Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανεβαίνει στις 630 μονάδες ο ΓΔ

Σε εξέλιξη ανοδική διόρθωση στο ΧΑ, με αφορμή το θετικό κλίμα στις αγορές και το ράλι στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν Motor Oil, Πειραιώς, Σαράντης.

Χρηματιστήριο: Ανεβαίνει στις 630 μονάδες ο ΓΔ

Σε Ρώμη και Βρυξέλλες η προσοχή των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αποστέλλει στην Κομισιόν διευκρινίσεις για το έλλειμμα του 2019 (χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω) και ο Π. Μοσκοβισί επαναλαμβάνει πως «δεν θέλουν κρίση».

Σημαντική ανοδική αντίδραση νωρίτερα στο Μιλάνο για τον ΜΙΒ με 1,95% στις 19.448 μονάδες, εξίσου σημαντική η υποχώρηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς στο 3,321%. Ο ιταλικός... αέρας μεταφέρεται σε Φρανκφούρτη -με τον DAX να αντιδρά επίσης με ποσοστό 0,89% στις 11.660 μονάδες- και Παρίσι -με τον CAC να ενισχύεται 0,75% στις 5.121 μονάδες. Ξεκίνημα ενθαρρυντικό για τους long, αλλά σε αγορές όπου ανά πάσα στιγμή αρκεί μία δήλωση, μία κίνηση, μία αφορμή για να αλλάξει η τάση, συντηρώντας έτσι τη μεταβλητότητα σε αυξημένα επίπεδα.

Με αυτό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από νωρίτερα και τα futures του S&P 500 να «δείχνουν» 0,28% υψηλότερα στις 2.776 μονάδες, οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ έγιναν από την πλευρά των αγοραστών.

Προσεκτικές αλλά με εμφανή τη διάθεση να διορθώσουν μέρος των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, η ενθαρρυντική ένδειξη ήταν η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας, σχετικά σταθεροποιητική μετά από μία φάση διόρθωσης διάρκειας δύο εβδομάδων. Θεωρούσαμε δε το εύρος 610-650 μονάδων ως ένα πολύ πιθανό για τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη, κάτι που βεβαίως μένει να επιβεβαιωθεί σε κλείσιμο Παρασκευής.

Με εντολές αγοράς σε τράπεζες και blue chips, μετά από ταλαιπωρία των τελευταίων και υποχώρηση της τιμής μετοχών-σηματωρών σε κρίσιμες στηρίξεις. Κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει κυρίως με τη βοήθεια των ξένων αγορών, δηλαδή με ένα «γύρισμα» ανοδικής διόρθωσής τους.

Για τους long, ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έκαναν (κατ' αρχάς) δεκτό το σχέδιο του προϋπολογισμού 2019 (μόνο με μικρούς αστερίσκους για τις συντάξεις), με τη βελτίωση της τάσης να αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς, στο 4,327%. Σε απαγορευτικά επίπεδα μεν αλλά σε υποχώρηση από τα υψηλότατα 4,75% προ 10 ημερών.

Συναλλαγές και τζίρος περιορισμένα, ακόμη χαμηλότερα από τα ήδη χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, θυμίζοντας πως ο μ.ο. διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. από 50-55 την προ-προηγούμενη.

Με λίγες πράξεις η αρχική αντίδραση των traders, εμφανώς διστακτικών, με ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 15' η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τις 850 χιλιάδες ευρώ.

Σε συγκεκριμένα blue chips και τραπεζικές οι κινήσεις με τη Motor Oil σε συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα, όπως και σε ΟΤΕ αλλά και σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank. Ακολουθούσαν ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ (και για την προνομιούχο), Fourlis, Μυτιληναίος κ.α.

Στον τραπεζικό κλάδο, για τη μετοχή της Πειραιώς το μεγαλύτερο ποσοστό 3,15% (στο 1,145 ευρώ), συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές για Eurobank, Αlpha Βank. Για την τελευταί, ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,9 δισ. (Jupiter).

Στα blue chips προσπάθεια αντίδρασης σε συγκεκριμένες μετοχές, που υποχώρησαν το τελευταίο διάστημα με αγοραστές στη Viohalco έως τα 2,57 ευρώ, στην Aegean έως τα 6,83, στην Jumbo έως τα 12,74, στη Motor Oil έως τα 21,65 ευρώ κ.α.

Στα επόμενα 15' (10:45-11:00) επιταχύνθηκε κάπως ο βραδύς ρυθμός της αρχής, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει τις 475 μονάδες -ζητούμενη η υπέρβαση τουλάχιστον των 480-, με τον FTSE25 προς τις 1.665 μον.

Τεχνικά για τον ΓΔ ενθαρρυντική ένδειξη το ότι κατέβηκε στις 650 μον. το stop για τις short θέσεις, με τις 610 σημείο αναφοράς και στήριξη βραχυπρόθεσμα, ενώ για αλλαγή εβδομαδιαίας τάσης απαιτείται η προσέγγιση των 650 μονάδων. Σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον ΓΔ σημαντικές είναι και οι 632 μονάδες.

Το 30% του ισχνού τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται στις 36/14 (με 156 χωρίς μεταβολή) και άλλα σχεδόν 800 εκατ. να αλλάζουν χέρια μέχρι τις 11:00.

Προς τις 630 μονάδες ο ΓΔ, παραπέμποντας στις 632 μον., που προαναφέρθηκαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v