Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσάμπα» πτώση για τράπεζες-blue chips στο ΧΑ

Με τζίρο κάτω των 30 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βυθίστηκε στις 638 μονάδες με ταυτόχρονη πτώση τραπεζών και δεικτοβαρών blue chips. Στο 1,4 δισ. ευρώ οι απώλειες κεφαλαιοποίησης στις τελευταίες πέντε αρνητικές συνεδριάσεις. Τα τεχνικά δεδομένα.

«Τσάμπα» πτώση για τράπεζες-blue chips στο ΧΑ

Συνεδρίαση - ορισμός της απογοήτευσης, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους εν δυνάμει πωλητές να κάνουν "περίπατο" και να πιστώνονται με χαρακτηριστική ευκολία την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πέντε αρνητικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 3,26%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 9,4%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ (!)

Η σημερινή, κάκιστη, εικόνα, με το Χ.Α. να υπεραποδίδει σε απώλειες των Ευρωπαϊκών Αγορών, ήλθε σαν απάντηση στα σενάρια που έκαναν τον γύρο της Αγοράς στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και σύμφωνα με τα οποία "το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε να επιδείξει σαφώς αμυντικότερη συμπεριφορά, ακόμα και αν συνεχιζόταν η επιδείνωση κλίματος και εικόνας, στις Διεθνείς Αγορές".

Το δεύτερο "χτύπημα" για όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. "day byday", ήλθε από την σημερινή κατακρήμνιση της καθαρής αξίας συναλλαγών και είναι "κοινό μυστικό", ότι με αυτούς του τζίρους το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποιο "year end rally" και σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο στις 12 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού έτους.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος θα συνεχίζουν να ασκούν την επιβαρυντική επίδρασή τους και στο Χ.Α., με τη ψήφο της Βρετανικής Βουλής για το 'Brexit' της Τρίτης 11/12 και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 13/12 να κυριαρχούν στην ατζέντα της εβδομάδος. Η παραμονή στη ζώνη 640 - 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. συνιστά το επικρατέστερο σενάριο, ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης πιθανότητας για σκηνικό χαμηλής συναλλακτικής υποτονικότητας" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό θα κινηθούμε και αυτή την εβδομάδα, ενώ η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη, καθώς, σταδιακά, θα γίνει αισθητή και η επιρροή των ενεργών κωδικών στα Παράγωγα, οι οποίοι καλούνται να κλείσουν, ή να μετακυλήσουν τις θέσεις τους. Εκτός από τις Πετρελαϊκές ΜΟΗ και ΕΛΠΕ που κόβουν μέρισμα σήμερα, υπενθυμίζουμε και την αποκοπή μερίσματος της Jumbo την Πέμπτη στις 13/10, ποσού 0,2172 ευρώ ανά μετοχή. Τεχνικά, είναι σημαντικό να κρατηθούμε πάνω από την περιοχή των 635 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, τουλάχιστον όσο οι Διεθνείς Αγορές υποχωρούν εντός φυσιολογικών ορίων" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

"Οι ανησυχίες για την Παγκόσμια ανάπτυξη, μπορεί να διατηρήσουν το ευμετάβλητο περιβάλλον στις Διεθνείς Αγορές, επηρεάζοντας και την Εγχώρια Αγορά. Η απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό θα αυξήσει τη συσχέτιση του Χ.Α. με τη διεθνή τάση" επεσήμανε η Beta Sec.

"Ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής ξεκίνησε θετικά, η επιφυλακτικότητα των αγοραστών και η κακή εικόνα στις Ξένες Αγορές, οδήγησαν σταδιακά τον ΓΔ σε απώλειες. Το κλείσιμο και εν όψει ΣΚ, βρήκε την Αγορά στα χαμηλότερα της ημέρας, με τις συναλλαγές στα καθιερωμένα πλέον 40 εκατ. Ο ΓΔ κάτω από τις 650 μονάδες και μέχρι τις 641 παραμένει, βραχυπρόθεσμα, θετικός. Επόμενος στόχος οι 665, στήριξη οι 624. Ο FTSE25, επίσης κρατά την βραχυπρόθεσμη θετική τάση. Επόμενος στόχος 1750, στήριξη η 1677. ΟΔΤΡ στις 475 μονάδες, παραμένει οριακά σε ουδέτερη περιοχή. Αντίσταση οι 526 και στήριξη οι 468. Συμπερασματικά: Η Αγορά δείχνει ότι προσπαθεί να ισορροπήσει σε αυτά τα επίπεδα, δεν έχει όμως την ανάλογη βοήθεια από τις Διεθνείς Αγορές και πολιτικές εξελίξεις. Μια αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς είναι μάλλον δύσκολο, οπότε εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές κλίμα" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι έβγαλαν την συνεδρίαση χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Ο τελευταίος, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 457,49 μονάδες (-3,84%), στις 17.00 βρέθηκε στις 460,7 (-3,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 465,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,18%.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος χαμηλότερα των 457 μονάδων, οι κινήσεις "stop long" θα ενταθούν και ο ΔΤΡ θα κινηθεί προς τις 358 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στην ζώνη 411 - 406.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 οι Τράπεζες θα προχωρήσουν στον πλειστηριασμό 2.000 πρώτων κατοικιών μέσης αξίας 100.000 ευρώ, οι οποίες αποτελούν υποθήκη σε 'κόκκινα' και στην πλειονότητά τους καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αφορούν Δανειολήπτες εκτός της προστατευτικής ζώνης του Νόμου Κατσέλη".

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "παράθυρο ευκαιρίας' για έξοδο στις Αγορές, θα αναζητήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους primary dealers να μην προχωρήσει σε δεσμευτικές αναφορές επικείμενων εκδόσεων, σταθμίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα στις Αγορές και τους πολλούς 'άγνωστους x' του επόμενου έτους".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό ο βαθμός συσχέτισης της Εγχώριας Αγοράς με τις Αγορές του εξωτερικού αναμένεται αυξημένος. Αναμένεται συνέχιση της μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου".

Για την περίπτωση των Διεθνών Αγορών και τον δείκτη - σηματωρό S&P 500, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, "σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 2620 μονάδων, απαιτείται δραστική μείωση θέσεων" (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αποκαρδιωτική, καθώς από το σύνολο των μη Τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+1,20%), που κατόρθωσε να "επιπλεύσει" οριακά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, όμως αξίζει υποσημείωσης ότι ο εν λόγω τίτλος ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτός της Τέρνα Ενεργειακή (+0,17%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-3,29%) διαπραγματεύονταν στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2018, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2125 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, οι τίτλοι της Motor Oil (-2,36%) διαπραγματεύονταν στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2018, €0,35 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2975 ανά μετοχή).

Και οι δύο παραπάνω τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον τίτλο των ΕΛΠΕ να συμπληρώνει την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και αυτόν της ΜΟΗ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η επιστροφή των πωλητών στην μετοχή της ΕΧΑΕ (-3,90% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), η οποία, κατά την σημερινή συνεδρίαση, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "παλεύοντας" με το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, το οποίο το έχασε στο τέλος. Στα 3,51 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 4,13 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,58%), που συμπλήρωσε τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις. Αξίζει να σημειωθεί η σημερινή αντίδραση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 8,37 ευρώ (-2,11%). Στα 7,64 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 8,80 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Η Frigoglass (0%) δείχνει να έχει πωλητή, αλλά αυτό δεν επιδεικνύει επιθετικές διαθέσεις. Προσπάθεια αντίδρασης από την Forthnet (+19,86%) μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Τεχν. Ολυμπιακή (+0,73%), Επίλεκτος (+19,70%) και Κρητών Άρτος (+3,36%).

Μόνο θετικά νέα δεν έφερε η σημερινή συνεδρίαση, για όσους ασχολούνται με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 644 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 635 και 622. Οι αντιστάσεις στις 668, 682 και 710 μονάδες. Το ημερήσιο "stop long" στις 592 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,60%), πρώτη στήριξη στην ζώνη 1650 - 1640 και αμέσως επόμενη στις 1590 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1710, 1758 και 1860 μονάδες. Το ημερήσιο "stop long" στις 1548 μονάδες.

Oι κινήσεις στις ξένες αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το ευρώ, μικρές απώλειες για χρυσό και πετρέλαιο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, στην Κίνα, το Νοέμβριο, ενισχύθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάγνωση του Οκτωβρίου ύψους 3,3%. Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει την επιβράδυνση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με πέρυσι, χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Αγοράς που ανέμενε να αυξηθεί κατά 2,4%.

Την ελπίδα του ότι η Ιταλική Κυβέρνηση θα μπορέσει να υποβάλει αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung", ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

"Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχύουν για όλους. Ελπίζω πως η Ιταλική Κυβέρνηση θα μπορέσει να αναθεωρήσει το προσχέδιο προϋπολογισμού", είπε ο κ. Σεντένο, υπογραμμίζοντας πως "η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη Χώρα".

Οι Γερμανικές εισαγωγές αναπτύχθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό από τις εξαγωγές τον Οκτώβριο, συρρικνώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3%. Το γεγονός οδήγησε σε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος, στα 17,3 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει 0,5% αύξηση στις εξαγωγές και 0,4% αύξηση στις εισαγωγές.

Υποχωρεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο "Sentix", ο δείκτης επενδυτικού κλίματος μειώθηκε στο μείον 0,3%, από 8,8 μονάδες το Νοέμβριο. Είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2014 και η τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, ενώ ξεπερνάει τις προσδοκίες των αναλυτών για προσγείωση στις 8,1 μονάδες.

Με χαμηλότερο ρυθμό "έτρεξε" η Βρετανική Οικονομία τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4%, από την ασυνήθιστη άνοδο κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

"Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ακυρώσει την αυριανή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας του 'Brexit", σύμφωνα με Ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Η κίνηση ήρθε μετά την προειδοποίηση ότι οδηγείτο σε καταστροφική ήττα.

"Οι ΗΠΑ θα αισθανθούν τις συνέπειες της αξιοσημείωτης επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε άλλα Κράτη του Κόσμου", προέβλεψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις εφημερίδες "The Wall Street Journal" και "Financial Times", λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

"Ο μήνας δεν έχει ιδιαίτερα νέα, απλά είναι μήνας κλεισίματος συμβολαίων αλλά και βιβλίων στους Θεσμικούς και μένει να δούμε αν οι Ξένες Αγορές αποφασίσουν ότι θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα στην Ελληνική Αγορά" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση. Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία φάση αντίδρασης, μετά από την πτώση των τελευταίων μηνών, με το 650 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση και κύρια η ζώνη του 700.

Κατοχύρωση του πρώτου, σε εβδομάδα, μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι το "βαρίδι" για την Αγορά τα τελευταία χρόνια και είναι ο κλάδος που πρέπει να βρει λύση στα προβλήματά του, αν θέλουμε να δούμε πραγματική ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. Το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι κάποιο νέο που θα αλλάξει την ψυχολογία των Επενδυτών και τα δύο πιο σημαντικά νέα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το ξεκίνημα της κορωνίδας των επενδύσεων που λέγεται Ελληνικό, ή η ανακοίνωση εκλογών.

"Φυσικά τα καλά, ή τα κακά νέα δεν έρχονται ούτε στα χαμηλά ούτε στα υψηλά, παρόλα αυτά είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν momentum" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 10,5 από 10 ευρώ, θέτει η HSBC σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

Τα συμπεράσματα από το "Greek Conference" στο οποίο φιλοξένησε στελέχη των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών μετέφερε η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδο εμφάνισαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές Γενικής Κυβέρνησης τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζουν άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών Γενικής Κυβέρνησης, από το 1,91 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε 1,994 δισ. τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 627 εκατ., από 699 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 635,5 μονάδες (-2,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 637,59 (-1,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 638,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,62%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 24,5 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντης. Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Το ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.146 συμβόλαια).

Στα 4.075 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.111  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.390, 1.254 για τον Δεκέμβριο και 136 για τον Ιανουάριο,τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.663,75) κινήθηκε μεταξύ 1.662,5 και 1.685 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,45%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.065), Alpha Bank (2.225), Πειραιώς (1.230), ΔΕΗ (315), Εθνική (11.237), Μυτιληναίο (240), ΟΤΕ (207), Ελλάκτωρα (521), ΟΠΑΠ (193), MIG (727), Viohalco (239), ΑΔΜΗΕ (497).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.022, Eurobank 56.701, Alpha Bank 22.466, Εθνική 220.286, Πειραιώς 20.120.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.616.500 τεμ., (από 29.616.500 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.493.491 τεμ. (22.513.530), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.483.151), Eurobank34.139.187 τεμ. (36.677.852), Εθνική 7.726.578 τεμ. (8.026.578), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v