Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips πήραν το όπλο τους στο ΧΑ

Καλοδεχούμενη αντίδραση του ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες. Υψηλότερα μέχρι 2,3% η ΕΤΕ, καλή εικόνα για ένα ικανό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Δεν ακυρώνεται ο ανοδικός κύκλος όσο ο 20άρης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 1.131.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντιδρώντας προς τις 2.375 μονάδες, το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά, όπως άλλωστε τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Συντονισμένες τοποθετήσεις, από την αρχή κιόλας με σκοπό να ΄΄τραβήξουν΄΄ τους βασικούς δείκτες υψηλότερα έγιναν σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του Ftse 20 με την Εθνική να κυμαίνεται στα 19,5-19,6 ευρώ (2,4%) την Eurobnak στα 8,45 και την Alpha Bank στα 8,41 ευρώ με τους πωλητές να επιμένουν στην τελευταία.

Ο Ftse 20 έγινε μία προσπάθεια να περάσει και πάλι πάνω από τις 1.200 μονάδες-σχετικά εύκολο το εγχείρημα καθώς Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη αντιδρούσαν κατά 0,6-0,8% υψηλότερα.

Οι μέχρι στιγμής κινήσεις εξαιρετικά προσεκτικές και…προσεγμένες θα έλεγε κάποιος ειδικά σε μετοχές αυξημένης βαρύτητας όπως λόγου χάρη είναι ο ΟΤΕ (12,3-12,4 ευρώ), ΔΕΗ (16,58 ευρώ) και ΟΠΑΠ που σήμερα εμφανίζεται δυνατότερος με 3,2% στα 21,2 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, πως από τις 20 μετοχές αυτής της ομάδας δύο η τιμή διαμορφώνονταν λίγο χαμηλότερα, ενώ των υπόλοιπων παρέμενε σε ανοδική φορά (Marfin Popular, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α.) .

Στα πρώτα 20-25΄της συνεδρίασης μετοχές εταιρειών όπως J&P Αβαξ (2,88 ευρώ), ΕΛΓΕΚΑ (1,19 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (4,86 ευρώ), ΣΙΔΕΝΟΡ (5,28 ευρώ) κ.α. επανέρχονται σε ανοδικό κανάλι μετά το χθεσινό διάλειμμα. Ωστόσο οι συναλλαγές και τα…χτυπήματα των αγοραστών μάλλον επιφυλακτικά φαίνονται, καθώς περιμένουν την αποσαφήνιση της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ επιπρόσθετα έχουν να…συνεκτιμήσουν και την αργία της 9/6.

Το ενθαρρυντικό είναι πως τραπεζικές μετοχές με πρώτη και καλύτερη την Εθνική δείχνουν ΄΄διάθεση΄΄ τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να αποφύγουν την υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα τα τελευταία 10-15΄παρατηρείται σχετική κινητικότητα σε μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν πολύτιμες βοήθειες στη συνέχεια. Γενικότερα με κορυφή την κορυφή των 1.271 μονάδων για τον Ftse20 το ΧΑ παραμένει σε σημείο καμπής, με δικαιολογημένη την διόρθωση των τραπεζών τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις και ζητούμενη την αντίδραση του κλάδου αν όχι από σήμερα το πολύ από τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης.

Σε αυτή την περίπτωση θα επαναλάβουμε πως η ανοδική φορά δ ε ν ακυρώνεται, δ ε ν μεταβάλλεται παραμένει δηλαδή ενεργή με στόχο την επαναπροσέγγιση των τελευταίων κορυφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v