ΟΤΕ: Πτώση 97% στα κέρδη το Q2

Υποχώρηση κερδών κατά 97% στα 4,7 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου του Οργανισμού, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν 6,5% στο 1,487 δισ. ευρώ και τα EBITDA μειώθηκαν 37,1%.

ΟΤΕ: Πτώση 97% στα κέρδη το Q2
Υποχώρηση κερδών κατά 97% στα 4,7 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου του Οργανισμού, ενώ οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν 6,5% στο 1,487 δισ. ευρώ και τα EBITDA μειώθηκαν 37,1% στα 363,9 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο από το κόστος των προβλέψεων για πρόωρη αποχώρηση και από την επιβολή νέου φόρου στην Ελλάδα για τα ληφθέντα μερίσματα από την COSMOTE ( 31 εκατ. ευρώ).

Τα αποτελέσματα βρίσκονται χαμηλότερα κατά πολύ των συγκλινουσών προβλέψεων των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο θα διαμορφώνονταν 70% πιο κάτω, στα 47,3 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη σημείωσαν υποχώρηση 9,7% έως τα 271,4 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις μειώθηκαν 5,9% μέχρι τα 2,942 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ήταν κατά 2,5% χαμηλότερα έως το 1,084 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης σημείωσε τα εξής: "Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους συνεχίστηκε η αδυναμία των οικονομιών των χωρών στις οποίες λειτουργεί ο όμιλος. Υπολογίζεται πως η συνολική δαπάνη για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα μειώθηκε κατά περίπου 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ παρόμοια ή μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία.

Στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας η θέση του ΟΤΕ επηρεάστηκε αρνητικά από σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή προϊόντων που θα καθιστούσαν τον ΟΤΕ πιο ανταγωνιστικό τιμολογιακά. Η έγκριση κάποιων από αυτά δόθηκε μετά το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Παρά τις αντιξοότητες αυτές, ο ΟΤΕ είχε αξιοσημείωτες επιδόσεις, αφού η συνολική πτώση των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες περιορίστηκε περίπου στο 3%. Με στόχο την προάσπιση της μελλοντικής κερδοφορίας ο όμιλος κινείται σε πολλά μέτωπα. Ήδη 600 εργαζόμενοι της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου στο πλαίσιο προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης, ενώ οι συνέργιες με την Deutsche Telekom στους τομείς των δαπανών και των επενδύσεων έχουν υπερβεί τους αρχικούς στόχους. Ταυτόχρονα, διερευνούμε τρόπους να επιταχύνουμε και να διευρύνουμε το πεδίο αυτών και άλλων προγραμμάτων μείωσης κόστους.

Συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε επιχειρηματικές κινήσεις που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τη θέση μας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Στη Ρουμανία έχουμε υπογράψει συμφωνία εξαγοράς μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που κατέχει άδεια 3G, με στόχο την επέκταση στην αναπτυσσόμενη αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ στην Ελλάδα λάβαμε τις σχετικές άδειες παροχής υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης. Οι ενέργειες αυτές θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα μόλις οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν".

Και ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: "Παρότι δεν αναμένουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας του Οργανισμού περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγουμένου έτους".

Σταθερή τηλεφωνία

Ο κύκλος εργασιών στη σταθερή τηλεφωνία μειώθηκε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 8,7% και διαμορφώθηκε στα 590,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υποχώρησαν 95,9% έως τα 8,5 εκατ. ευρώ (από 205,2 εκατ. ευρώ πέρυσι) και η επίδραση της εθελούσιας εξόδου ήταν στα 152 εκατ. ευρώ.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2009, τα έσοδα από μηνιαία πάγια τέλη συνέχισαν να μειώνονται, ως αποτέλεσμα της απώλειας γραμμών PSTN. Ο ρυθμός μείωσης των εσόδων από κλήσεις σταθερού προς κινητό διατηρήθηκε στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2009, λόγω των σημαντικών μειώσεων στα τέλη διασύνδεσης από σταθερό προς κινητό που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή και εφαρμόστηκαν από τις αρχές του έτους.

Τα έσοδα από διεθνείς κλήσεις εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά τόσο από τον αυξημένο ανταγωνισμό όσο και από τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές χονδρικής που εφαρμόστηκαν κατά τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα έσοδα από υπηρεσίες ADSL αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ακολουθώντας την αυξητική τάση της πελατειακής βάσης.

Τα έσοδα από υπηρεσίες LLU συνέχισαν να αυξάνονται, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των τοπικών βρόχων. Τα έσοδα από τέλη διασύνδεσης μειώθηκαν κατά το β΄ τρίμηνο του 2009, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης κίνησης στη χονδρική. Τα έσοδα από μισθωμένες γραμμές μειώθηκαν στο τρίμηνο κυρίως λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού σε αυτήν την αγορά. Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,9%, κυρίως λόγω της ανόδου του αριθμού νέων συμβάσεων, ενώ οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 24,7%.

Κινητή τηλεφωνία

Στην κινητή τηλεφωνία ο κύκλος εργασιών εμφάνισε υποχώρηση κατά 5,1% έως τα 754 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 13,7% μέχρι τα 156,9 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η COSMOTE το β΄ τρίμηνο συνέχισε να επεκτείνει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα και να ενισχύει το μερίδιο εσόδων της στη Ρουμανία, καταγράφοντας επιδόσεις οι οποίες ξεπερνούν σημαντικά αυτές της αγοράς. "Οι προκλήσεις από το περιβάλλον συνεχίστηκαν και κατά το β΄τρίμηνο σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του ομίλου. Η μείωση των εσόδων στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στη Βουλγαρία και στην Αλβανία, οδήγησε στην πτώση των συνολικών εσόδων κατά 5,1% στα 754 εκατ. ευρώ".

Tα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν 0,8%, συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2008, στα 652,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα εξερχόμενης κίνησης αυξήθηκαν 3% στο τρίμηνο.

Ενώ τα έξοδα μειώθηκαν 5,5%, η κερδοφορία EBITDA του ομίλου σημείωσε πτώση 4,3% στο τρίμηνο. Χάρη στον αυστηρό έλεγχο των εξόδων για το δίκτυο, των διοικητικών εξόδων και των εξόδων διανομής το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσης.
Εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της Cosmofon στα β΄ τρίμηνα των ετών 2008 και 2009, ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε 3,8%, στα 748,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,7%, στα 647,4 εκατ. ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου η COSMOTE ολοκλήρωσε τη διαδικασία απόκτησης επιπλέον ποσοστού 12,6% στο μετοχικό κεφάλαιο της AMC που διέθεσε η αλβανική κυβέρνηση. Η συμμετοχή της COSMOTE στο μετοχικό κεφάλαιο της AMC ανέρχεται πλέον σε 95%. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου η εταιρία ολοκλήρωσε επιτυχημένα την πώληση της Cosmofon και της GTS (Germanos Telekom Skopje) στην πΓΔΜ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τοπικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανός, η ανακοίνωση του ομίλου αναφέρει πως κατά το β΄ τρίμηνο η εταιρία συνεισέφερε 550.000 καθαρές νέες συνδέσεις σε επίπεδο ομίλου COSMOTE, που αναλογούν στο 92% των καθαρών νέων συνδέσεων σε όλες τις χώρες (εκτός της Αλβανίας). "Ο ρόλος της Γερμανός υπήρξε καταλυτικός για την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της COSMOTE, ιδίως στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Η αυξανόμενη συνεισφορά της Γερμανός σε νέους πελάτες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της εξαιρετικής πορείας της COSMOTE σε αυτές τις αγορές" επισημαίνεται.

Οι προοπτικές 

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Τα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 συνέχισαν να επηρεάζονται από δυσμενείς εξελίξεις σε ανταγωνιστικό, ρυθμιστικό και οικονομικό επίπεδο, σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε". Και επισημαίνει: "Υπό τις συνθήκες αυτές, η δυνατότητα πραγματοποίησης προβλέψεων παραμένει περιορισμένη. Η διοίκηση του ομίλου έχει στόχο να διατηρήσει το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας του έτους 2009 περίπου στα επίπεδα που σημειώθηκαν κατά το 2008".

---Τι ειπώθηκε στη τηλεδιάσκεψη

Η μείωση των δαπανών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον ΟΤΕ δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Π. Βουρλούμης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε τα αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου.

Εκτίμησε ακόμη πως τα συγκρίσιμα EBITDA του 2009 θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2008.

Για το κομμάτι του ADSL προέβλεψε ότι το β΄ εξάμηνο θα καταγράψει καλύτερη πορεία, δεδομένης της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές των αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού.

Τόνισε ακόμη ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην κατασκευή δικτύου VDSL από τις αρχές του 2010

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Απογοητευτικά χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο ο ΟΤΕ, τα οποία διαμορφώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ επιβαρύνθηκαν από τη συνεχιζόμενη αδυναμία που εμφανίζουν τόσο η σταθερή όσο και η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, καθώς και η σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία, η οποία προέρχεται από συνδυασμό έντονου ανταγωνισμού, ρυθμιστικών θεμάτων και δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η Εθνική - P&K χαρακτηρίζει χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου του ΟΤΕ κυρίως λόγω της αδυναμίας στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας.

Η χρηματιστηριακή θέτει υπό αναθεώρηση την τιμή-στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση "outperform".

*Δείτε την πλήρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v