Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άμυνα για διακράτηση τεχνικών στηρίξεων

Διορθωτικές κινήσεις στις τράπεζες και περιορισμένης έκτασης τοποθετήσεις σε επιλεγμένες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένονται και σήμερα. Με τον Ftse20 να πρέπει να κρατήσει τις 1.160-1.180 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ακόμη μία συνεδρίαση- η τέταρτη κατά σειρά χθες- βρίσκει τον Ftse20 να απομακρύνεται από την τελευταία ΄΄κορυφή΄΄.

Συγκεκριμένα η καταγραφή στις 2/6 των υψηλών των 1.271 μονάδων δημιουργούσε ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκίες στους παίκτες, καθώς άλλοι μεν πόνταραν άμεσα σε συνέχεια της ανοδικής φοράς και άλλοι (οι περισσότεροι) στο ενδεχόμενο μίας φυσιολογικής διόρθωσης. Αναμενόμενης θα συμπληρώναμε από χαμηλά-ή και αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών- όπως σημείωναν διορατικοί αναλυτές την περίοδο της υπέρβασης των 2.150 μονάδων.

Η χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να δίνει περισσότερους πόντους στους πωλητές και σε αυτούς που ποντάρουν σε περαιτέρω διόρθωση τιμών και αποτιμήσεων, ωστόσο οι βασικοί δείκτες δεν έχουν χάσει την τεχνικότητα τους.
 
Ο  Γενικός Δείκτης με κλείσιμο στις 2.315 μονάδες έχει περιθώρια διολίσθησης προς τις 2.250-2.200 και 2.180 μονάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει άμεσα και χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις.

Αντίθετα θα λέγαμε, πως επιχειρείται η κίνηση της αγοράς σε ένα εύρος τιμών όπου θα διευκολύνεται η κατοχύρωση θέσεων-αποχώρηση βραχυμεσόπρθεσμων παικτών αλλά και η επανατοποθέτηση και το παιχνίδι άλλων. Θα πρέπει να προσεχθεί πως χθες ο Ftse20 κράτησε τις 1.180-1.160 μονάδες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακύμανσης μέσα σε αυτό το εύρος ή εν πάσει περιπτώσει στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια περίοδο άλλα θέματα αναφέρονται στην…άνοδο που πάει…διακοπές και άλλα στα σχέδια των τραπεζών για την φρέσκα κεφάλαια 4 δισ. ευρώ (της Αναστασίας Παπαιωάννου).

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ΗΠΑ με τις αμερικανικές τράπεζες και όπως σημείωναν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου ‘ ‘ όλα αυτά χωρίς το ανάλογο κλίμα δεν μπορεί να υλοποιηθούν΄΄.

Το πιθανότερο είναι πως οι αποτιμήσεις θα συντηρηθούν σε βολικά επίπεδα, όχι βέβαια σε υψηλές ή νέες υψηλές τιμές αλλά όχι και σε ΄΄ελεύθερη πτώση΄΄. Για παράδειγμα η Εθνική δείχνει-τεχνικά- πως δεν θα αντιδράσει σε αυτή τη φάση προς τα 20,5-21 ή και υψηλότερα 23,5-24 ευρώ το πιθανότερο όμως είναι πως θα βρεθούν στηρίξεις σε μία λογική διόρθωση προς τα 18-17,8 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και για τις Eurobank (8,1 ευρώ) AlphaBank (8,35 ευρώ). Θα επιμείνουμε πως από τη χθεσινή συνεδρίαση μας ξάφνιασε δυσάρεστα το…άδειασμα των μη τραπεζικών δυνάμεων του 20άρη ΔΕΗ (15,7 ευρώ), ΟΤΕ(11,88 ευρώ) και ΟΠΑΠ (20,88 ευρώ). Αντιθέτως επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα(και η στήριξη από…επιχειρηματικές και όχι μόνο κινήσεις) στην περίπτωση των Frigoglass (6,4 ευρώ), Forthnet (1,81 ευρώ), Ιατρικό Αθηνών, Τιτάν, Ιλυδα κ.α.

Για την περίπτωση της ΙΜΑΚΟ αναφερόμαστε ξεχωριστά στον Εκηβόλο, θέλοντας να…προλάβουμε ανάλογες κινήσεις από άλλους μεγαλομετόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v