Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε δοκιμασία η ανοδική τάση

Στο χείλος των 1.200 μονάδων ο FTSE 20 που διορθώνει κατά 6% από την τελευταία κορυφή. Σημαντικές βραχυπρόθεσμες απώλειες για τράπεζες, που δεν έχουν χάσει τη μάχη με τα υψηλά τους. Κλειδί η... αργία της Δευτέρας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απώλειες 6% από τα τελευταία υψηλά των 1.271 μονάδων μετρά ο FT 20 στο ΧΑ χωρίς ωστόσο η Wall να δίνει ακόμη σήμα εξόδου από τις αγορές μετοχών.

Κίνηση, που όπως πολύ ορθά σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος αποδίδεται στην κατά 8% υποχώρηση των τραπεζών που σημειωτέον είχαν υπεραποδώσει οδηγώντας τον 20άρη στην "κορυφή" και τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά επαναφοράς στην περιοχή των 2.400 μονάδων.

Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής μας πως ο ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζει από τα χαμηλά του Μαρτίου τη μεγαλύτερη απόδοση από κάθε άλλα αναπτυγμένο ευρωπαικό και μία από τις υψηλότερες επιδόσεις από την αρχή του χρόνου.

Εύλογες οι ρευστοποιήσεις-κατοχυρώσεις θέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές (με τις περιπτώσεις των Πειραιώς και Κύπρου να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό) καθώς οι ισχυροί παίκτες εξακολουθούν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης της Wall προς τις 9.000-9.200 μονάδες.

Το γεγονός, ότι χθες ο DJIA αντέδρασε κατά 0,82% στις 8.750 και ο S&P 500 στις 942 μονάδες αφήνοντας ενεργό το σενάριο της υπέρβασης των 1.000 μονάδων, ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ του ΧΑ. Συνεκτιμώντας βέβαια πως την Δευτέρα αργεί και θα "πάιζεi" από τις 9/6 με μία συνεδρίαση καθυστέρηση.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά αποτυπώθηκε χθες στο…ταμπλώ, καθώς ένα μέρος των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε και με την…προοπτική του τριημέρου και της εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως σημειώνουν διορατικοί αναλυτές, η διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1.271 μονάδες για τον Ftse20 έχει μέχρι και τα επίπεδα των 1.190-1.200 τα χαρακτηριστικά μίας καθαρής τεχνικής διόρθωσης, που θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τις 1.131 μονάδες χωρίς να μεταβάλλεται η τάση (που διαμορφώθηκε από την αντίδραση από τα χαμηλά της 6-9/3).
 
Σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή της καθοδικής διάσπασης (των 1.131 μονάδων) θα πρέπει να δώσουμε περισσότερους πόντους σε ένα σενάριο μεγάλης διόρθωσης λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις 1.271 μονάδες ως σημείο τερματισμού ενός σημαντικού ανοδικού κύκλου.

Μέχρι και τώρα και παρά τις αρνητικές τεχνικές ενδείξεις της Εθνικής (στα 19,2 ευρώ χθες) οι ξένες αγορές (δηλαδή η Wall) αλλά και το ΧΑ δεν δίνουν σήμα εξόδου από το ανοδικό κανάλι.

Σημειωτέον, πως η Εθνική διορθώνει σε δύο συνεδριάσεις από τα 20,71 στα 19,20 ευρώ με συναλλαγές 4,7 εκατ. τεμαχίων. Το αρνητικό για τη μετοχή-σηματωρό του ΧΑ είναι πως για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις διαμορφώθηκε στο χαμηλό ημέρας δηλαδή τα 20,05 και 19,2 ευρώ αντίστοιχα δείχνοντας αδυναμία και…διάθεση να υποχωρήσει ενδεχομένως και προς τα 18,5 ευρώ. Όμως τόσο η Εθνική όσο και οι Eurobank, AlphaBank διορθώνουν με αυξημένα κομμάτια για 2-3 συνεδριάσεις με την Wall να γυρίζει χθες με ώθηση από τραπεζικές μετοχές και τίτλους επιχειρήσεων ενέργειας.

Πρόκειται ακριβώς για τους δύο κλάδους που συγκεντρώνουν σημαντικά κεφάλαια και ρευστότητα ισχυρών παικτών, οι οποίοι με ΟΤΕ και ΔΕΗ παραμένουν εντός παιδιάς.

Αναμφίβολα το ότι ο Ftse20 διορθώνει περισσότερο από ένα επιτρεπόμενο 2-3% ( για κωδικούς stop loss) χάνοντας χθες σε κλείσιμο τις 1.200 μονάδες είναι αρνητική ένδειξη. Με φίλτρο τη σημερινή συνεδρίαση και αυτήν της Τρίτης στο ΧΑ εκτιμάται, ότι θα έχει διαμορφωθεί πιο ξεκάθαρη τάση.

Εάν δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη ενός ανοδικού κύκλου για τον Ftse20 προς την κορυφή των 1.271 μονάδων (η στόχευση παραμένει στην υπέρβαση έστω και οριακά των 1.305 μονάδων), να κλείσουμε τις θέσεις μας στην υποκείμενη αγορά και να περιμένουμε το "τέταρτο κύμα" διορθωτικό αυτή τη φορά που θα φέρει το ΧΑ σημαντικά χαμηλότερα.

Όμως θα το επαναλάβουμε, καθώς οι καιροί είναι... περίεργοι, πως οι ξένες αγορές ειδικά η Wall αλλά και το ανεκτό περιθώριο διόρθωσης του 20άρη προς τις 1.131 μονάδες δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις εισόδου στον σημαντικό κύκλο υποχώρησης που περιμένουν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v