Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιεστικότεροι οι πωλητές μετά τα παράγωγα

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, μετά τη λήξη της σειράς παραγώγων, με τράπεζες και blue chips να πιέζονται χαμηλότερα. Μικρά κέρδη για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, άνοδος 3% για τον τίτλο του Τιτάνα μετά τη δημόσια πρόταση.

ΧΑ: Πιεστικότεροι οι πωλητές μετά τα παράγωγα

Χαμηλό βαρομετρικό στην Αθήνα, καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη, με το βλέμμα στα futures της Wall Street εν αναμονή της συνέχισης της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η απόκλιση μεταξύ βασικών χρηματιστηριακών δεικτών του ΧΑ και κύριων δεικτών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη αποτυπώνει τον προβληματισμό που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά και τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΤΙΤΑΝ για μεταφορά της καταστατικής έδρας της στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα στη Λεωφ. Αθηνών δεν ήταν και το καλύτερο, με συνέπεια μετά τα πρώτα 25'-30' να «γυρίσει» πτωτικά, με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, να πιεσθούν χαμηλότερα και τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Προσεκτικές οι κινήσεις traders και επενδυτών, κυρίως των πρώτων, μέχρι τη στιγμή της δημοπρασίας, στις 14:15, για το «κλείσιμο» της σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Στις 624 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης, με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι μετά τη λήξη, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και άλλο έδαφος έως τις 621,90 μονάδες.

Η περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς έγινε με συναλλαγές αξίας 3-3,5 εκατ. ευρώ (σε τραπεζικές και blue chips), ανεβάζοντας σε πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ (στις 14:55) τον συνολικό τζίρο, συμπεριλαμβανόμενης της εκποίησης των υπόλοιπων μετοχών της Τραπέζης της Ελλάδος και των προσυμφωνημένων πράξεων που έγιναν σε μετοχές της Jumbo και του ΤΙΤΑΝα.

Στην περιοχή των 1.650 μονάδων ο FTSE25, με τις 1.642 να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για όσους είχαν θέσεις στο ΧΠΑ (στην τρέχουσα σειρά μηνός Οκτωβρίου), με λίγους αγοραστές να ενεργοποιούνται σταδιακά μετά τις 14:30. Ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα blue chips, σε μία ημέρα που το κλίμα σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη δείχνει βελτιούμενο, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, ο DAX οριακά υψηλότερα στις 11.595 μονάδες και στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 στις 2.783 μονάδες, ως μέρος τεχνικής αντίδρασης μετά τη χθεσινοβραδινή σημαντική διόρθωση.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν το βαρύ κλίμα στο ΧΑ και στις εξελίξεις με αφορμή την Δ.Π. της διοίκησης της τσιμεντοβιομηχανίας και την επικείμενη μεταφορά της έδρας της στις Βρυξέλλες, κίνηση που εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποχώρησης ή μεταφοράς εταιρειών εκτός ΧΑ, με τελευταίες τις περιπτώσεις της Nexans, των Μινωικών Γραμμών...

Μέτρια η αξία των συναλλαγών με ισομερή κατανομή σε τράπεζες και blue chips, καθώς στις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς παραμένει σταθερή η μείωση θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων, όπως αυτή αποτυπώνεται εύγλωττα στη συνεχιζόμενη «ταλαιπωρία» μετοχών όπως του ΟΠΑΠ ή του ΟΤΕ αλλά και άλλων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Ελλάδος, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ αλλά και Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίο, Viohalco, Aegean κ.α. καταγράφονται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, με τους πωλητές να υπερισχύουν στις περισσότερες εξ αυτών. Ο τίτλος του Τιτάνα ενισχύεται 3%. 

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 18/75 αποτυπώνει την αποθαρρυντική εικόνα της αγοράς ενώ για 112 η τιμή παραμένει αμετάβλητη.

Στα 24,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 15:18.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v