Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Αρνητική στάση και νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Πενιχρά τα έως τώρα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκτιμά ο οίκος. Δεν αναμένει ανάκαμψη των τιμών ακινήτων τα επόμενα χρόνια. Ποιες είναι οι τιμές-στόχοι που δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

BofA: Αρνητική στάση και νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Αρνητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί η Bank of America, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, και αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι στη χώρα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική εικόνα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, στην έκθεση στο πλαίσιο του άρθρου 4 στέκεται στις «σημαντικές κληρονομιές της κρίσης», που μπορούν να «παρεμποδίσουν τη γρήγορη ανάπτυξη», περιλαμβανομένης της ανάγκης να βελτιωθεί το δημοσιονομικό μίγμα, να ενισχυθεί η διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα και να βελτιωθεί η εικόνα στις τράπεζες.

Η BofA καταγράφει αργή πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο βαθμός ολοκλήρωσης παραμένει χαμηλός, με τις τράπεζες να επισημαίνουν διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένου τους γεγονός ότι οι τιμές εκκίνησης παραμένουν πολύ υψηλές και του ότι δεν υπάρχει καλή καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στην ανάλυση, ο οίκος προχωρά σε μικρές αλλαγές στις τιμές-στόχους για Εθνική και Eurobank, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές των Alpha Βank και Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την Εθνική μειώνεται στο 0,31 ευρώ ανά μετοχή από 0,32 ευρώ προηγουμένως και για τη Eurobank αυξάνεται στο 1,17 ευρώ από 1,14 ευρώ, με σύσταση “neutral”, ενώ οι τιμές για Αlpha Βank και Πειραιώς παραμένουν αμετάβλητες στα 1,60 ευρώ και 3,23 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, με σύσταση “underperform”. Όπως επισημαίνει, τηρεί μια ευρύτερα αρνητική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες.

Η BofA, σημειώνοντας πως οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεγάλες, αναφέρει μεταξύ άλλων πως δεν αναμένει να υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πως βλέπει πτωτικά ρίσκα καθώς οι τράπεζες αφαιρούν ακίνητα από τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, αναφέρει η BoAML, τα ακίνητα που έχουν πωληθεί από την πλατφόρμα της έχουν αποφέρει προσφορές 11% χαμηλότερες των τιμών της αγοράς, κατά μέσο όρο.

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Bank of America Merrill Lynch δεν αναμένει η ελληνική αγορά real estate να στηριχθεί από μια έλλειψη προσφοράς και χαμηλή φορολογία ακινήτων. Ενώ η Ισπανία είδε μια ήπια ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών τα τελευταία χρόνια, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι ακινήτων εκεί είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v