Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 610 ο 20άρης με ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, Alpha

Η προοπτική εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του «ελληνικού χρέους» αρέσει στις ευρωαγορές. Πάνω από τις 610 μονάδες ο FTSE-20, υπεραπόδοση για τράπεζες με κέρδη άνω του 5% για Εθνική, Alpha, Eurobank.

Αμβλύνεται η αρχική αντίδραση, αλλά με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να παραμένουν σε τροχιά βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, για τον ΓΔ κορυφή σημειώθηκε αρχικά στις 1.382,2 μονάδες, ενώ πριν από λίγο κυμαίνονταν στις 1.364,8 μονάδες.

Ανάλογα για τον FTSE-20, τοπικό υψηλό σημειώθηκε στις 619,9 ενώ πριν από λίγο ο δείκτης κυμαίνονταν στις 611,4 μονάδες.

Υψηλότερες τιμές για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, αλλά και τις υπόλοιπες του κλάδου με την Πειραιώς στα 1,03, τον ΤΤ στα 2,70, την Κύπρου στα 2,33, τη ΜΡΒ στα 0,77, την Αγροτική στα 0,46 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18,9 στην Εθνική και από 5 με 5,5 εκατ. ευρώ σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Από τον 20άρη οριακά χαμηλότερα διαμορφώνονταν πριν από λίγο η 3E, Ελλάκτωρ, Jumbo και ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν νωρίτερα πως η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σε απόλυτη εξάρτηση από τις εξελίξεις στο μέτωπο μίας λύσης του «ελληνικού προβλήματος».

Μέχρι τώρα η πληροφόρηση που έχουμε κυρίως από τη γερμανική πλευρά κάνει λόγο για προσπάθεια ενός μέρους του γερμανικού κατεστημένου να περάσει στην κοινή γνώμη την προοπτική ακόμη μίας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για νέο δανεισμό (από την πλευρά του Βερολίνου) που αυτήν τη φορά επιβάλλει και τον όρο του ενεχύρου ως εγγύηση των όσων θα δώσει στη διετία 2011-2012 στην Αθήνα.

Σε ένα τόσο ασφυκτικό περιβάλλον για την ελληνική πλευρά, οι αγορές επιχειρούν να προεξοφλήσουν την όποιας μορφής – λύση – διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος».

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διεργασίες των επόμενων ημερών θα είναι πειστικές και θα δίνουν ξεκάθαρο μήνυμα στις «αγορές» πως το ελληνικό πρόβλημα θα βρει τη λύση του.

Όλα αυτά βέβαια, με όλο και επαχθέστερους όρους δανειοδότησης για την Αθήνα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν μετοχές των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ Τέρνα, Forthnet, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass.

Πριν από λίγο, η προοπτική επίλυσης του «ελληνικού προβλήματος» ωθούσε υψηλότερα τις ευρωαγορές με τον Dax στη Φραγκφούρτη να ενισχύεται περίπου 1,5% και να επανέρχεται δυναμικά πάνω από τις 7.500 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v