Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιμέτωπο με τα εγχώρια προβλήματα

Στη δίνη εγχώριων προβλημάτων και επιφυλάξεων «ταλαιπωρείται» το ΧΑ. Πιέσεις σε τράπεζες, χαμηλότερα των 7 ευρώ η ΕΤΕ. Περνά και πάλι τις 7.000 μονάδες ο DAX τη στιγμή που η Αθήνα «βράζει» στα προβλήματα της.

Αμφίσημη εικόνα για το ΧΑ, καθώς ο μεν Γενικός Δείκτης αντιδρά οριακά (1.507 μονάδες), ο FTSE 20 «παλεύει» τις 720 μονάδες ενώ η σχέση μετοχών του 20άρη παραμένει μεικτή.

Δύσκολη εβδομάδα όχι μόνο για το ΧΑ αλλά με τις εξελίξεις από το οικονομικό, εργατικό και εργασιακό μέτωπο να αποτυπώνονται άμεσα στο χρηματιστηριακό… ταμπλώ.

Πέραν των άλλων το οικονομικό επιτελείο, γενικότερα η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τον κόσμο, πως οι νέες θυσίες που προωθούνται δεν επιχειρούνται αποσπασματικά και μονόπλευρα.

Τα όσα αναφέρονται σήμερα για παράδειγμα στον Χαμαιλέοντα (για… ρετιρέ κ.λ.π) τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα διάφορα… παρεάκια (σχετικό θέμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και του Χρ. Ιωάννου) μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν. Εξοργίζοντας περισσότερο τον κόσμο, τον παραγωγικό ιστό της χώρας, απειλώντας να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό σε μία εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα. Που όπως όλα δείχνουν μάλλον για απαρχή ενός επόμενου δυσχερέστερου-πιεστικότερου κύκλου προοιωνίζονται.

Σε μία τόσο και κοινωνικά ευαίσθητη περίοδο η κυβέρνηση, οι άνθρωποι της θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε και την έξωθεν καλή μαρτυρία, θα πρέπει και να είναι και να δείχνουν στο λιτό πνεύμα των καιρών. Είναι όμως έτσι… μάλλον όχι με τις φυγόκεντρες τάσεις να αναπτύσσονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Για αυτό το ΧΑ δεν μπορεί παρά να αποτιμά, να προεξοφλεί και να «αφουγκράζεται» αρνητικά όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω στην αγορά, την οικονομία και την κοινωνία.

Οι βασικοί δείκτες μετά τα πρώτα 30-40 μάλλον αναγνωριστικά λεπτά πιέστηκαν χαμηλότερα, καθώς οι πωλητές είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο, οι τράπεζες διολίσθησαν στις στηρίξεις τους και οι προσπάθειες για αντίδραση περιορίζονταν σε 4-6 μετοχές.

Στις 713 μονάδες υποχωρεί προσώρας ο 20άρης με τις 695 και 690 μονάδες να είναι οι πλησιέστερες και κρισιμότερες τιμές για τον δείκτη.

Η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία- υποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας, που χάνει τα 7 ευρώ παρασύρει και τις Alpha Bank, Eurobank. Χαμηλότερα διαμορφώνονται όμως και Αγροτική, Μυτιληναίος, MIG, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με μάλλον μέτριες συναλλαγές.

Εάν στη συνέχεια ο FTSE 20 στήριξη στις 710 μονάδες θα μπορούσε να εξισορροπηθεί η αγορά, να πάρουν κάποιες ανάσες και οι τραπεζικές μετοχές. Μέχρι τώρα η αντίδραση της Coca Cola 3Ε στα 19,80 και η κόντρα κίνηση της Ελλάκτωρ (δες σχετικό θέμα για αδειοδότηση της επένδυσης στην Χαλκιδική), η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,40 ευρώ η αντίδραση της Marfin Popular ενδέχεται να αποδειχτούν χρήσιμες στηρίξεις- βοήθειες στην δύσκολη συνέχεια.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η ταλαιπωρία στο ΧΑ συνεχίζεται τη στιγμή που οι κυριότερες ευρωαγορές αντιδρούν υψηλότερα με οδηγό τον DAX, που επανέρχεται υψηλότερα των 7.000 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v