Θετικό γύρισμα με Eurobank και Alpha

Σε θετικό έδαφος το ΧΑ με βοήθειες από το διεθνές κλίμα. Πιέσεις για Εθνική, ΔΕΗ και 3Ε. Κέρδη άνω του 5% για το "δίδυμο" Eurobank-Alpha Bank, που συγκλίνουν σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Κρατούν οι τράπεζες, διορθώνουν ΔΕΗ και Coca Cola / 3E με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 1.580-1.585 μονάδες, τον FΤ 20 πέριξ των 775 με θεαματική υποχώρηση των συναλλαγών.

Πριν από λίγο (14.10΄) ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά και περισσότερα είχαν γίνει σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank.

Δηλαδή σε αυτές τις τρεις εισηγμένες, που παραδοσιακά γίνεται το μεγαλύτερο μέρος του…παιχνιδιού ξένων και εγχώριων παικτών. Το γύρισμα για τη μετοχή της Εθνικής στα 9,6 από τα 9,9 ευρώ φανερώνει την αδυναμία-ακόμη- του τίτλου, τις επιφυλάξεις αρκετών αλλά κυρίως την τακτική που ακολουθούν στην πλειονότητα τους οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Ανάλογη διακύμανση δεν καταγράφεται όμως για τις μετοχές των Eurobank-Alpha Bank στα 5,21 και 5,27 ευρώ αντίστοιχα, όπου φαίνεται να επικεντρώνεται μέρος των βραχυπρόθεσμων πονταρισμάτων.

Πριν από λίγο, Eurobank και Alpha συνέκλιναν περισσότερο τόσο ως προς την κεφαλαιοποίησή τους (2,9 δισ. ευρώ) όσο και σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή (Alpha στα 5,48 ευρώ, Eurobank στα 5,36 ευρώ).    

Ενδιαφέρον όσον αφορά στο τραπεζικό δίπολο θεωρούμε, ότι έχει η χθεσινή…επιφυλακτικότητα της ίδιας της Alpha Bank για την λειτουργικότητα συγχωνεύσεων ελληνικών ομίλων θεωρώντας προτιμητέες τις ελληνο-κυπριακές συνεργασίες.

Προειδοποιητική βολή προς την άλλη πλευρά ή κάτι περισσότερο δεν φαίνεται προσώρας να έχει δεύτερη ανάγνωση, θα φανεί όμως άμεσα ποια είναι η πραγματική στόχευση του ομίλου.

Στα 0,97 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 8,14 ευρώ της Motor Oil, στα 1,06 ευρώ της Αγροτικής, στα 11,88 του ΟΠΑΠ, στα 5,96 των Ελληνικών Πετρελαίων με απώλειες 1,5%.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΔΕΗ (στα 11,81 ευρώ με 3,4 εκατ. ευρώ) και CCH ( στα 18,9 ευρώ με 4,3 εκατ. ευρώ) βαρύνουν στην διακύμανση του 20άρη, που ωστόσο ακόμη και τώρα παραμένει υψηλότερα των 750 μνάδων, που θεωρούνται σημαντική στήριξη.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως σχεδόν οι μισές από τις μετοχές του Mid 40 διατηρούν ανοδική φορά, αρκετές μάλιστα από αυτές με υπολογίσιμες συναλλαγές. Διατηρείται η μεταβλητότητα για τη μετοχή του Βωβού , στα 3,28 ευρώ, για την Alapis στα 1,99 ευρώ, ενώ υψηλός τζίρος σημειώνεται σε Forthnet στα 0,70 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 4 ευρώ, Ιντρακόμ στα 0,68 ευρώ, στα 2,23 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές η Αεροπορία Αιγαίου.

Για τη συνέχεια, δεδομένης της εικόνας των ευρωαγορών, είναι η συντήρηση βασικών δεικτών-μετοχών αρκετά υψηλότερα των χθεσινών ελάχιστων τιμών. Στην Φραγκφούρτη ο DAX αντιδρά κατά 0,5% στοχεύοντας και πάλι στην υπέρβαση των 6.200 μονάδων, ενώ σε Λονδίνο και Παρίσι η άνοδος φτάνει το 0,88% για τον Ftse100 (στις 5.477 μονάδες).

Την ίδια ώρα στο ΧΑ διευρύνονταν στο (0,8-0,9%) οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής ΄΄κρατώντας΄΄ τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 1.580 μονάδες. Σημειωτέον, πως ελάχιστη τιμή σημειώθηκε εχθές στις 1.557 μονάδες και στα 9,14 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v