Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επέστρεψε ως… βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος

Οι απώλειες κατά 3,2% του κλαδικού δείκτη έφεραν τον ΓΔ στις 632 μονάδες. Καταγράφηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 38 συνεδριάσεων. Ανακόπηκε η αντίδραση στα 10ετη ομόλογα. Αντίβαρο Coca Cola, ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ.

ΧΑ:  Επέστρεψε ως… βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος

Μόνο απογοήτευση μπορούν να προσφέρουν, σε όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ "day by day", οι συναλλακτικές επιδόσεις του Χ.Α., κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και από τότε που έδειξε να κοπάζει ελαφρώς το τελευταίο πτωτικό κύμα.

Δυστυχώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας χάσει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι τιμών όλων των εποχών στο εξωτερικό και κυρίως στην Wall Street που συνεχίζει να δείχνει "ανοσία" σε κάθε αρνητική είδηση - εξέλιξη, τώρα υφίσταται τις συνέπειες επιστροφής της επιφυλακτικότητας στην Ευρώπη και τις Αγορές της.

Σε αυτό το κλίμα νευρικότητας που φέρνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία και όχι μόνο, το Χ.Α. δείχνει εξαιρετική προθυμία να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, ακόμα και με τζίρους Θερινών διακοπών όπως ο σημερινός, καθώς η έλλειψη θετικών νέων και η άτυπη προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει, με την παρατεταμένη αναμονή της, η Αγορά, έχουν περιορίσει αισθητά το ενδιαφέρον για τις μετοχές.

Το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου συμφωνεί ότι, ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων, Διεθνή Χρηματιστήρια και Αγορές ομολόγων, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι Τραπεζικές μετοχές και η ΔΕΗ θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ στο "κάδρο" θα μπουν και μετοχές που έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο και οι Επενδυτές προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις.

Ακόμα μία "επίδειξη" επιφυλακτικότητας και χαμηλών συναλλαγών, ήταν και η σημερινή συνεδρίαση, με τους λίγους ενεργούς παίκτες να επηρεάζονται από την νευρικότητα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, αλλά και από την νέα επίθεση των πωλητών στα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα, καθώς ο "άγνωστος Χ" που λέγεται Ιταλία παραμένει στην "εξίσωση των μαύρων κύκνων".

"Ας μην διανοηθούν να μας στείλουν Επιτρόπους, Τρόικες και μικρούς και μεγάλους Ιδιοκτήτες», τόνισε από την Μόσχα ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι "ο Ιταλικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί από το Ιταλικό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού της Κυβέρνησής του για το 2019, ο οποίος υποβλήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και θεωρείται πως αποκλίνει από τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

"Η Ευρωζώνη έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης Δημόσιου χρέους και θα μπορέσει να διαχειριστεί το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας", σημείωσε ο επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι "τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας δεν είναι στην ατζέντα και θα αντιμετωπιστούν από την Κομισιόν και τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε εύθετο χρόνο".

"Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα παραδώσει σήμερα στον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία μία επιστολή με την οποία θα εκφράζει τις ανησυχίες της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019", τόνισε Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.

Αυτή είναι η δεύτερη επιστολή που στέλνει η Κομισιόν στη Ρώμη σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 3,62% (+8 μονάδες βάσης) και του Ελληνικού 10ετους στο 4,39% (+11 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η έλευση κλιμακίου ελεγκτών του SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός μηχανισμός) είναι πιθανό να δρομολογήσει τις δραστικές κινήσεις για τα 'κόκκινα' δάνεια των συστημικών Τραπεζών. Παράλληλα, η Αγορά θα αξιολογήσει αν η αποχώρηση του Υπουργού Εξωτερικών συνιστά δοκιμασία για την Κυβερνητική συνοχή, με τις Διεθνείς Αγορές να είναι νευρικές. Επομένως, η μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η χθεσινή συνεδρίαση δεν είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο. Τα όρια που έχουμε αναφέρει δεν διαφοροποιούνται, ενώ αναμένουμε να μας επηρεάσουν οι διακυμάνσεις στο εξωτερικό και κυρίως στις Αναδυόμενες Αγορές. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η εβδομαδιαία συσχέτιση (correlation) του Γενικού Δείκτη Χ.Α. με τον MSCI Emerging Markets Index είναι πολύ υψηλή από τις αρχές Αυγούστου, καθώς εμφανίζεται στο 0,95 (1 είναι η απόλυτη συσχέτιση)" τόνιζε η Merit Sec.

"Η Εγχώρια Αγορά αναμένεται να ανοίξει χαμηλότερα, ακολουθώντας την τάση των Διεθνών Αγορών, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν χαμηλοί, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

"Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί ανοδική αντίδραση από την περιοχή των 625 μονάδων. Αν διατηρηθούν οι 625 μονάδες, τα περιθώρια αντίδρασης είναι σημαντικά λόγω του μεγέθους της πτώσης, χωρίς να αναιρείται η πτωτική τάση. Μια συσσώρευση πριν την ανοδική αντίδραση θα ενδυνάμωνε την κίνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι 670 μονάδες θα αποτελέσουν το πρώτο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης. Ο δείκτης Τραπεζών φαίνεται να πραγματοποιεί συσσώρευση με το κάτω όριο αυτής την περιοχή μεταξύ 460 - 480 μονάδων. Το πρώτο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο κάτω όριο της προηγούμενης συσσώρευσης, στις 550 μονάδες. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε συσσώρευση για την δημιουργία ανοδικής αντίδρασης και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί το πτωτικό κύμα είναι πολύ έντονο" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πρωταγωνιστής των πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως πολύ γρήγορα η νευρικότητα κυριάρχησε, με αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες, τους πωλητές να δείχνουν ότι "υπερτερούν στα σημεία" και όλα, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έδειχναν ότι θα κριθούν στο τέλος, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Αυτό και πράγματι έγινε, με τις τελικές δημοπρασίες να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας το σύνολο των βασικών δεικτών, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο.

Ανεξάρτητα του τελικού προσήμου, για τον Γενικό Δείκτη, ασφαλώς και δεν υπάρχει επαγγελματίας του χώρου που να δηλώνει, έστω και συγκρατημένα αισιόδοξος για την συνέχεια, καθώς η συναλλακτική "απονεύρωση" χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών (αν έχουν απομείνει προσδοκίες για κάτι καλύτερο), στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, "ο χαμηλός τζίρος, έχει ως αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση των Επενδυτών σε περιορισμένο αριθμό μετοχών, με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ να παραμένει σε συναλλακτική αδράνεια, ή ακόμα και με μηδενικές συναλλαγές.

Άλλωστε, ο σημερινός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 38 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/8 με 24,145 εκατ.), απλά ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και των πλέον απαισιόδοξων.

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ και οι τέσσερις τίτλοι των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Ο τελευταίος ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 499,91 μονάδες (+1,34%), για να ακολουθήσει διολίσθηση μέχρι τις 478,54 (-2,99%). Στις 17.00 είχε "ανακάμψει" στις 479,31 (-2,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 477,59 μονάδες και σε νέα χαμηλά, με ημερήσιες απώλειες 3,18%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, "απαγορεύεται" κάθε χρηματιστηριακή ενασχόληση με τον κλάδο, πλην των "αμετανόητων" traders, όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα μέσα στο εύρος 457 - 547.

Κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 695 και 751 μονάδες. Υποχώρηση χαμηλότερα από τις 457 μονάδες, "ανοίγει την καταπακτή" προς τις 360 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου οι διαθέσεις παρέμειναν μικτές, προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε στην ΕΧΑΕ (+0,96%) μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 4,52 ευρώ το ημερήσιο "stop short", στα 4,05 ευρώ η αποφασιστική στήριξη.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (-2,34% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ο τίτλος του οποίου επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Στα 9,39 ευρώ η πλησιέστερη στήριξη, στα 11,04 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Μεταβαίνοντας προς τα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+8,26%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για Intralot (+1,71%) και ΚΛΜ (+0,72%, με αγορές και από βασικό Μέτοχο), αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+2,02%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Byte (+3,31%).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (-9,64%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά Ιντρακόμ (-0,23%) και Λύκος (-2,74%), ενώ ο Τζιρακιάν με συνολικό όγκο 905 τεμ. "κατόρθωσε" να καταγράψει απώλειες 25,6% (!)

Τέλος, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ελλάδος (-3,16%).

Στην περίπτωση της τελευταίας, αύριο 19/10/2018, σύμφωνα με τις αριθ. 134/18.09.2018 & 134Α/10.10.2018 αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 214.786 (ΚΟ) μετοχές της Τράπεζας για δεύτερη ημέρα. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών με απόκλιση κατά ποσοστό -5%.

Αργά αλλά σταθερά, οι πωλητές διαβρώνουν το έδαφος που κέρδισαν οι βασικοί δείκτες, από την τελευταία ανοδική αντίδραση, επιδεινώνοντας την τεχνική τους εικόνα.

Για τον Γενικό Δείκτη, το μεγάλο ζητούμενο είναι η υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 710 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 658, 675 και 681 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση, όπου οι πωλητές θα συνεχίσουν να δείχνουν μεγαλύτερη κινητικότητα, παραμένει ισχυρό το σενάριο δοκιμασίας της ζώνης 600 - 580.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,68%), εξαιρετικά κρίσιμη ήταν η στήριξη στις 1675 μονάδες, η οποία χάθηκε σήμερα. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης καθοδικής διαφυγής, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αντέξει το επόμενο "οχυρό" στις 1637 - 1630 μονάδες, με τις επόμενες κρίσιμες "μάχες" στις 1565 - 1556 και 1534 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των λίγων αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1698 και 1730 μονάδες (καθοδικό "χάσμα").

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η γενικότερα ισχνή εικόνα της Ελληνικής Χρηματαγοράς, τόσο όσον αναφορά τους όγκους συναλλαγών, όσο και την συνολική αποτίμησή της, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον, δεν εκπλήσσει τους ελάχιστους εναπομείναντες και ενασχολούμενους με την Ελλάδα" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που κατά περιόδους "κρύβονται κάτω από το χαλί", ή υποεκτιμάται η σοβαρότητα τους, συνεχίζουν να υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά για την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.

Στα υφιστάμενα ανοικτά θέματα της Ιταλίας (έγκριση ελλειμματικού προϋπολογισμού, υψηλό χρέος, πολιτική αστάθεια, άνοδος αποδόσεων κρατικών ομολόγων) προστίθεται τώρα και η μεγάλη εκροή καταθέσεων από την Γείτονα Χώρα.

Η συνεχιζόμενη παραμονή του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου άνω του 3%, δημιουργεί πιέσεις στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών Πετρελαίου.

Συμπληρωματικά η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit" (παράταση για τουλάχιστον ένα έτος), αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Αν στις διεθνείς παραμέτρους προσθέσουμε και τα εγγενή προβλήματα στασιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας, τα οποία μετά από σχεδόν 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης δεν απαλείφθηκαν, αλλά και τα "ήξεις, αφίξεις" στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2019, τότε δεν αποτελεί έκπληξη η παραμονή του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου στο απαγορευτικό 4,43%.

Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2018.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 102 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιτίας της υπερφορολόγησης). Τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ιδιώτες και μειώνοντας στο ελάχιστο τις Δημόσιες επενδύσεις. Αν συνυπολογίσουμε και την μακροπρόθεσμη ζημιά στις δημογραφικές προοπτικές της Χώρας (με τις οποίες ουδείς ασχολείται), τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται "μελανό".

Παρά ταύτα τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών, περιόρισαν, προς το παρόν, την πίεση, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο. Αν όμως αυτή η πίεση συνεχιστεί, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Ο δείκτης Τραπεζών έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Οι 510 μονάδες αποτελούν την πρώτη αντίσταση και μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση της σημαντικής αντίστασης των 560 μονάδων. Οι 450 μονάδες αποτελούν την επόμενη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Αν και οι συνθήκες στις Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, η επιτοκιακή άνοδος των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και η συνεχιζόμενη αργή αντιμετώπιση των καθυστερουμένων δανείων, μπορεί να εντείνει τις συνεχιζόμενες πιέσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση σε κακή χρονική συγκυρία και συνεπακόλουθα και τις αποτιμήσεις τους.

O Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες ισχνές αντιδράσεις του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 και 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας εφικτό τον στόχο των 580 και 550 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1700 - 1710 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1600 μονάδες αποτελούν κρίσιμη γραμμή αμύνης και αν διασπαστεί, η προσέγγιση αρχικά των 1540 και σε δεύτερη φάση των 1490 μονάδων είναι εφικτή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εκθετικός μέσος 200 ημερών για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 743,97 μονάδες και για τον FTSE25 στις 1949,42 μονάδες, τους ισχνούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις συνεχιζόμενες εκροές από το Ελληνικό ETF (GREK), συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Συνεχιζόμενη πίεση στον Τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αυξανόμενη αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.

Οι πολιτικές, αλλά και οι Μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.

"Εν κατακλείδι, αρχίστε να σκέφτεστε μετοχές που θα θέλατε να είχατε στο χαρτοφυλάκιό σας και σε ποιες τιμές, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο. Το πότε θα πρέπει να εισέλθετε ποιο επιθετικά στην Αγορά, μην ανησυχείτε, θα το καταλάβετε όταν οι τζίροι του Χ.Α. αρχίσουν να γίνονται μεγαλύτεροι από τζίρους συνοικιακού Σούπερ Μάρκετ …" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες, μέχρι στιγμής, απώλειες, κινείται η Wall Street.

Οριακά κέρδη για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προβληματισμένες εμφανίζονται οι Επιχειρήσεις στη Γερμανία για το μέλλον τους. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας περιορίζεται στο 1,8% για φέτος, από 2,2% προηγουμένως και ενώ ήταν 2,2% την περασμένη χρονιά. Για την επόμενη χρονιά η Ένωση, γνωστή ως "DIHK", βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,7%. Η Ένωση διερεύνησε 27.000 Γερμανικές Επιχειρήσεις, το Φθινόπωρο.

Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία (ONS), σημείωσαν πτώση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Η μείωση πίεσε χαμηλότερα το τριμηνιαίο ποσοστό ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων, στο 1,2%.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τάχθηκαν όλοι οι Αξιωματούχοι της Fed που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, στηρίζοντας παράλληλα την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 210.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, από 215.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 212.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές τους", σημειώνει η JP Morgan σε έκθεσή της μετά τις επαφές που είχε με Έλληνες Αξιωματούχους και Επενδυτές στο Μπαλί, στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Επενδυτικού Συνεδρίου του Οίκου, στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από 300 Επενδυτές και άνω των 30 πολιτικών Αξιωματούχων.

Όπως αναφέρει "και οι τέσσερις Τράπεζες έχουν πετύχει τους στόχους μείωσης των NPLs και έχουν περάσει τα 'stress tests'. Επιπροσθέτως, δεν έχουν μεγάλη σύνδεση με την Τουρκία, ή την Ιταλία. Δεν έχουν μειωθεί οι καταθέσεις και οι μετοχές είναι πιθανό να ανακάμψουν καθώς θα βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και θα ενισχύεται η απασχόληση".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 639,13 μονάδες (+0,32%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 632,1 (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 633,11 (-0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 631,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 26,6 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ και ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Εθνική και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σημαντική η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.126 συμβόλαια).

Στα 924 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.793 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.459, 4.323 για τον Οκτώβριο, 4.112 για τον Νοέμβριο και 24 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.667,75) κινήθηκε μεταξύ 1.664 και 1.681 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.507), Alpha Bank (3.090), Πειραιώς (1.755), MIG (843), ΔΕΗ (353), ΟΠΑΠ (250), ΟΤΕ (196), Εθνική (10.028), Viohalco (317), Intralot (181).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.695, Eurobank 37.194, Alpha Bank 25.959, Εθνική 210.224, Πειραιώς 12.350.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,54%

 

2018-10-12

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 26.787.581 τεμ., (από 26.787.581 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.983.991 τεμ. (25.014.067), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.133.669), Eurobank 51.354.978 τεμ. (50.664.978), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v