Λιώνει στον καύσωνα η Σοφοκλέους

Η αδυναμία του δολαρίου παρασύρει εκ νέου σε υψηλά το πετρέλαιο και απειλεί κρίσιμες στηρίξεις στις ευρωγορές. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 4% με επιταχυνόμενες πωλήσεις σε τράπεζες και στον ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με το... 1,5 πόδι στον γκρεμό και χωρίς... σημεία να πιαστούν βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Ελπίδες των τελευταίων αισιόδοξων στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Πέμπτη - Παρασκευή των JP Morgan, Merrill Lynch και Citigroup. 
 
Με τον Γ.Δ. να υποχωρεί χαμηλότερα και των 3.200 μονάδων, προς τις 3.190 μονάδες και με το ποσοστό να διευρύνεται στο 3,7%.

Με αυξημένες πωλήσεις σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Κύπρου, αλλά και σε Intralot, OTE, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Αlapis και ΕΧΑΕ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 14:00 ούτε μία μετοχή του 20άρη δεν κινούνταν σε θετικό έδαφος, ενώ σε νέα χαμηλά περνούσαν Intralot, Τιτάν και ΜΡΒ.

Χρηματιστηριακά στελέχη απέδιδαν την έκταση της διόρθωσης στις συνεχιζόμενες πωλήσεις που προκαλούσε η εικόνα των συμβολαίων του S&P 500.

Τόσο ο συγκεκριμένος δείκτης, που δείχνει να ξεκινά κατά 1,23% χαμηλότερα και τις 1.213 μονάδες όσο και ο S&P 100 και ο δείκτης αμερικανικών τραπεζών παρέπεμπαν σε νέο κύκλο διόρθωσης.

Αυτό πίεζε τον DAX μέχρι και 2,7% χαμηλότερα με κίνδυνο να χαθεί και το 6χίλιαρο.

Πωλητές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Ευρώπη και στην Αθήνα, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων κεφάλαια, αλλά και σε ευρωπαϊκά που συνδέονται έμμεσα, με αμερικανικών συμφερόντων τράπεζες, επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά της σχέσης ευρώ - δολαρίου δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία, απειλώντας να επιδράσει πολλαπλασιαστικά σε αγορές όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και λιγότερο το Λονδίνο.

Σε αυτή τη φάση των αγορών το Χ.Α. παρουσιάζει εικόνα… καρυδότσουφλου σε τρικυμία στο μέσο του ωκεανού.

Επίσης, σε αυτή τη φάση της αγοράς, είναι δύσκολο και ουδόλως ευχάριστο για κάποιον να καταγράφει τη μονόδρομη απαξίωση εταιριών, την εξαΰλωση αποτιμήσεων, χωρίς να μπορεί να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ακόμη και μίας καθαρά τεχνικού χαρακτήρα αντίδρασης.

Οι αγορές είναι εμφανές πως βρίσκονται με το… 1,5 πόδι στον γκρεμό. Και το χειρότερο χωρίς να διακρίνονται σημεία στήριξης, να πιαστούν, έστω και προσωρινά.

Μένει να φανεί εάν την Πέμπτη - Παρασκευή μπορεί να ανατραπεί, έστω και μερικώς, η τάση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των JP Morgan, Merrill Lynch και Citigroup.

Σε μία περίοδο όπου οι αγορές μετοχών, νομισμάτων, εμπορευμάτων, στεγαστικής πίστης και γενικότερης αξιοπιστίας βρίσκονται, θα έλεγε κάποιος, σε καθεστώς ομηρίας από την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ και από τους χειρισμούς της απερχόμενης κάστας εξουσίας αυτής της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v