Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 622 του FT 20 το κλειδί της τάσης

Μέχρι τις 622 μονάδες η αντίδραση του FTSE 20 δεν είναι κάτι περισσότερο από μια καθαρά τεχνική αντίδραση. Ζητούμενη η στάση όσων γύρισαν θέσεις τους στις μετοχές των Alpha, Εθνικής, Eurobank, από «πώληση» σε «αγορά».

Στη λογική της προεξόφλησης κινείται από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά εχθές σε κλείσιμο στις 1.369,30 μονάδες και τον FTSE 20 οριακά στις 614 μονάδες.

Εάν κρίνουμε από την αντίδραση των κυριότερων ευρωαγορών και ειδικά της γερμανικής εχθές, θα λέγαμε πως ανάλογη προσπάθεια προεξόφλησης επιχειρείται και στα ευρωχρηματιστήρια.

Το ζητούμενο κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων είναι η σταδιακή αποσαφήνιση του γενικότερου πλαισίου που αφορά στο «ελληνικό πρόβλημα». Πράγματι στο… τραπέζι έχουν πέσει αρκετά χαρτιά, όπως αυτό της «ήπιας αναδιάρθρωσης», της επιμήκυνσης και ενός χαμηλότερου επιτοκίου, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας –δανείων προς την Ελλάδα.

Το τελευταίο χαρτί φαίνεται να το «παίζουν» περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά σταδιακά φαίνεται να εξετάζεται και από την Άνγκελα Μέρκελ και την συντηρητική-επιχειρηματική πτέρυγα του κυβερνώντος CDU.

Ο Olli Rehn σημειώνει πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν εντός εβδομάδων, η Christine Lagarde προτάσσει το αυτονόητο για τους δανειστές, που είναι η επίσπευση ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, στην ελληνική κοινή γνώμη επιχειρείται να διαμορφωθεί η αίσθηση του αναπόφευκτου και να περάσει σταδιακά η λογική του «ενεχύρου», δηλαδή της δέσμευσης και νομικά της υποθήκευσης «εμπράγματης αξίας».

Όλες οι ενδείξεις και κινήσεις σε πολλά μέτωπα συντείνουν στο ότι οι «αγορές» και οι εμπλεκόμενοι με το «ελληνικό πρόβλημα» προετοιμάζονται για την τελική μάχη του Ιουνίου.

Χρηματιστηριακά, κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογεί την αντίδραση, που ξεκίνησε λίγο μετά τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης, δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να έχουμε ακόμα έναν διορθωτικό κύκλο μέχρι τις 15-20 Ιουνίου.

Η κίνηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προφανώς και έχει τα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής και μόνο αντίδρασης, τουλάχιστον μέχρι την περιοχή των 622 μονάδων για τον FTSE 20. Είναι το προηγούμενο χαμηλό για τον 20άρη και ενδεχόμενη υπέρβασή του πολλώ δε μάλλον των 625 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο.

Δεν είμαστε όμως ακόμη πεπεισμένοι πως «έχουμε δει τα χαμηλά της αγοράς» και ότι το παιχνίδι προεξόφλησης θα μας πάει μονόπατα ανοδικά προς τις αρχές Ιουνίου.

Για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενο παραμένει πάντα να μην χαθούν οι 1.350 μονάδες.

Για τους βραχυπρόθεσμους, σημασία έχει η στάση εκείνων των διορατικών παικτών που έσπευσαν από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης να γυρίσουν θέσεις «πώλησης» σε συμβόλαια «αγοράς».

Η ακραία μεταβολή εχθές τραπεζικών μετοχών, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Alpha Bank (3,76 ευρώ) παραπέμπει άμεσα στο εσπευσμένο κλείσιμο συμβολαίων πώλησης σε τραπεζικές μετοχές, στον 20άρη, και γύρισμά τους υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v