Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Spreads, Pimco στέλνουν τα δικά τους μηνύματα

Σταθερά πέριξ των 3,5% το spread του 10ετούς με τις αγορές να επιμένουν για άμεση προσφυγή και την Pimco να στέλνει το δικό της προειδοποιητικό μήνυμα. Στα επίπεδα των 2030 ο ΓΔ. Επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες.

Αναγνωριστική, διερευνητική των εκατέρωθεν προθέσεων η αρχή της συνεδρίασης καθώς για βασικούς δείκτες, μετοχές δοκιμάσθηκαν- κατ΄αρχήν- οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Από αυτή την άποψη η αρχική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως τις 2.039, του FTSE 20 έως τις 1.009,9 μονάδες και της Εθνικής έως τα 14,05 ευρώ θα πρέπει να ειδωθεί σαν μία καλή δοκιμή- έλεγχος κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Αφ΄ενός γιατί συνέβαλε στην κατοχύρωση και άλλων θέσεων που αγοράσθηκαν από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής αφ΄ετέρου γιατί διευκόλυνε την επιβεβαίωση στηρίξεων πάνω από τα προηγούμενα χαμηλά και για τον Γενικό Δείκτη και για τον 20άρη.

Για τον FTSE 20 ισχύει η τελευταία προσέγγιση που επιχειρείται με γνώμονα την σημασία των 975 ( ή 970 μονάδων κατ΄άλλους) και με έσχατη άμυνα στις 955 μονάδες. Μένει λοιπόν- κατά την εκτίμηση μας- αμετάβλητη η φορά των τριών βασικών δεικτών σε ανοδικό κανάλι και μέχρι νεοτέρας μένουμε σε αυτή την θέση.

Οι συναλλαγές σημαντικά λιγότερες από εχθές θα πρέπει να συγκριθούν περισσότερο με το μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων και όχι με τις ξεχωριστές συνεδριάσεις της Πέμπτης και την χθεσινή. Δηλαδή τις δύο ημέρες, την πρώτη με το sell off και την δεύτερη με τις αγορές trading, που χαρακτηρίζουν αυτή τη φάση της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει έως 0,7% χαμηλότερα στις 2.040-2.045 μονάδες, καθώς στις τράπεζες συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες πλευρές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Στα 14,2-14,3 ευρώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 1,7%, της Eurobank με 1,9% στα 6,67 ευρώ, της Alpha Bank ισόποσα στα 6,81 ευρώ.

Παράγοντες του κλάδου απέδιδαν τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές στις επιφυλάξεις, που διακατέχουν πολλούς ξένους επενδυτές. Αλλωστε είναι γνωστό, πως η τελευταία σωτήρια κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ μπορεί να έδωσε ανάσες και στις ελληνικές τράπεζες ωστόσο η ευεργετική πρόνοια δεν πρόκειται να αφορά καλυμμένες εκδόσεις (δηλαδή κυρίως από τιτλοποιήσεις).

Επιπρόσθετα η ξεκάθαρη θέση των επικεφαλής του πανίσχυρου Pimco θα πρέπει να “προσγειώσει” τους υπεραισιόδοξους στην πραγματικότητα.

Μετοχές εταιρειών όπως ΔΕΗ και ΟΠΑΠ επιχειρείται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά με την Επιχείρηση στα 13,50 ευρώ και τον Οργανισμό στα 17,05 ευρώ, ενώ και ο ΟΤΕ κυμαίνεται στα 8,99 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ ασπαζόμαστε πλήρως την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως το θέμα της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου υπέρ της Deutsche Telekom θεωρείται τελειωμένο.

Σε δεύτερη φάση διατηρούμε μία μικρή επιφύλαξη στην περίπτωση που τεθεί και θέμα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς έχουμε αναφερθεί σε παλιότερη πρόταση του Βερολίνου για το ΤΤ. Βέβαια το ΤΤ είναι πάντα- για τους γνωστούς λόγους- νύφη πολύφερνη που θα ενδιέφερε κυρίως την Eurobank.

Σημειωτέον πως η μετοχή του ΤΤ παραμένει σε εξαιρετικά πιεσμένη τιμή (αποτίμηση μόλις 1,092 δις. ευρώ) και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της “αδιαφορώντας” για όλες τις τελευταίες αντιδράσεις των υπόλοιπων του κλάδου.

Στα υπόψη τα όσα αναφέρονται εκτενώς σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη στο τραπέζι αποκρατικοποιήσεις έως 2,5 δισ. ευρώ” αν και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ είναι συγκριτικά μικρά μεγέθη για να βγουν άμεσα στο “σφυρί”.

Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για τον τεμαχισμό του ΟΣΕ και την εκχώρηση δραστηριοτήτων του και θυγατρικών του για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους. Αυτό γιατί ο ΟΣΕ παραμένει ένας πολύ μεγάλος ασθενής, εξαιρετικά κοστοβόρος σχεδόν όσο και η παλιά Ολυμπιακή και η προώθηση της αναδιάρθρωσης του θα περνούσε μήνυμα ρηξικέλευθων ενεργειών.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη στο θέμα για τις αποκρατικοποιήσεις τον τελικό λόγο έχει ο πρωθυπουργός και οι άμεσοι συνεργάτες του ωστόσο το εγχείρημα ΟΣΕ ακριβώς λόγω της δυσκολίας του και των σωρευμένων υποχρεώσεων του παραμένει ισχυρό στοίχημα.

Προσώρας η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κυμαίνεται στα 6,39 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 4,65 ευρώ ενώ στα 1,60 ευρώ παραμένει η Αγροτική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v