Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Στη ζώνη των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, που κρατά τα κέρδη του με χαμηλό πάντως τζίρο. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, με άνοδο άνω του 2%. Ξεχωρίζουν ακόμη ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil.

Συντηρείται αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην περιοχή των 630 μονάδων το ΧΑ, έως 0,40% υψηλότερα στις 2.780 μονάδες τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Παρότι το αρχικά θερμότερο κλίμα έχει μετριασθεί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, οι αγοραστές διατηρούν το προβάδισμα που είχαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τις κινήσεις τους να ενισχύονται μετά τις 14:30 και λόγω της βελτιωμένης εικόνας όπως διαμορφώνεται στη Wall Street.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο επιχειρείται η ανοδική διόρθωση/διαφυγή πάνω από τις 630 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο που βγάζει αντίδραση μεγαλύτερη του 2%, γράφοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 0,91% του FTSE25.

Αξία συναλλαγών πολύ χαμηλότερα και από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με ενδεικτικό το ότι μόλις στις 14:47 ξεπερνούσε το όριο των 10 εκατ. ευρώ. Ενα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εβδομάδες, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα ισχυρά ξένα χέρια.

Η βελτιωμένη εικόνα της ιταλικής αγοράς (και λόγω της Moody's, που παρά την υποβάθμιση διατήρησε την οικονομία της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και λόγω των συνεχιζόμενων επαφών Ρώμης-Βρυξελλών για την εξεύρεση κοινού τόπου) επηρεάζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και την ελληνική.

Στις 19.203 μονάδες ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, στο 3,424% το ιταλικό 10ετές, με το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,315%, μία από τις καλές επιδόσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, παραμένοντας ωστόσο σε απαγορευτικά επίπεδα.

Αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο που με συναλλαγές αξίας 2,5 εκατ. ενισχύεται σχεδόν 2% έως τις 480 μονάδες. Σημείο αναφοράς, που στο προηγούμενο σχόλιο τέθηκε ως ελάχιστη προϋπόθεση για τους long και τη βραχυπρόθεσμη στάση τους.

Μεγαλύτερο ποσοστό για τη μετοχή της Alpha Bank, με 3,39% στο 1,158 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,5075, την Εθνική στο 1,43 και την Πειραιώς στο 1,13 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι λίγο μετά τις 14:50 άρχισαν να ενεργοποιούνται αγορές σε μία ομάδα συγκεκριμένων blue chips και μετοχών-σηματωρών, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, Motor Oil κ.α. να κερδίζουν πόντους.

Σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil σημαντικό μέρος των συναλλαγών, με τον Οργανισμό στα 9,765 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 8,595 και τη ΜΟΗ στα 21,70 ευρώ.

Το ότι τοποθετούνται και πάλι από χαμηλότερα επίπεδα στις συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές έστω και λιγοστά ξένα χέρια είναι μία πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη, μετά από αρκετές συνεδριάσεις ταλαιπωρίας.

Στις 15:05 ο τζίρος στα 10,6 εκατ., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 53/33 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v