Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mood-ή μέρα για τις τράπεζες στη Σοφοκλέους

Η υποβάθμιση της Moody's “πάγωσε” το Χ.Α. που “βλέπει” πλέον να απειλούνται σημαντικά μεσοπρόθεσμα στηρίγματα και να επανέρχονται τα εφιαλτικά σενάρια για πιθανή επαναπροσέγγιση των χαμηλών του Ιανουαρίου.

H Μoody's υποβάθμισε εκ νέου την Ελληνική οικονομία σε "B1" από "Βa1" (τρεις βαθμίδες) και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) των ratings, ολοκληρώνοντας τη νέα διαδικασία αξιολόγησης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου 2010.

Ασφαλώς η κίνηση ήταν αναμενόμενη (η στήλη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως), αλλά η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες ασφαλώς και αιφνιδίασε αρνητικά την Αγορά.

Και εδώ (πριν αρχίσουν οι γνωστές αναφορές σε κερδοσκοπικά παιχνίδια) αξίζει να σημειωθεί ότι το “Ba1” της Moody΄ς ήταν σαφώς υψηλότερο από τα ΒΒ+ των S&P και Fitch.

Πλήθος “εισαγόμενων” μηνυμάτων και εκτιμήσεων από δημοσιεύματα στο εξωτερικό: Το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή η κίνηση της Moody's αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων της Eλλάδας.

Από την πλευρά του το Bloomberg φιλοξενεί δήλωση της αναλύτριας του οίκου, κ. S. Carlson, η οποία εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής του Μαρτίου δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. Η ίδια προσθέτει ότι οι κύριες ανησυχίες μας είναι “πολύ μακροπρόθεσμες”.

Η Ελλάδα θα επιβάλει “haircut” 50%
και θα επεκτείνει την ωρίμανση των ομολόγων της από 5 έως 10 χρόνια σε μια σειρά από αναδιαρθρώσεις του χρέους της, εκτιμούν οι επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρώτη αναδιάρθρωση δεν θα είναι αρκετή και θα αναγκαστούν να επανέλθουν”, δηλώνει στο πρακτορείο ο Louis Gargour, επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund LNG Capital και πανελίστας του Euromoney Bond Investor Congress στο Λονδίνου, που έκανε σήμερα την πρόβλεψη για haircut 50%.

Σχεδόν και οι 400 από τους παρευρισκομένους στο πάνελ προβλέπουν ότι κάποια χώρα της Ευρώπης θα αναδιαρθρώσει τα χρέη της τα επόμενα χρόνια.

Τα credit-default swaps (τα συμβόλαια που ασφαλίζουν έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας) της Ελλάδας τοποθετούν την πιθανότητα στάσης πληρωμών στο 58% για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η “Wall Street Journal” αναφέρεται στο γεγονός τονίζοντας ότι και οι άλλοι δύο οίκοι (S&P, Fitch) αξιολογούν αρνητικά τις προοπτικές. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση δεν ήταν έκπληξη και τονίζει πως η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών θα μπορούσε να έρθει μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

H Μοοdy's δίνει 20% πιθανότητα στην Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της τα επόμενα 5 έτη, δήλωσε η αναλύτρια του διεθνούς οίκου, κ. Sarah Carlson, σε συνέντευξη στη "Wall Street Journal". Σε ορίζοντα 5 ετών, το 80% των Κρατών που βαθμολογούνται με "Β1" εξυπηρετεί τα χρέη του και μόνο το 20% δεν τα καταφέρνει, δήλωσε η κ. Carlson. H ίδια πρόσθεσε πως η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας.

Πιο καυστικό το δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι η υποβάθμιση της Moody’s κατά τρεις βαθμίδες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “σχεδόν αναπόφευκτη”. Με την απόδοση του διετούς ομολόγου να είναι διαπραγματεύσιμη σε επίπεδα ανώτερα του 15%, το Ελληνικό Κρατικό χρέος κατατάσσεται πέρα από την κατηγορία “junk”. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση από την Αθήνα είναι σαν να έχει ήδη γίνει.

Η Χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 211 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2015. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, επιβαρύνοντας τους δυσθεώρητους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όλοι οι παράγοντες για μία χρεοκοπία (!)

Ευνόητο είναι ότι η ένταση της υποβάθμισης “πάγωσε” το Χ.Α. που “βλέπει” πλέον να απειλούνται σημαντικά μεσοπρόθεσμα στηρίγματα και να επανέρχονται τα εφιαλτικά σενάρια για πιθανή επαναπροσέγγιση των χαμηλών του Ιανουαρίου και όχι μόνο (!)

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, στην σημερινή συνεδρίαση, αν οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν έδειχναν διαθέσεις σχετικής θετικής αυτονόμησης διατηρώντας τα έσχατα προσχήματα για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE, όμως και αυτοί υπέκυψαν προς το τέλος, με τον ΟΠΑΠ, μάλιστα, να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να “δει” το χαμηλό ημέρας μετά τις τελικές δημοπρασίες και να κλείσει σε αυτό.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1543 μονάδων, θα δημιουργήσουν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 1457 μονάδες, ενώ στην περίπτωση του 20αρη, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα από την ζώνη 709 – 700 ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 672, 663 και 655 μονάδες.

Σαφώς περισσότερο βαλλόμενο το Τραπεζικό ταμπλό, καθώς μετά την υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, αναμένεται (από την Moody΄ς) και η περαιτέρω υποβάθμιση των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να ζητηθούν υψηλότερες καλύψεις για τα υφιστάμενα δάνεια από την ΕΚΤ.

Πάρα πολλά για την τεχνική εικόνα των Eurobank και Alpha Bank θα εξαρτηθούν από τις στηρίξεις στα 4,30 και 4,40 ευρώ αντίστοιχα.

Αν διασπαστούν καθοδικά οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 4,00 ευρώ και για την Eurobank στα 3,86 ευρώ.

Σαφώς επιδεινούμενη και η τεχνική εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς που αν χάσει την στήριξη των 1,42 ευρώ, η αμέσως επόμενη προσδιορίζεται στα 1,23 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα για τον “leader” του κλάδου που δεν είναι άλλος από τον τίτλο της Εθνικής και ο οποίος στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις συμπλήρωσε εννέα πτωτικές και μία αμετάβλητη (!) Έχασε μάλλον εύκολα την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης 6,60 – 6,50 ευρώ (κλείνοντας μάλιστα και στο χαμηλό ημέρας) και πλέον ελπίζει ότι θα ανακόψει την “ορμή” των πωλητών στην αποφασιστική στήριξη των 6,10 ευρώ.

Μικτά τα μηνύματα από το μέτωπο των ομολόγων, με το Ελληνικό Δημόσιο στη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων να αντλεί 1,625 δισ. ευρώ με το επιτόκιο ελαφρώς ανεβασμένο στο 4,75%, από 4,64% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Όμως σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το 69% της έκδοσης καλύφθηκε από εγχώριους επενδυτές και αυτό μειώνει την “αξία” των συμπερασμάτων.

Αντίθετα το spread του 10ετούς Ελληνικού ξεπέρασε σήμερα τις 965 μονάδες βάσης και το CDS 5ετίας έφθασε τις 1030 μονάδες (2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με πρώτη την Βενεζουέλα στις 1042).

Αλλά και τα έσοδα του Προϋπολογισμού δεν πάνε καλά, καθώς τα πρώτα στοιχεία για το δίμηνο του έτους δείχνουν ότι τα Δημόσια έσοδα σημειώνουν πτώση της τάξης του 9%-10% η οποία συνεπάγεται υστέρηση 850-940 εκατ. ευρώ έναντι των μηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί με τον φετινό προϋπολογισμό.

Περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα διαπιστώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της, επικαλούμενη τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιανουάριο. Όπως σχολιάζει ο Γερμανικός οίκος, η επιβράδυνση στην πίστωση και οι εκροές καταθέσεων είναι δύο από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Τράπεζες αυτή τη στιγμή.

Σχολιάζει δε πως η μείωση των καταθέσεων είναι επίσης ένας από τους λόγους που η τρόικα ζήτησε επιπλέον Κρατικές εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ για τις Τράπεζες. “Μόνο που αυτή τη φορά, η πρόσβαση στο πακέτο θα πρέπει να συνδέεται από συγκεκριμένο σχέδιο αποδέσμευσης από την ΕΚΤ στα επόμενα 2-3 χρόνια. Και αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση”, επισημαίνει ο οίκος.

Απόλυτα επιφυλακτική, έως και αρνητική, η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς το ακριβό πετρέλαιο δείχνει να “καίει” τις προσδοκίες των αγοραστών και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμη και στα 140 δολάρια το βαρέλι θεωρεί πιθανή ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Nouriel Roubini εάν κλιμακωθεί η αναταραχή στο ισλαμικό τόξο, προειδοποιώντας παράλληλα για το κίνδυνο διπλής ύφεσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η πολιτική αστάθεια στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της εύθραυστης διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης προειδοποίησε ο κ. Roubini, μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο για την Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μετά την κίνηση της Moody΄ς καθίσταται πασιφανές ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μονοπωλήσουν οι σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου την Ε.Ε. (τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν αναμένεται να δώσουν πολλές θετικές εκπλήξεις). Χρηματιστηριακά οι Τράπεζες αναμένεται να εισπράξουν το μέγιστο όφελος ή ζημιά από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος στο ταμπλό του 20αρη, όπου με απώλειες μεγαλύτερες του 7% έκλεισαν οι ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Εθνική, Eurobank, MPB και του 5% οι Ελλάκτωρ, Τραπεζα Κυπρου και MIG. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, λίγο μετά τις 15.40 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές με αποτέλεσμα (όπως προαναφέρθηκε) να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1525,5 μονάδες με απώλειες 3,81%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 130 εκατ. από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 19 ανοδικές μετοχές έναντι 146 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 16,67%.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, σημαντικές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου σαν σημαντικότερη δείχνει η σημαντική υποχώρηση της Κύπρου που απειλείται πλέον στην 8η θέση από τα Ελ. Πετρέλαια: Coca-Cola (7,21 δισ), Εθνική (5,88 δισ), ΟΠΑΠ (4,94 δισ), ΟΤΕ (3,68 δισ), ΔΕΗ (2,58 δισ), Alpha Bank (2,51 δισ), Eurobank (2,32 δισ), Τράπεζα Κύπρου (2,31 δισ), Ελληνικά Πετρέλαια (2,22 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιδεινώνονται οι συνθήκες ασφυξίας στην εγχώρια Αγορά, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Με τις φωνές υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους να πληθαίνουν από το εξωτερικό και τους ξένους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor’s και Fitch) να απειλούν με νέες υποβαθμίσεις ή και να προχωρούν σε αυτές (Moody΄ς), αν δεν υπάρξουν σαφή στοιχεία σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων έως το 2015 να βασίζεται κυρίως στις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στην περικοπή των Κρατικών δαπανών, το κλίμα στο εσωτερικό της Χώρας παραμένει αρνητικό.

Η αύξηση της ανεργίας κατά 5,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, με το σύνολο των επίσημων ανέργων να αγγίζει τις 689.558 σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, πιστοποιεί με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την επιδείνωση των συνθηκών ασφυξίας, τη στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου στην Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται πάνω από τα $100/bbl, αυξάνοντας παράλληλα και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν τον κ. Trichet την Πέμπτη να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, με ότι αυτό βεβαίως μπορεί να συνεπάγεται για την αναχρηματοδότηση του Κρατικού χρέους, οδηγώντας παράλληλα στην ανατίμηση του ευρώ. Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες συνεχίζουν το σχεδιασμό τους για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, μέσω αυτής της φοράς μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και μη (Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank).

Ουσιαστικό σημείο αναφοράς την τρέχουσα εβδομάδα για το Χ.Α. θα είναι για μια ακόμα φορά το spread των 10ετών ομολόγων. Από τεχνικής απόψεως, οι τελευταίες στηρίξεις εντοπίζονταν στις 1540-1550 για το Γενικό Δείκτη, καθοδική διάσπαση των οποίων αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για επιστροφή στα χαμηλά Ιανουαρίου.

Από σήμερα η Αγορά μπαίνει στους ρυθμούς των νέων που αφορούν την σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου καθώς στο διάστημα 11 – 25 Μαρτίου επιδιώκεται να δοθεί συνολική λύση στο θέμα του δανεισμού της Χώρας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Περιπτώσεις τις οποίες θα εξετάζαμε για μια βραχυπρόθεσμη κίνηση αφορούν τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Εθνική Τράπεζα με επίπεδο περικοπής ζημιών σε κλείσιμο στις 1.525 μονάδες.

Συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 1545 μονάδων και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θα ανεβάσουν στροφές στην πτωτική τάση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,15%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9988, τιμή εκκαθάρισης 698,73) κινήθηκαν μεταξύ 693 και 718,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 Ελ. Πετρέλαια, 5000 Μέτκα, 10000 ΟΤΕ, 10000 ΟΠΑΠ, 10500 Σιδενόρ, 69000 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3318), Alpha Bank (2907), Πειραιώς (6520), Eurobank (2017), ΟΤΕ (1096), MIG (1972), Κύπρου (307), Ταχ. Ταμιευτήριο (624), ΔΕΗ (982), Μυτιληναίος (560), MPB (2841), ΟΠΑΠ (285), ΓΕΚ (569), Coca-Cola (129), Motor Oil (115), Ελλάκτωρ (184), Αγροτική (351).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (212764 τεμ.), Πειραιώς (357268 τεμ.), Εθνική (304426 τεμ.), Alapis (69000 τεμ.), Eurobank (111929 τεμ.), ΔΕΗ (21346 τεμ.), ΟΠΑΠ (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (395000 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12173199 τεμ.), Eurobank (14606165 τεμ.), Εθνική (17523643 τεμ.), Πειραιώς (7515545 τεμ.), MPB (8699035 τεμ.), Κύπρου (6465608 τεμ.), MIG (4188781 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v