Ελληνικός Χρυσός:Πρόοδος στην επένδυση Χαλκιδικής

Ένα βήμα πιο κοντά στην επένδυση του 1 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική βρίσκεται η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από το τοπικό νομαρχιακό συμβούλιο.

Ελληνικός Χρυσός:Πρόοδος στην επένδυση Χαλκιδικής
Ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της επένδυσης του 1 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έγινε μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από το τοπικό νομαρχιακό συμβούλιο.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και εφόσον από αυτήν το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώσει ότι εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, ότι αποκαθίσταται η υφιστάμενη περιβαλλοντική ζημιά και παράλληλα ότι η επένδυση οδηγεί σε ουσιαστική ανάπτυξη την περιοχή, η επένδυση θα λάβει την οριστική αδειοδότηση και εντός του 2011 θα εισέλθει στο στάδιο της ουσιαστικής υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ συμμετέχει με ποσοστό 5% στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια των μεταλλείων Κασσάνδρας, και παράλληλα κατέχει το 19,9% της European Goldfields. Η τελευταία ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός. Επομένως, ο κατασκευαστικός όμιλος ελέγχει άμεσα και έμμεσα περίπου 24% της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός και κατ’ επέκταση της επένδυσης.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των μεταλλείων περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα και συγκεκριμένα:

• Το υποέργο Σκουριών, που αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου μεταλλείου, το οποίο θα εκμεταλλευτεί το κοίτασμα χρυσοφόρου - χαλκούχου πορφύρη, που βρίσκεται στη θέση Σκουριές του δήμου Παναγιάς.
• Το υποέργο Ολυμπιάδας, που σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ώστε να γίνει εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος μικτών θειούχων της περιοχής Ολυμπιάδας.
• Το υποέργο Μαύρων Πετριών, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μεταλλείου και στην υλοποίηση μεταλλευτικής έρευνας για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται πως το μεταλλείο Στρατωνίου παράγει ψευδάργυρο, μόλυβδο και άργυρο και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2005, το μεταλλείο των Σκουριών παράγει χρυσό και χαλκό, ενώ αυτό της Ολυμπιάδας χρυσό, ψευδάργυρο, μόλυβδο και άργυρο. Προς το παρόν, η εξόρυξη περιορίζεται στον ψευδάργυρο και στον μόλυβδο, ενώ η δυνατότητα εξόρυξης χρυσού θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τις προοπτικές της εκμετάλλευσης των μεταλλείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v