Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Optima Bank: Τα top picks του 2024 στο χρηματιστήριο

Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Ποια είναι τα όπλα και ποια τα ρίσκα για τις εγχώριες μετοχές. Χρονιά-ορόσημο το 2023.

Optima Bank: Τα top picks του 2024 στο χρηματιστήριο

Το ΧΑ συνέχισε την ανοδική του πορεία το 2023, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και επίσης τις αντίστοιχες της Νότιας Ευρώπης, εξηγεί η Optima Bank.

H χρηματιστηριακή διατηρεί τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.

«Παραμένουμε θετικοί για τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και για συγκεκριμένες μετοχές αξίας. Οι κορυφαίες επιλογές μας για το 2024 είναι οι εξής:

  • Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 5 ευρώ)
  • Eurobank (2,41 ευρώ)
  • Mytilineos (47 ευρώ)
  • ΔΕΗ (17,4 ευρώ)
  • Aegean Airlines (14,7 ευρώ)

«Παρ' όλα αυτά, διατηρούμε μια πιο επιφυλακτική στάση, κυρίως για τους κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές μακροοικονομικό σκηνικό (χρονική στιγμή και έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης), το πολιτικό τοπίο (πολλές χώρες διεξάγουν εθνικές εκλογές το 2024, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία-Ρωσία). Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πιθανή βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα δημιουργήσει επίσης μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα (πιθανή αναβάθμιση από τη Moody's), θα επιτύχει χαμηλότερα κρατικά πιστωτικά περιθώρια (τα spreads των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 120 μ.β. το 2023 σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα), θα συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και θα διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Επιπλέον, αναμένουμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης της MSCI για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη το 2025», υπογραμμίζει η Optima Bank.

To 2023 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα καθώς: i) η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P (BBB-, σταθερή), την DBRS (BBB Low, σταθερή) και τη Fitch και σε μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's (Ba1, σταθερή), ii) ο λόγος χρέους/ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, iii) η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες και υπερέβη τον μέσο όρο της ΕΕ, χάρη στις ταξιδιωτικές εισπράξεις που σημείωσαν ρεκόρ, την ανάκαμψη των επενδύσεων (σε μεγάλο βαθμό λόγω της απορρόφησης των κονδυλίων του ΤΑΙΠΕΔ) και τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών.

Στο ίδιο πνεύμα, το 2023 ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπερέβη σημαντικά τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων του, για 2η συνεχή χρονιά. Το 2023 το ΧΑΑ κέρδισε 39,1%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του DAX (+20,3%), του FTSE 100 του Λονδίνου (+3,8%), του CAC 40 (+16,5%), του Dow Jones (+13,7%) και του S&P (+24,2%). Οι κορυφαίες επιλογές μας υπεραπέδωσαν σημαντικά πέρυσι τον Γενικό Δείκτη, με τη Cenergy να ενισχύεται κατά +137,1% σε ετήσια βάση, την Τράπεζα Πειραιώς κατά +122,5% σε ετήσια βάση, τη Mytilineos κατά +80,8% σε ετήσια βάση, την Τιτάν Τσιμέντα κατά +77,9% και τη ΔΕΗ κατά +70,3%.

«Μετά την ανάκτηση του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας το 2023, αναμένουμε ότι το ΧΑ θα εισέλθει στον κατάλογο του MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025. Ο MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου του 2013. Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει στήριξη στις εισηγμένες εταιρείες για περαιτέρω επαναξιολόγηση.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό

«Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή για τέταρτο συνεχές έτος. Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει με μια στροφή προς επενδύσεις, με τη στήριξη του RRF και του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τελικά στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2024», εξηγεί η Optima Bank.

Tέλος, η αποτίμηση είναι ελκυστική παρά το πρόσφατο ράλι, καθώς το ΧΑ είναι διαπραγματεύσιμο με 8 φορές τα κέρδη του 2024, δηλαδή με έκπτωση 36% σε σχέση με την ΕΕ και σε 5,6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος, έκπτωση 30% σε σχέση με τις ομοειδείς χώρες της ΕΕ.

Οι πιθανοί κίνδυνοι θα ήταν η εκτίναξη του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών και των τιμών της ενέργειας που θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά, προκαλώντας πιθανές αποτιμήσεις λόγω χαμηλότερων από την αναμενόμενη κερδοφορία, οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της συνεχιζόμενης πληθωριστικής πίεσης, η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των γενικών εκλογών σε σημαντικές οικονομίες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και ο γεωπολιτικός κίνδυνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v