Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 630 μονάδων

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να ανεβάζει ταχύτητα. Στο +4% οι (κοινές) μετοχές του Τιτάνα, ενώ 16% ενισχύονται οι προνομιούχες. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola, OTE.

XA: Κινήσεις στη ζώνη των 630 μονάδων

Υπό το βάρος των όσων διαδραματίζονται στις διεθνείς αγορές αλλά και των εξελίξεων σε εσωτερικά μέτωπα, traders και επενδυτές αναζητούν την ενδεδειγμένη αμυντική τακτική.

Μετά τη χθεσινοβραδινή βουτιά στη Wall Street, τον λόγο έχουν οι πωλητές στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αφορμή (κυρίως) τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο Ρώμης - Βρυξελλών, που ως συνέπεια έχει την «ταλαιπωρία» στα κρατικά ομόλογα από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα και την πίεση στις μετοχές, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

Στις 11.560 μονάδες χαμηλότερα ο DAX, στις 18.790 ο ΜΙΒ με απώλειες 1,85%, την ώρα που το ιταλικό 10ετές είναι προς τα 3,80% (!) επηρεάζοντας ανάλογα όλες τις αγορές του... Νότου, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής.

Σε αυτό το περιβάλλον ήταν εκ προοιμίου γνωστό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους πωλητές να έχουν εμφανές προβάδισμα και τους αγοραστές να αναζητούν χαμηλότερα σημεία άμυνας.

Τεχνικά σημεία για τους πωλητές και τους αγοραστές έχει δώσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας κατ' αρχάς στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό.

Εως τις 626,22 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης αλλά με την αρχικά μεγαλύτερη διαφορά να περιορίζεται σταδιακά μετά τις 11:00, λόγω της ισομερούς ανάκαμψης από τα χαμηλά τόσο των τραπεζικών όσο και των blue chips-μετοχών σηματωρών.

Ενθαρρυντικό το ότι στα πρώτα 30'-35' η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα περίπου 4 εκατ. ευρώ, για να φθάσει στα συνολικά 8,4 εκατ. στις 11:30, ολοκληρώνοντας την πρώτη ώρα κατά την οποία η προσφορά δείχνει ελεγχόμενη και οι αγοραστές με δυνάμεις επαρκείς για να την απορροφήσουν.

Πιο αντιπροσωπευτικός από κάθε άλλη συνεδρίαση ο καταμερισμός του τζίρου, καθώς στον τραπεζικό κλάδο δεν ξεπερνά το 15% ενώ με ανάλογα μερίδια διαμορφώνεται σε μετοχές των Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Motor Oil και βεβαίως ΤΙΤΑΝ.

Για την τσιμεντοβιομηχανία, κινητικότητα παρατηρείται από τις πρώτες κιόλας εντολές (σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο), κυρίως στην προνομιούχο, η τιμή της οποίας συγκλίνει προς αυτήν της κοινής. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται εκτενώς στη Δημόσια Πρόταση και στην επόμενη ημέρα για τον όμιλο, στην προσπάθειά του αφενός να εξεύρει φθηνότερες/ανταγωνιστικότερες πηγές χρηματοδότησης (όπως είχε κάνει ο όμιλος Viohalco), αφετέρου, να έχει ένα λογικότερο φορολογικό περιβάλλον.

Ενδεικτικό το γεγονός πως μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας η φορολογική διαφορά κυμαίνεται στο περίπου 15% (στο 29% ο φόρος στα ακαθάριστα έσοδα στην Ελλάδα, συν 15% στο μέρισμα). Προφανώς και η ενέργεια της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ,που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διεργασιών, είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους αρμοδίους για καίρια ζητήματα που αφορούν από φορολογικό περιβάλλον, επενδυτικά κίνητρα, μέχρι αξιοπιστία της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς (με αφορμή το σκάνδαλο Folli Follie).

Στις 1.658 μονάδες ο δείκτης, με το Συμβόλαιό του, στη σημερινή λήξη για τον μήνα Οκτώβριο, σε ένα discount της τάξεως του 0,76%. Στα 398 τα ΣΜΕ που αφορούν στον Οκτώβριο και άλλα 388 που αντιστοιχούν στην επόμενη σειρά.

Λιγοστές οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις οποίες υπερισχύουν οι αγοραστές, καθώς εκτός του ΤΙΤΑΝα στο συν διαμορφώνεται η τιμή για τις ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στα 9,55-9,69 η μετοχή του Οργανισμού, με εμφανή τον κίνδυνο μίας νέας δοκιμασίας προς τα χαμηλά των 9,39 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 11 Οκτωβρίου).

Στα 8,52-8,65 η μετοχή του ΟΠΑΠ, με επίσης εμφανή τον κίνδυνο διολίσθησης προς τα 8,14 ευρώ της 15 Οκτωβρίου.  Στις 11:40, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 20/44 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v