Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέο χαμηλό 32 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Νέες ρευστοποιήσεις στην σκιά των εξελίξεων στην Ιταλία, παρά την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους. Σε Πειραιώς, MOH, Βιοχάλκο, οι μεγαλύτερες απώλειες. Κέρδη για την μετοχή του Τιτάνα μετά την απόφαση για Δημόσια Πρόταση.

ΧΑ: Νέο χαμηλό 32 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη

Σε μία συναλλακτικά απονευρωμένη Αγορά, όπως είναι και παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι πωλητές πιστώθηκαν την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα και όλα δείχνουν πως αν παραταθεί, ή υποτροπιάσει η επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, πολύ δύσκολα δεν θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη ζώνη στήριξης, για τον Γενικό Δείκτη, στις 600 - 580 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εμπεριείχε την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων και διεξήχθη στον απόηχο των δημόσιων προτάσεων για Nexans και Τιτάνα.

Στην πρώτη περίπτωση η "Νexans Participations", προσφέρει το ποσό των €1,60 σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Προτείνων θα συγκαλέσει γ.σ. με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ. και θα ψηφίσει υπέρ της διαγραφής και αυτό έχει την σημασία του.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο για σήμερα, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της Nexans (+28%) άλλαξε από +10%, σε +28,00%.

Για τους "λάτρεις των στατιστικών", η χρηματιστηριακή ιστορία της Nexans στο Χ.Α. ξεκίνησε στις 12/3/1990 ως "Μανούλι Ελλάς" για να μετονομαστεί σε "Alcatel" και "Nexans".

Απλά η Nexans ακολούθησε την "πεπατημένη" παλαιότερων εισηγμένων που είχαν Ξένο βασικό μέτοχο, ή πέρασαν στην πορεία σε Ξένα Χέρια (π.χ., Ελαϊς, Hellas Can, ΑΒ Βσιλόπουλος, Astir Palace, Ιονική Ξενοδοχειακή, Ρόκας, Vodafone, Eurodrip, Rilken, Ηρακλής, Χάλυψ κ.λ.π.).

Προαιρετική δημόσια πρόταση προς τους Μετόχους της Τιτάν προκειμένου να δεχτούν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους της Βελγικής Tιτάν Cement International απηύθυνε η διοίκηση του ομίλου. Στόχος η είσοδος της εταιρείας στο Βελγικό Χρηματιστήριο Euronext. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, ευνοούσε τις προνομιούχες μετοχές της εταιρείας (+13,13%), έναντι των κοινών (+2,68%), με τις πρώτες να οδηγούνται προς κατάργηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τιτάν εισήλθε στο Χ.Α. στις 22/2/1912 και κάποια στιγμή στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υπήρχαν τέσσερις Τσιμεντοβιομηχανίες (Χαλκίδα, Χάλυψ, Ηρακλής και Τιτάν).

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και σημαντικό ρόλο για το τελικό αρνητικό πρόσημο, πλην της εσωστρέφειας που συνεχίζει να διακρίνει το Χ.Α., έπαιξε το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και η ευδιάκριτη παρουσία των πωλητών για τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, η οποία όμως δείχνει να αναστρέφεται καθώς η απόδοση του Ιταλικού 10ετους υποχωρεί στο 3,59% (-9 μονάδες βάσης) και του Ελληνικού αντίστοιχου τίτλου στο 4,33% (-7 μονάδες βάσης).

"Το σχέδιο της Ιταλικής Κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα", υποστηρίζει η Κομισιόν σε επιστολή που επιδόθηκε στον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία. Επιστολή που έστειλε την απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

"Μια κρίση στην Ιταλία θα προκαλούσε κατάρρευση της Χώρας με σοβαρές επιπτώσεις στο Τραπεζικό της Σύστημα", δήλωσε στο CNBC Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Βλέποντας τις προτάσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις επιστρέψει, κάτι που δεν είναι το τέλος της διαδικασίας αλλά η έναρξή της. Στο τέλος δεν πρόκειται να υπάρξει διάσωση της Ιταλίας, επειδή αυτό είναι πολιτικά και οικονομικά αδύνατον. Δεν υπάρχει τέτοια διάθεση στην Ευρωζώνη. Μια διάσωση της Ιταλίας θα κατέστρεφε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια. Η Ιταλία πρέπει να σώσει τον εαυτό της. Η όλη κατάσταση είναι ανησυχητική, θα υπάρξει αντιπαράθεση", είπε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Οι ανακοινώσεις του Τιτάνα για δημόσια πρόταση και παράλληλη εισαγωγή στο Euronext, αλλά και της Nexans για δημόσια πρόταση με στόχο την έξοδο της μετοχής από το Χ.Α., αναμένεται να απασχολήσουν τους Επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση, συμβάλλοντας στη συναλλακτική τόνωση. Παράλληλα, σήμερα λήγουν οι σειρές Παραγώγων του τρέχοντα μήνα. Αναμένεται επομένως μεταβλητότητα, με αυξημένη πιθανότητα για θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη λόγω της πιθανολογούμενης αύξησης της τιμής του Τιτάνα (συμμετοχή κατά 5,2% στο Γ.Δ.)" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό ταμπλώ, για πολλοστή φορά τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός του δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 483,59 μονάδες (+1,26%), όμως κάπου εκεί τελείωσε ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών και ξεκίνησε η σταδιακή υποχώρηση, η οποία "άνοιξε βηματισμό" μετά τις 14.00 και αφού είχε ολοκληρωθεί η λήξη Παραγώγων Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 462,06 μονάδες (-3,25%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 464,25 (-2,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 467,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του δείκτη των Τραπεζών παραπέμπει σε νέα χαμηλά 32 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες).

Απόλυτα αποφασιστική, για να μην ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" η στήριξη στις 457 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, λόγω και της συνεχιζόμενης πτώσης, έχουν κατέβει σημαντικά χαμηλότερα τα ημερήσια "stop short", τόσο στον Τραπεζικό δείκτη, όσο και σε επιμέρους Τραπεζικές μετοχές.

Για τον Τραπεζικό δείκτη το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 516 μονάδες, για την Alpha Bank (-2,18%) στα 1,228 ευρώ, για την Εθνική (-2,32%) στα 1,593 ευρώ, για την Eurobank (-0,66%) στα 0,554 ευρώ και για την Πειραιώς (-4,97% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 1,216 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην του Τιτάνα, με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,76%), Ελ. Πετρέλαια (+0,87%), ΟΛΠ (+0,25%) και ΟΠΑΠ (+0,12%).

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου (-1,92%) και τρεις συνεδριάσεις χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Ο τίτλος ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ενώ το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 7,27 ευρώ.

"Καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για την Motor Oil (-3,86%). Και εδώ το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με το ημερήσιο "stop short" στα 23,90 ευρώ και με πιθανότητες να κατέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την πορεία της μετοχής της Τρ. Ελλάδος (+2,45%), ο τίτλος της οποίας ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα εκποιήθηκαν και οι υπόλοιπες 214786 μετοχές. Για την περαιτέρω πορεία της μετοχής, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο επενδυτικός ορίζοντας με τον οποίο τοποθετήθηκαν όσοι πήραν "χαρτιά" στις δύο μέρες της εκποίησης και αυτό έδειξε και η σημερινή, υψηλή, προσφορά. Για να δώσει εβδομαδιαίο σήμα αγοράς, η μετοχή πρέπει να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 14,50 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στην ΓΕΔ (+20%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, συμπλήρωσε η Frigoglass (+3,03%), στο 1,00 ευρώ άλλαξαν χέρια κάτι λιγότερο από 180000 τεμ. στην Ντρουκφάρμπεν (-1,96%), ενώ δεν ήταν τέτοια η πίεση που να δικαιολογεί το σημερινό -8,26% για την Audiovisual.

Από τις 11/10 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο η Profile (+1,63%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με ευδιάκριτη παρουσία πωλητή, για την Τεχν. Ολυμπιακή (-7,58%), ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσαν Ιντρακόμ (-3,86%) και Ιντρακάτ (-5,94%).

Τεχνικά και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια "stop short" έχουν κατέβει στις 649 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 1706 μονάδες για τον FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,56% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 3,7%. Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών υποχώρησε κατά 29% και διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 22,13% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,64%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Εβδομάδα σταθεροποίησης στα χαμηλά, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρόλα τα συνεχή κακά νέα που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια βρίσκονται σε πορεία διόρθωσης, το Πετρέλαιο έχει ανέβει, η Ιταλική κρίση ανεβάζει τα επιτόκια, με την Τουρκία υπάρχει ένταση και παραιτήθηκε ο εμβληματικός, για το χειρισμό των σχέσεων με τους Γειτονικούς Λαούς, Υπουργός Εξωτερικών.

Στον τομέα της Οικονομίας ακούσαμε πολλές Ελληνικές φωνές να διαβεβαιώνουν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες είναι σταθερές και δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αλλά μόνο χλιαρές διαβεβαιώσεις από το εξωτερικό.

Τέλος η βδομάδα επισφραγίστηκε με την αποχώρηση από την Ελλάδα μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες και αγαπημένης των Θεσμικών και των δεικτών, του Τιτάνα. Έστω και αν θα συνεχιστεί η παρουσία της μετοχής στο Ελληνικό ταμπλώ, φαίνεται ότι άλλη μια κραταιά Επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει στην Ελλάδα.

Κύριο ενδιαφέρον για τη χρηματιστηριακή πορεία αυτή την περίοδο, είναι οι εκτιμήσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Εφόσον οι Επενδυτές πειστούν πως δεν επαπειλείται ανακεφαλαιοποίηση / Κρατικοποίηση, τα πράγματα θα βελτιωθούν και οι τιμές θα ανέβουν.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, καθώς τα κεφάλαια των Τραπεζών κρίθηκαν επαρκή με επαχθή κριτήρια, μόλις τον περασμένο Μάιο. Κρατικοποίηση δεν έγινε ακόμη και το 2013, ή το 2015 που τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου και οι Τράπεζες χρειαζόντουσαν ένα πακτωλό κεφαλαίων για να στηρίξουν τα εποπτικά τους κεφάλαια. Είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει τώρα, που τα εποπτικά κεφάλαια είναι επαρκή.

Όμως οι Ξένοι Επενδυτές πουλάνε και μειώνουν θέσεις.

Για να μιλήσουμε για ανάκαμψη, πρέπει ο δείκτης να επανέλθει άμεσα πάνω από το επίπεδο των 650 μονάδων και οι πωλήσεις στις Τράπεζες να σταματήσουν να τρομοκρατούν τους Επενδυτές.

Επίσης μια διατήρηση των τιμών σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες, θα μπορούσε να δημιουργήσει σιγά - σιγά αγοραστές και να βελτιώσει το κλίμα.

"Σε κάθε περίπτωση όμως, το κλίμα έχει χαλάσει και θα χρειαστούν ειδήσεις με χειροπιαστά αποτελέσματα, ίσως και σε πολιτικό επίπεδο, για να υπάρξει βελτίωση" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα αδυναμίας και συναλλακτικής αδράνειας στο Χ.Α. με το πτωτικό σερί να συμπληρώνει τέσσερα αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη, από την 21η Σεπτεμβρίου, προσεγγίζουν το 11% ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί, πλέον, στα 34 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κάνει η Αγορά κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες.

Η Κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της Αγοράς, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση εκτός Ελλάδας.

Σε επίπεδο αναμονών οι Επενδυτές, παραμένουν εστιασμένοι στην Συνταγματική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της FYROM, καθώς και στον νέο Νόμο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, με την μορφή τιτλοποιήσεων που φαίνεται να έρχεται τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά την απόφαση της Τιτάν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση των μετοχών και παράλληλη εισαγωγή τους στο Euronext, η είδηση δεν αιφνιδίασε την Αγορά, καθώς υπήρχαν από καιρό δημοσιεύματα που το ανέφεραν ως ενδεχόμενο.

Η παρατεταμένη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α. και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του ομίλου με ανταγωνιστικότερους όρους, βρίσκονται πίσω από την απόφαση της εταιρείας να αναζητήσει πλατφόρμες διαπραγμάτευσης με ισχυρότερο στίγμα Θεσμικών κεφαλαίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή στον προθάλαμο της εξόδου από το Χ.Α. βρίσκονται άλλες 6 εταιρείες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία) γεγονός κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για το περιεχόμενο της Ελληνικής Αγοράς. Πέρα από τις εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα βιωσιμότητας την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των κερδοφόρων και ποιοτικών εταιρειών που αποχώρησαν από την Ελληνική Αγορά, έχει περιορίσει το βάθος των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το Χ.Α.

Από τις 350 εισηγμένες του 2005, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών έχει πέσει κάτω από τις 200 και η τάση παραμένει σταθερά πτωτική, αφού στο ισοζύγιο οι εισαγωγές νέων εταιρειών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η τάση αυτή θα αντιστραφεί μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Επενδυτικής Κοινότητας απέναντι στην Ελληνική Αγορά, αφού το Χρηματιστήριο έχει δείξει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ότι μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές και μεγαλύτερο πλήθος εισηγμένων εταιρειών.

Αρκεί να υπάρξει περισσότερη μακροοικονομική ορατότητα, χωρίς τις συνεχείς αιρέσεις ρίσκου που έρχονται από το πολιτικό περιβάλλον.

Τεχνικά, η ανοδική ανάσα από τα χαμηλά των 610 μονάδων, εξαντλήθηκε οριακά χαμηλότερα από τις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Τα συναλλακτικά δεδομένα κάθε άλλο παρά βοήθησαν στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής, επιβεβαιώνοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα της αντίδρασης.

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των χαμηλών έτους απαιτεί αυξημένο βαθμό εγρήγορσης, καθώς η διάσπαση τους έχει δυνητικό καθοδικό περιθώριο ως τις 573 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης, υποδεικνύοντας αναμονή σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης λογικής, ενώ και οι ταλαντωτές, έχοντας φύγει από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, υποδεικνύουν νέο καθοδικό περιθώριο.

"Για την ερχόμενη εβδομάδα η έλλειψη νέων και προγραμματισμένων γεγονότων, αναμένεται κρατήσει την συσχέτιση της Αγοράς με την διεθνή τάση, διατηρώντας, ενδεχομένως, την νευρικότητα στις διακυμάνσεις, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές και την προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, που δείχνει να ανακάμπτει από τα χαμηλά ημέρας, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, πολύ μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, φτάνοντας στο πιο χαμηλό ρυθμό από την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

"Η Οικονομία είχε ανάπτυξη 6,5% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, χαμηλότερα από το 6,7% του δεύτερου τριμήνου", σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν να διαμορφωθεί στο 6,6%, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

"Οι Επενδυτές εγκατέλειψαν τα funds μετοχών με έδρα τις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου, αποσύροντας $17,5 δισ., τα περισσότερα από τον Ιούνιο", σύμφωνα με στοιχεία της "Lipper".

Πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", "οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 3,4% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,15 εκατ. μονάδων". Πρόκειται για την έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διολισθήσουν στις 5,3 εκατ. μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και έφθασε μέχρι τις 633,86 μονάδες (+0,31%), όμως από εκεί και πέρα οι πωλητές εμφάνισαν μεγαλύτερη κινητικότητα, η οποία αυξήθηκε έτι περαιτέρω μετά τις 14.00 και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 621,9 μονάδες (-1,58%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 623,68 (-1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 624,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος στα 34,6 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ και ΤΙΤΚ απέσπασαν το 22,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Τιτάνας δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με πτώση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, σημαντική μείωση σημειώθηκε στις συναλλαγές συμβολαίου του δείκτη, ενώ σταθερός παρέμεινε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.126 συμβόλαια).

Στα 5.391 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.139 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.277, 1.067 για τον Οκτώβριο, 1.192 για τον Νοέμβριο και 18 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.645,75) κινήθηκε μεταξύ 1.636 και 1.672 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΔΕΗ, 15.000 Τιτάν, 43.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.982), Alpha Bank (2.735), Πειραιώς (1.910), MIG (485), ΔΕΗ (239), ΟΠΑΠ (212), ΟΤΕ (222), Εθνική (12.803), Viohalco (323), Intralot (100), ΓΕΚ (148), Μυτιληναίος (232).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.400, Eurobank 36.461, Alpha Bank 25.291, Εθνική 206.403, Πειραιώς 12.369.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,54%

 

2018-10-12

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 26.781.656 τεμ., (από 26.787.581 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.257.892 τεμ. (24.983.991), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.133.669), Eurobank 52.266.731 τεμ. (51.354.978), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v