Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ή λύση ή… διάλυση

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες διεθνώς, τη στιγμή που στο ΧΑ οι τράπεζες «βουλιάζουν» με αφορμή την υποβάθμιση της Moody΄s. Ενισχύονται και πάλι τα στοιχήματα υπέρ του ενδεχόμενου καταγραφής «νέου χαμηλού».

Mood- ή ημέρα η χθεσινή για τις τράπεζες, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς ο κλάδος δοκιμάζονταν για ακόμη μία φορά. Αφορμή η υποβάθμιση του ξένου οίκου αλλά με τα αίτια βαθύτερα και συνθετότερα για την πλειονότητα των εγχώριων ομίλων.

Στην τελική ευθεία για την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής και το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να χάνει-χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις- την στήριξη των 1.550 μονάδων να διορθώνει σε κλείσιμο περί τις 30 χαμηλότερα και με τον FTSE 20 οριακά κάτω από τις 700 μονάδες.

Κρίνοντας από την αλλαγή στάσης συγκεκριμένων παικτών θα λέγαμε, πως η καθοδική διάσπαση σημαντικής τεχνικής περιοχής ενισχύει τις θέσεις πώλησης στην αγορά Παραγώγων, τον δανεισμό (κυρίως) τραπεζικών τίτλων τη στιγμή που η μετοχή της ΕΤΕ διορθώνει προς τα 6,15 ευρώ.

Αυτά αφορούν στην άκρως βραχυπρόθεσμη- σχεδόν ενδοσυνεδριακή- προσέγγιση με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών να ρευστοποιούν θέσεις, να τις αντασφαλίζουν με short Συμβόλαια και να περιμένουν την αγορά χαμηλότερα.

Αρκετοί είναι αυτοί, που μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης μας θύμισαν τις ελάχιστες τιμές και το ενδεχόμενο καταγραφής «νέων χαμηλών».

Θυμίζουμε, πως για τον Γενικό Δείκτη ελάχιστη τιμή είναι οι 1.351,6, για τον FTSE 20 οι 623,9 μονάδες και για την Εθνική τα 5,62 ευρώ. Προσώρας η μετοχή της ΕΤΕ είναι από τις λιγοστές του κλάδου που δεν έχουν υποχωρήσει σε νέο χαμηλό πλην όμως η χθεσινή εικόνα της μετοχής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Πάντα για τους βραχυπρόθεσμους- θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς- και όχι για όσους επενδύουν σε ορίζοντα 8-12 μηνών.

Από τεχνικής πλευράς κρατάμε τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα των Financial Times για τα.. δύο χρόνια χρηματιστηριακό ράλι (στις ξένες αγορές) και τις εργώδεις διεργασίες που εντείνονται διεθνώς εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 24-25 Μαρτίου.

Η τελευταία παρέμβαση του ίδιου του αμερικανού Προέδρου, η για ακόμη μία φορά αντίθετη- προς τα γερμανικά συμφέροντα- στάση του Ολι Ρεν, οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του «γερμανικού μετώπου» δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «μητέρας των μαχών» που αποδίδεται στην Σύνοδο Κορυφής.

Εκτίμηση διορατικών χρηματιστηριακών παραγόντων παραμένει πως «…όσο περισσότερο πιεσθούν, απαξιωθούν οι αποτιμήσεις ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το ποντάρισμα στο ενδεχόμενο λύσης-αναστροφής». Διαλέγουμε και παίρνουμε, ανάλογα δε με τις εκτιμήσεις του καθενός ποντάρουμε.

Άλλωστε πρόκειται- κατά την εκτίμηση μας- για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα… στοιχήματα των τελευταίων ετών, που μπορεί να αποφέρει τα πάντα ή… τίποτα.

Η στήλη εμμένει στην βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των τελευταίων εβδομάδων (συμμεριζόμενη τις εκτιμήσεις διορατικών φίλων, παικτών και αναλυτών) και περιμένει την επόμενη δοκιμασία, που τοποθετείται πέριξ των 680 μονάδων για τον 20άρη.

Βλέποντας και κάνοντας και ανάλογα με τις εκτιμήσεις, που κάνει ο καθένας μας εν όψει της Συνόδου Κορυφής, του ενδεχόμενου μίας συνολικής λύσης ή της απαρχής διάλυσης.

Στην πρώτη περίπτωση ενισχύουμε τις θέσεις μας στην υποκείμενη αγορά (με αγορές πρωτίστως στην διόρθωση των τραπεζών) στην δεύτερη ανοίγουμε και άλλες θέσεις short σε ΣΜΕ του FTSE 20 και το ενδεχόμενο καταγραφής «νέας χαμηλής» τιμής, κάτω και από τις 620 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v