Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 730 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένες συναλλαγές. Διευρύνονται τα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, σε θετικό έδαφος και η Εθνική. Πονταρίσματα σε Motor Oil και Jumbo. Πιέσεις για ΟΤΕ και Coca Cola.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Θετική η εκκίνηση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Fed στο προσκήνιο. Από λίγο υψηλότερα επίπεδα το ξεκίνημα και στο ΧΑ, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν προσεκτικά προς τις 730 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με επικέντρωση στις μετοχές των Motor Oil και Jumbo και δευτερευόντως στις τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips.

Mε θετικό πρόσημο και οι τρεις βασικοί δείκτες, καθώς πρακτικά από τις πρώτες κιόλας εντολές επιβεβαιώθηκαν οι κοντινότερες περιοχές ως στηρίξεις, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι long να αποκτήσουν μικρό προβάδισμα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,38% υψηλότερα στις 12.441 μονάδες, στο Μιλάνο το 10ετές χαμηλότερα κατά 0,83% στα 3,119%, συνακόλουθα το ελληνικό στα 4,183%.

Καλοδεχούμενη η νέα μικρή... ανάσα στις αγορές, μετά τις δηλώσεις Πάουελ και το ηπιότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, εξέλιξη που διευκολύνει τις κινήσεις των αγοραστών και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με το... καλημέρα εντολές αγορών στη μετοχή της Motor Oil, με αποτέλεσμα η τιμή να ενισχύεται περισσότερο έως τα 20,30 ευρώ, θυμίζοντας πως οι τοποθετήσεις των funds έχουν λήξη την Παρασκευή, καθώς από την προσεχή Δευτέρα θα κάνει... ντεμπούτο στον δείκτη MSCI Greece. Το ενθαρρυντικό είναι πως οι αγορές στη μετοχή της ΜΟΗ δεν συνοδεύονται από αναγκαστικές πωλήσεις σε άλλες μετοχές του δείκτη ή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απόρροια της μη διαπραγμάτευσης της FF Group.

Στις τράπεζες, ο ΔΤΡ επανακάμπτει προς τις 750, με ζητούμενη την προσέγγιση (κατ' αρχάς) των 760 μονάδων, με αγοραστές σε Αlpha Βank, Eurobank και Πειραιώς και πωλητές στην Εθνική. Η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί 0,58% στο 0,2386 ευρώ, την ώρα που ο επικεφαλής του ομίλου Gongbao θα έχει σήμερα το πρωί κρίσιμες συναντήσεις με τη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ αλλά και του ΤΧΣ, σε μία προσπάθεια του Wang Ching να... ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το μνημόνιο τελείωσε, οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα αρχίζουν σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, με τους δανειστές να ανησυχούν για την πορεία του προγράμματος και οι επενδυτές να εκφράζουν φόβους για το προεκλογικό 2019. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σημειώναμε πως το πρώτο crash test μεταξύ Βρυξελλών - Αθηνών θα είναι στη ΔΕΘ, δύο μέρες πριν έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο των δανειστών.

Ωστόσο ορίζοντάς μας είναι η Παρασκευή, η τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος και μηνός, με ζητούμενο για τους αγοραστές ένα «κλείσιμο» από τις 736 μονάδες και πάνω. Αλλά σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον οι 736 μονάδες.

Ενθαρρυντική η αρχική εικόνα της συνεδρίασης με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, καθώς σε μόλις δύο μετοχές (Εθνική και ΟΤΕ) υπερίσχυαν οι πωλητές. Μάλιστα στον ΟΤΕ, από την στιγμή που απορροφάται η προσφορά μέχρι τα 11,10 ευρώ, είναι θέμα χρόνου, σήμερα-αύριο, να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς προς υψηλότερες τιμές, ξεκινώντας από τα 11,25 ευρώ.

Βελτιωμένη η εικόνα για τίτλους των Jumbo, Μυτιληναίου αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda Development, Grivalia κ.ά.

Στις 33/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 144 αμετάβλητες ενώ από τις μετοχές του FTMidCap ξεχωρίζουν και οι 3 του ομίλου Κόκκαλη, με την ΙντραΚάτ στο προσκήνιο, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Λίγο πριν τις 11:30 ο ΓΔ με 0,48% στις 728 μονάδες, οι συναλλαγές στο 1,472 εκατ. μετοχές και ο τζίρος στα 2,775 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο σε Motor Oil, τράπεζες και Jumbo, Lamda Develοpment κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v