Νέα ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές αλλά και με επίμονα χαμηλό τζίρο η αντίδραση, με τον ΓΔ να «αγγίζει» τις 736 μονάδες. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, κέρδη και για Jumbo, ΜΟΗ. Τι περιμένουν οι επενδυτές από τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Νέα ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Τραπεζοκεντρική ανοδική διόρθωση στο ΧΑ, εν μέσω περαιτέρω επιβάρυνσης στα ιταλικά ομόλογα και της τουρκικής λίρας.

Με οδηγό τις τράπεζες η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 730 και με σημείο αναφοράς τις 736 μονάδες, σε μια κίνηση με ισχυρά προεξοφλητικά χαρακτηριστικά, κάτι που αποτυπώνεται και στη ροή των συναλλαγών εδώ και 45' και στην υπεραπόδοση και των 4 συστημικών τραπεζικών τίτλων.

Προφανώς η επικείμενη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου, την Πέμπτη (Alpha Bank, Eurobank) και Παρασκευή (Εθνική, Πειραιώς) σε συνδυασμό με την προσδοκία πως ορισμένα ποιοτικά στοιχεία θα είναι βελτιωμένα έχουν ενεργοποιήσει περιορισμένης έκτασης αγορές για λογαριασμό βραχυπρόθεσμων παικτών και funds. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που μετά από εβδομάδες απαξίωσης και υποχώρησης έκανε τη διαφορά την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας στον απεγκλωβισμό του ΧΑ από τα όρια των 700, συνακόλουθα δίνοντας το σήμα για αναστροφή της τάσης με στόχευση (πρώτα) τις 726 και (σε αυτή τη φάση σε μηνιαίο κλείσιμο) τις 736 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως οι συστημικοί όμιλοι εκτός από ενισχυμένα κέρδη θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση και στα προ προβλέψεων έσοδα, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί, θα δικαιολογεί για τον ΔΤΡ τιμές προς τις 780 μονάδες (και ενδεχομένως με επιμέρους εκπλήξεις, ακόμη και στις 800 μονάδες).

Γνωστή και ξεκάθαρη η θέση μας πως ναι μεν οι τράπεζες είναι -ακόμη- μη επενδύσιμες αλλά είναι κυρίως ο τραπεζικός κλάδος αυτός που μπορεί να ανασύρει το ΧΑ από την ταλαιπωρία του μέχρι τα χαμηλά των 700 μον., να αποσοβήσει τον κίνδυνο άμεσης διόρθωσης προς τις 680, με ζητούμενη την επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων.

Με γνώμονα αυτό το... αξίωμα, η όποια καθημερινή προσέγγισή μας στα της αγοράς, σε μία συγκυρία που το κλίμα και ανατολικά και δυτικά επιβαρύνεται περισσότερο. Η νέα επιβάρυνση του ιταλικού 10ετούς προφανώς και καθιστά αποτρεπτική την όποια σκέψη για έκδοση νέου ομολόγου, ωστόσο βραχυπρόθεσμα το στοίχημα προεξόφλησης με μοχλό τις τράπεζες μπορεί να επαναφέρει την αγορά λίγο υψηλότερα.

Ισχυρότερη άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank έως το 1,728 ευρώ, και της Πειραιώς έως τα 2,40 ευρώ, ενώ ακολουθεί η Eurobank, έως το 0,765 ευρώ. Με θετικό πρόσημο ακόμη και η Εθνική, που ξεκίνησε από το μείον, πέρασε στο συν μετά τις 12:30, για να φτάσει νωρίτερα έως το 0,2432 ευρώ. Σημειωτέον πως η μετοχή της ΕΤΕ, στο πλαίσιο του reverse split, θα μείνει προσωρινά εκτός ταμπλό την Τετάρτη 29, για να επανέλθει με προσαρμοσμένη τιμή (10/1) από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Η προσοχή και το κυρίως trading στον τραπεζικό κλάδο αλλά κινητικότητα με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο καταγράφεται και στις μετοχές των Motor Oil, Jumbo, OTE, Lamda Development αλλά και ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Intralot, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Grivalia (οι αναφερόμενες με τζίρο πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ).

Θετική η εικόνα για το σύνολο των μετοχών του δείκτη, με εξαίρεση το οριακό μείον του ΟΤΕ (στις 14:02).

Κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Cenergy, Πλαίσιο, ΙντραΚάτ να ξεχωρίζουν.

Στις 58/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 12,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v