Alapis: Το στοίχημα της αύξησης

Ενώ η αγορά... αμφιβάλλει, η Alapis αναλαμβάνει το μεγαλύτερο στοίχημα που πήρε ποτέ ελληνική εταιρία του μη χρηματοοικονομικού τομέα. Πού στοχεύει η κίνηση της εταιρίας και ποιοι είναι οι ρόλοι-κλειδιά.  

Alapis: Το στοίχημα της αύξησης
Η Alapis αναλαμβάνει το μεγαλύτερο στοίχημα που πήρε ποτέ ελληνική εταιρία του μη χρηματοοικονομικού τομέα, να αντλήσει δηλαδή υπό τις τρέχουσες δυσμενείς ακόμη συνθήκες 451 εκατ. ευρώ. Τα μισά και κάτι παραπάνω από όσα άντλησε στη χρηματιστηριακή ευφορία του 2007. Το underwriting και η δέσμευση των μεγαλομετόχων ότι θα ασκήσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν αποτελούν σύμφωνα με τραπεζίτες τα όπλα της Alapis.

Tο discount στην τιμή διάθεσης με βάση το χθεσινό κλείσιμο διαμορφώνεται στο 30% χαμηλότερα από το αντίστοιχο της Εθνικής. Η συμπεριφορά της μετοχής κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και οι short θέσεις που ανήκουν στον τίτλο δείχνουν σύμφωνα με χρηματιστές, ότι η αγορά αμφιβάλλει για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν αυτήν τη φορά στο σχήμα αναδοχής, η Alapis δεν δυσκολεύτηκε, με βάση στελέχη ξένων τραπεζών, να κλείσει τους αναδόχους, εξασφαλίζοντας και το underwriting της αύξησης.

Ο αμυντικός κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται και οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά συνέβαλαν στην εξασφάλιση του underwriting από μεγάλες τράπεζες (την ABN AMRO, την BofA, τη Merrill Lynch, την BNP PARIBAS, την Deutsche Bank AG, τη London Branch και την Jefferies).   

Ρόλο-κλειδί, σύμφωνα με τους ίδιους, παίζει η Lamda-Partners. Η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρίας συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, με στόχο τη δημιουργία private equity funds, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη των τραπεζών το εγχείρημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρίας.

Με το υφιστάμενο σχέδιο, η Lamda-Partners θα ασκήσει τα δικαιώματα που αναλογούν στο 20% από το 22,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Alapis που ελέγχει ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δέσμευση και άλλων μεγαλομετόχων (Fortis, Santander) να καλύψουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν στην αύξηση.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα κατευθυνθούν εν μέρει στην αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Alapis και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της εισηγμένης στον τομέα της υγείας. "Τα φρέσκα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Alapis να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξής της στην αγορά φαρμάκων αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση", σχολιάζουν στελέχη της εισηγμένης.

Η εταιρία θα απελευθερωθεί από τον βραχνά των μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμών από την πλευράς του Δημοσίου, χρηματοδοτώντας με ίδια κεφάλαια την επιπλέον ανάπτυξη των εργασιών της, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Κύρια επιδίωξη θα είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς εις βάρος των ανταγωνιστών της, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ύφεση δημιουργεί αξιοσημείωτες ευκαιρίες ανακατατάξεων.

Καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τον περιορισμό από την πλευρά των τραπεζών της χορήγησης "επιταγών ευκολίας" και την περικοπή από τις πολυεθνικές των χρόνων πίστωσης προς τις φαρμακαποθήκες έχουν διαμορφώσει, όπως έχει καταγράψει ήδη ο Χαμαιλέων, συνθήκες μίνι ασφυξίας στην ευρύτερη αγορά φαρμάκων, αναγκάζοντας τα φαρμακεία να αναθεωρήσουν παγιωμένες επί χρόνια συνεργασίες με φαρμακαποθήκες.

Η Alapis αξιοποιώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξής της μέσω ιδίων και ξένων κεφαλαίων πέτυχε την τελευταία διετία να εμφανίσει γεωμετρικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων, λανσάροντας στην ελληνική αγορά 150 νέους κωδικούς, ενώ στοχεύει να φτάσει τον αριθμό των καταχωρισμένων φακέλων των συγκεκριμένων φαρμάκων στο 350.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v