επενδυτικής χαλαρότητας όπως είναι το Καλοκαίρι, η συνθήκη αυτή είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιηθεί, μεταθέτοντας το momentum για το μέλλον. Ενδεχομένως το "σοκ" να σχετίζεται και με την αλλαγή της ατζέντας, όχι βέβαια σε “μίκρο” επίπεδο και την διαμόρφωση νέων συσχετισμών σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε εκ νέου στην περιοχή των 790 μονάδων, η οποία πλέον έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά αντίστασης. Η αδυναμία υπέρβασης δεν ήταν τυχαία, αφού εκεί πλέον κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με κατερχόμενη φορά. Το αγοραστικό σήμα του MACD έχει βρει συμπαράσταση και από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, ωστόσο η σύγκλιση των χρονοσειρών είναι πλέον τέτοια που καθιστούν πολύ εύθραυστη την ισχύ των τεχνικών σημάτων. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδετερότητα, μοιράζοντας τις πιθανότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Συμπερασματικά οι συναλλαγές δεν ευνοούν την αλλαγή επιπέδων, πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή στην ζώνη συσσώρευσης των 750 – 790 μονάδων, σε μια εβδομάδα που θα επηρεαστεί και από πλήθος σημαντικών μερισματικών αποκοπών.

Το εξάμηνο ολοκληρώνεται ημερολογιακά την ερχόμενη εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εποχικό "window dressing", όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η χρονιά έχει νικητές, χαμένους και… πολύ χαμένους, ενώ ο Δείκτης βρίσκεται 3,89% χαμηλότερα έναντι της αρχής τους έτους, σε μια χρονιά "ροντέο" με μηνιαίες διακυμάνσεις Δείκτη ακόμα και πάνω από 10%.

Κατά τα άλλα η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΔΕΗ την Δευτέρα (πριν την έναρξη της συνεδρίασης), ενώ στις τακτικές συνελεύσεις που αναμένονται ξεχωρίζουν αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (27/6), Alpha Bank και Ελλάκτωρ (29/6). Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται μέσα στην εβδομάδα οι Καρέλιας (€9,2, 25/6), Motor oil (€1,0, 25/6), Τιτάν (€0,05, 25/6 και €0,50, 26/5), Coca Cola (€0,54, 28/6), ΕΥΑΘ (€0,221, 28/6), ΟΤΕ (€0,36, 28/6), Μύλοι Κεπενού (€0,028, 28/6), Λάμψα (€0,2, 28/6) και Alpha Trust (0,5, 29/6).

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς του κοινού ομολογιακού δανείου της BSB, η διαπραγμάτευση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Για την Κορρές και την Κατασκευαστική Αθηνά, η ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία ως εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ. Συγκεκριμένα η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Κορρές έχει οριστεί στις 29 Ιουνίου, μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση ποσοστού με δημόσια πρόταση άνω του 96% από την Nissos Holdings.

Νωρίτερα στις 25 Ιουνίου είναι η σειρά της Αθηνάς να "αποχαιρετίσει" την Αγορά, μετά από αίτημα της J&P Άβαξ που κατέχει άνω του 99%.

"Σε πολιτικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. (28-29/6), με κύριο θέμα το Προσφυγικό, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,83%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,78%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό και σαφώς μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, "τα Μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν, επί της αρχής, για ενίσχυση του εφοδιασμού της Αγοράς Αργού. Οι Υπουργοί συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τα μέλη του Οργανισμού και τους Συμμάχους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Αγοράς έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, που θα κυμαινόταν μεταξύ 300.000 - 600.000 bpd. Οι αλλαγές στην παραγωγή αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ισχυρές διακυμάνσεις είχε ο τομέας της Βιομηχανίας στη Γερμανία τον Ιούνιο, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Ο ΡΜΙ στον τομέα της Μεταποίησης έκανε βουτιά, στις 55,9 μονάδες, από 56,9 τον Μάιο. Η ανάγνωση ήταν χειρότερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων δημοσκόπησης του Reuters, για προσγείωση στις 56,2 μονάδες.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΙΗS Markit για τον σύνθετο ΡΜΙ, που θεωρείται ένδειξη για την πορεία του οικονομικού κλίματος, έδειξαν ότι τον Ιούνιο έκανε άλμα στις 54,8 μονάδες, από 54,1 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 53,9.

Ο δείκτης της παραγωγής κινήθηκε ανώτερα, σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 53,8 μονάδες από 53,2.

Κατέβασε ταχύτητα η αισιοδοξία στον Μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω φόβων για Εμπορικό πόλεμο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν επιβράδυνση στις 55 μονάδες, στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων 18 μηνών, από 55,5 τον Μάιο.

"Η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, αλλά επιβραδύνεται από τα περσινά υψηλά επίπεδα", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την παρουσίασή της για τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ευρωζώνη.

Η ίδια σημείωσε πως όταν το ΔΝΤ δημοσιεύσει τον Ιούλιο τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, θα προχωρήσει σε μια μικρή υποβάθμιση, αλλά δεν περιμένει κάποια απότομη επιβράδυνση.
Προειδοποίησε ωστόσο πως παραμένουν σημαντικά ρίσκα.

Όπως υπογράμμισε η κα. Λαγκάρντ, το βασικό ρίσκο για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι οι διάφορες εντάσεις που προκαλούνται από την επιβολή δασμών. Το δεύτερο ρίσκο είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το "Brexit".

Σε "αρνητικό" από "σταθερό" υποβάθμισε το outlook των αξιολογήσεων της Deutsche Bank η Fitch. O Διεθνής Οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ("BBB+") και βραχυπρόθεσμης ("F2") πιστοληπτικής ικανότητας. Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με το Διεθνή Οίκο, το υψηλό ρίσκο εφαρμογής του πλάνου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η Τράπεζα.

Αλλάζοντας Ήπειρο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ, απείλησε να επεκτείνει τους δασμούς των ΗΠΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Αγορά αυτοκινήτων.

"Με βάση του δασμούς και τα εμπόδια στο Εμπόριο που είναι σε ισχύ, εδώ και καιρό από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ΗΠΑ και των μεγάλων εταιρειών και Εργαζομένων της, αν οι δασμοί και τα εμπόδια αυτά δεν καταργηθούν και δεν αποσυρθούν, θα επιβάλλουμε δασμό 20% σε όλα τους τα αυτοκίνητα που έρχονται στις ΗΠΑ. Φτιάξτε τα εδώ!" έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την Παρασκευή τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί της Ε.Ε. σε μια σειρά από Αμερικανικά Προϊόντα, ως αντίποινα στους δασμούς 25% στον Χάλυβα και 10% στο Αλουμίνιο, που επέβαλε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις περισσότερες Χώρες του Κόσμου, μη εξαιρουμένων Στενών Συμμάχων τους.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όμως το ανοδικό περιθώριο φαίνεται περιορισμένο λόγω ατυχούς χρονισμού, καθώς η ανάκαμψη της Χώρας ανεβάζει ταχύτητα την ώρα που οι 'ούριοι άνεμοι' από την Παγκόσμια ανάπτυξη και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φαίνεται πως κατεβάζουν ταχύτητα", σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας μακροοικονομικής της Citigroup, Ebrahim Rahbari.

Όπως αναφέρει η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, "οι προσδοκίες πως το Ελληνικό χρέος θα μειωθεί, εξαρτώνται από την υπόθεση της Κυβέρνησης πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτύσσεται με ένα βιώσιμο ρυθμό άνω του 2% μεσοπρόθεσμα, που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο δεδομένων των φτωχών δημογραφικών, των προβληματικών Τραπεζών, των οικονομικών ακαμψιών και της συνεχιζόμενης λιτότητας που απαιτούν οι Πιστωτές. Για την ώρα, ωστόσο, οι χειρότεροι φόβοι για την Ελλάδα υποχωρούν".

Θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί η Goldman Sachs τη συμφωνία του Eurogroup, σε σημερινή της έκθεση, με τίτλο "Ελλάδα: Καθαρή έξοδος με ελάφρυνση χρέους του Επίσημου Τομέα".

Η έκθεση καταγράφει τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

Α) Ευμέγεθες "μαξιλάρι" ρευστότητας για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Β) Μέτρα ελάφρυνσης χρέους για να διασφαλιστεί ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν εντός του ορίου του 15-20% του ΑΕΠ, που θεωρείται στόχος από το ΔΝΤ

Γ) Πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές Κυβερνήσεις θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ορθότητα και θα ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα υπεγράφη συμφωνία για συνεχιζόμενη τεχνική βοήθεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης αφού αναρριχήθηκε μέχρι τις 792,37 μονάδες (+2,52%), στις 17.00 είχε "προσγειωθεί" στις 774,9 (+0,26%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" τα χαμηλά ημέρας στις 771,15 μονάδες (-0,23%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 771,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος τινάχτηκε στα 81 εκατ., από τα οποία τα 11,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil, Jumbo.

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία εβδομάδα διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,01% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε κέρδη 5,75%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,89% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,59%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα ενίσχυσε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.262 συμβόλαια).

Στα 10.534 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.861 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.692, 3.358 για τον Ιούλιο και 334 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.015) κινήθηκε μεταξύ 2.000,5 και 2.059,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.881 Alpha Bank, 5.000 Εθνική, 35.901 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.123), Εθνική (40.670), MIG (1.368), Alpha Bank (10.785), Πειραιώς (6.920), ΔΕΗ (1.497), Cenergy (428), ΟΤΕ (534), Μυτιληναίο (686), Viohalco (1.507), Ελλάκτωρα (280), Intralot (689), Τέρνα Ενεργειακή (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.400, Eurobank 23.480, Εθνική 174.259, Alpha Bank 21.788, ΔΕΗ 13.117, Πειραιώς 21.543.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.307.142 τεμ., (από 15.171.729 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.738.198 τεμ. (15.538.198), ΔΕΗ 5.318.243 τεμ. (5.308.243), Eurobank 20.981.767 τεμ. (20.956.903), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v