Οι αγοραστές δεν υπολόγισαν το ΑΕΠ στις ΗΠΑ

Αν στη σημερινή συνεδρίαση ζητούμενο ήταν το πρόσημο του ΓΔ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αγοραστές και πωλητές μάλλον μοιράστηκαν τις εντυπώσεις, μέχρι τις 15.30 όταν και ανακοινώθηκε το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ.

Αν στη σημερινή συνεδρίαση ζητούμενο ήταν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αγοραστές και πωλητές μάλλον μοιράστηκαν τις εντυπώσεις, μέχρι τις 15.30 όταν και ανακοινώθηκε το αναθεωρημένο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ ( αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2008, στην αναθεωρημένη μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών, αισθητά λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι αναλυτές περίμεναν ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,9%. Από εκεί και πέρα οι πωλητές πήραν σαφώς περισσότερες πρωτοβουλίες και τα “πυρά” δέχθηκε και ο τίτλος της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει ξεκάθαρα στο “κόκκινο”.

Ο τελευταίος μετά τις 11.44, πήρε πρωτοβουλίες να τραβήξει τον Δείκτη από το αρνητικό πρόσημο, όμως οι βοήθειες από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και από την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών ήταν ελάχιστες.

Από την άλλη αν οι εντυπώσεις κρίθηκαν από την γενικότερη εικόνα του Χρηματιστηριακού ταμπλό, τότε αυτοί που ρευστοποιούσαν θέσεις διατήρησαν τον πρώτο λόγο αφού από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι.

Κατά τα άλλα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό παραμένει συναλλακτικά “απονευρωμένο” και συνεχίζει να διολισθαίνει όχι τόσο από τις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών, αλλά από την σχεδόν απόλυτη ανυπαρξία των αγοραστών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγο μετά τις 16.30, δηλαδή μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, 43 μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 119 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια (!!!)

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους στο χαμηλό ημέρας και με τις σημαντικότερες απώλειες έκλεισαν οι Κύπρου (-5,28%) και MPB (-3,3%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Αγροτική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Τράπεζα Πειραιώς, MIG, Alpha Bank και κλείσιμο με απλά αρνητικό πρόσημο για Τιτάνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+3,77% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και θετική ημερήσια μεταβολή για Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 2413,68 μονάδες (11.28). Από εκεί και πέρα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μέχρι τις 2463,42 μονάδες, όμως μετά τις 15.30 η Αγορά “έγειρε” και ο Δείκτης έκλεισε στις 2428,54 μονάδες με απώλειες 0,81%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 305 εκατ. και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφθασαν τα 125,3 εκατ. (λόγω “πακέτου” Motor Oil).

Κακή η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 140 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 16,28%.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές και οι Καρδασιλάρης (-16,28% και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Forthnet (-8,33% και έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και στους θετικούς Eurodrip, Νεώριο Σύρου (στο απόλυτο όριο ανόδου με “στεγνή” προσφορά) και Ιντεάλ (έστω και αργά δείχνει να “εξαργυρώνει” την ικανοποιητική της πορεία που συνεχίστηκε και στα μεγέθη εννεαμήνου).

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και μία λάθος τιμολόγηση προσυμφωνημένης συναλλαγής στην Motor Oil όπου 106718 τεμάχια φάνηκε να αλλάζουν χέρια στα 1092 ευρώ, αντί της σωστής τιμής που ήταν τα 10,92 ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική αξία των “πακέτων” να φαίνεται κατά 115370696 ευρώ υψηλότερη, κάτι που είχε τον αντίστοιχο αντίκτυπο και στην συνολική μικτή αξία συναλλαγών.

Οι απαισιόδοξοι, που είναι και οι περισσότεροι, εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, ενώ όσον αφορά την Εθνική τονίζουν ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου μπορεί να ήταν ικανοποιητικά και να συνοδεύτηκαν από θετικά σχόλια αναλυτών, όμως ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων και έτσι δεν δικαιολογείται κάποια "πλειοδοσία" της Αγοράς, με ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και περαιτέρω σημαντική άνοδο της μετοχής, που θα επηρέαζε θετικά τον κλάδο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ενδεχόμενη δυναμική επέκταση της τάσης προς τις 2.470 – 2.480 μονάδες να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω των πολλών “ανοικτών” θέσεων πώλησης οι οποίες ενδεχομένως να βρεθούν εκτεθειμένες από πλευράς περιθωρίων ασφάλισης. Επισημαίνεται ότι η βιωσιμότητα της αντίδρασης που ξεκίνησε από τις παρυφές των 2370 μονάδων θα κριθεί στην περιοχή των 2.570 – 2.580 μονάδων όπου διέρχονται σημαντικές αντιστάσεις. Σημειώνεται ακόμα η πολύ επιφυλακτική στάση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στην Αγορά το οποίο ίσως αποδειχθεί θετικό δείγμα για την έναρξη μιας σημαντικής ανοδικής κίνησης.

Επίσης σχολιαζόμενη η εικόνα της Αγοράς μετά τις 15.30 από τον κ. Χατζηδάκη επισημαίνεται ότι το Χ.Α. “θέλει δουλειά ακόμα, προκειμένου να δημιουργήσει κάποιο στέρεο βυθό”, ενώ σαν θετικά της σημερινής συνεδρίασης εκλαμβάνονται ο σχετικά χαμηλός τζίρος και το γεγονός ότι η Αγορά απέφυγε να δοκιμάσει κίνηση χαμηλότερα των 2400 μονάδων και πολύ περισσότερο των 2370 μονάδων και να δώσει χαμηλότερα χαμηλά από χθες.

Τα εγχώρια δημοσιοικονομικά θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Αγορά και πολύ περισσότερο για τα ξένα χαρτοφυλάκια που “κινούν τα νήματα” εκτιμά ο Θεοδ. Στάθης. Ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο την διατήρηση του ρυθμού των τελευταίων δύο εβδομάδων, υποστηρίζει όμως σαν πιθανή (αν δεν υπάρξουν νεότερες αρνητικές ειδήσεις) την σταδιακή εκτόνωση της αρνητικής αυτονόμησης της εγχώριας Αγοράς.

Προτείνεται επίσης στενή παρακολούθηση της Αγοράς με φίλτρο 3 ημερών και επιλογή μετοχών εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση, υγιή δανειακή διάρθρωση, απαλλαγμένες από οφειλές προς το Ελληνικό δημόσιο και ικανοποιητική εμπορευσιμότητα. Στην παρούσα φάση επίσης προτείνεται αποφυγή τίτλων εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Στην “ατμομηχανή” της Αγοράς, δηλαδή στον τίτλο της Εθνικής, εστιάζει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance εκτιμά ότι πιθανή διατήρηση, σε επίπεδο κλεισίματος, της περιοχής των 22,3 με 22,7 ευρώ θα βάλει τις βάσεις για μια ανοδική ανάταση προς τη γραμμή αντίστασης των 24,5 ευρώ περίπου. Ιδιαίτερα θετική σε βραχυχρόνιο επίπεδο θα θεωρηθεί και η άρνηση της μετοχής να διαφύγει καθοδικά κάτω από το δεύτερο διορθωτικό Fibonacci τόξο (21,74€) του τελευταίου ανοδικού κύματος.

Τέλος, παρά τις σημαντικές απώλειες από τα υψηλά των 28,25€ η μεσομακροπρόθεσμη τάση παραμένει άκρως θετική, καθώς οι περισσότεροι αργοί ταλαντωτές παραμένουν αγορασμένοι από τα 11,4 ευρώ, ενώ η τελευταία διορθωτική κίνηση της μετοχής δεν έχει καν αγγίξει το 38,2% επίπεδο των Fibonacci Retracement (20,5€) της ισχυρής ανοδικής κίνησης του περασμένου Μαρτίου.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (290000 Alpha Bank, 14600 Εθνική, 26400 Πειραιώς, 55300 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1528), Alpha Bank (720), ΟΤΕ (1201), MPB (846), Eurobank (835), Πειραιώς (710), ΔΕΗ (219), MIG (542), Κύπρου (668), ΓΕΚ (682), Ιντρακόμ (129), Coca-Cola (116), Μυτιληναίος (110).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 24/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 20200 τεμ., Πειραιώς 40804 τεμ., Εθνική 24500 τεμ., Eurobank 150826 τεμ., Κύπρου 10999 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική 19659 τεμ.

Παραμένει με αυξητικές διαθέσεις ο δανεισμός Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων όπως σε Alpha Bank (23648436 τεμ.), Εθνική (5568254 τεμ.), Eurobank (5102783 τεμ.) και Κύπρου (14452868 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v